mariooo_87 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) Dzień dobry! W poprzednim temacie pytałem się o opinię na temat zestawu do e-MTB 1x12 na bębenku HG: - kaseta SRAM Eagle NX 11-50T - łańcuch KMC e12 EPT / SRAM X01 - przerzutka i manetka SRAM Eagle GX - zębatka przód SRAM X-Sync2 38T Biorąc pod uwagę Wasze uwagi i ChataGPT chyba faktycznie zejdę do zestawu 1x11 na bębenku HG: - łańcuch KMC e11 EPT / Shimano CN-E8000 ? - kaseta SunRace CSMS8 11-51T / Shimano CS-M5100 11-51T ? - przerzutka Shimano Deore RD-M5100 - manetka Shimano Deore SL-M5100-R - zębatka przód SRAM X-Sync2 38T Jeżdżę dużo po asfalcie i szutrowych ścieżkach rowerowych, ale w weekendy lubię zabrać się z rowerem w góry i pojeździć po szlakach. Moment obrotowy silnika to 95Nm. Szukam rozwiązania w kategoriach jakość / cena. Czy ten zestaw 1x11 będzie odpowiedni? Czy coś byście poprawili? Edytowane 21 godzin temu przez mariooo_87 Cytuj
uzurpator Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Zastanowilibyśmy się ( tzn ja, oraz kolegium Głosów w mojej głowie ) jaki jest sens tej zmiany? Cytuj
mariooo_87 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu (edytowane) Aktualnie mam SRAM SX 1x12. Szukam lepszej alternatywy nie za miliony monet. Edytowane 20 godzin temu przez mariooo_87 Cytuj
PiotrWie Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Taki że im grubszy łańcuch tym napęd będzie miał większą żywotność a operując stopniem wspomagania nie odczuwa się dziur w stopniowaniu kasety. Gdy wchodził SRAM EX 1 w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym dostali takiego fulla jako prezentacyjny i wszyscy którzy go testowali ( można było wziąć na dzień w dowolne miejsce) uważają do dziś że 1x8 jest wystarczające do e-bike tylko totalnie odpłynęli z ceną. Edytowane 20 godzin temu przez PiotrWie Cytuj
Turysta05 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu e-bike 95Mm? @mariooo_87 rozsądek wskazuje, że tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa: jak najszerszy łańcuch, jak najmniej zbędnych przełożeń👍. Dygresja: nie pojmuję, że do tej pory nie ma produkcji kaset specjalnie dla e-bike, gdzie najmniejsza koronka miałaby np. 15 zębów. Przy przełożeniu 38z:15z i tak daje to prędkości grubo powyżej 25 km/h, a żywotność łańcucha nie traci aż tak bardzo. Koronki 11z, 13z to pożeracze łańcuchów, a 10z, 12z to już po prostu deintegratory😡 😄😂 1 Cytuj
uzurpator Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 12 godzin temu, mariooo_87 napisał: Aktualnie mam SRAM SX 1x12. Szukam lepszej alternatywy nie za miliony monet. Z czystej ciekawości - a co z tym SX jest nie teges? Czytam, ze ludzie mocno na niego narzekają, ale nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie. Mając ebika z mocnym silnikiem nie bawiłbym się w półśrodki. Mając te 250-500W wspomagania pod tyłkiem kaseta do 50t jest takim zbędnym gadżetem. Prościej sobie sprawić napęd 1x10 z kasetą 11-36. Silnik pociągnie nawet na dużej górce, łańcuchy i kasety są tanie i łatwo dostępne. Ewentualnie - pełny Cues 1x10. 12 godzin temu, PiotrWie napisał: Taki że im grubszy łańcuch tym napęd będzie miał większą żywotność Grubość łancucha sama w sobie ma niewiele do jego żywotności. 11 godzin temu, Turysta05 napisał: Przy przełożeniu 38z:15z i tak daje to prędkości grubo powyżej 25 km/h, a żywotność łańcucha nie traci aż tak bardzo. Koronki 11z, 13z to pożeracze łańcuchów, a 10z, 12z to już po prostu deintegratory Marudziłem w podobnym tonie na blogu. Poza tym jakieś 99% ebajarzy których widuję pozwala silnikowi odwalać ciężką robotę i piłuje praktucznie non stop dół kasety - siłą rzeczy, jest sama sobie winna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi