Voting8236 Napisano Wtorek o 14:11 Autor Napisano Wtorek o 14:11 38 minut temu, leotdipl napisał: VOTING8236, jestem ciekaw Twojej przejażdżki, i Testu marki Unibike. Dodatkowo przetestuj Unibike Xenon, który wprawdzie budżet przekracza, ale w celach porównawczych wypróbowałbym go na Twoim miejscu. Jestem bardzo ciekaw twoich odczuć i wrażeń 🤗 Czekam z niecierpliwością 😃. PS. Czy Ktoś może napisać jakie są średnicę tarcz w Unibike Xenon Przód/Tył ? Nie dokopałem się w danych. Będę wdzięczny 😃 No szczerze mówiąc to dziś testowałem Unibike Viper ale przemilczałem bo nie mam za bardzo przemyśleń... Crossfire nie mieli, Xenon i Zethos kusiły ale ponad budżet więc już nie chciałem komplikować chaosu w głowie jeszcze bardziej. Powiedziałbym, że Riverside 920 wywarł na mnie lepsze wrażenie. Na minus w Unibike luźne przewody w ramie, jeśli miałem jakiekolwiek zastrzeżenia wcześniej do Gianta w tej sprawie to cofam wszystko. Może w praktyce to jest nieodczuwalne ale do tej pory każdy rower miał to na sztywno. Unibike dodatkowo miał jakiś 3cm kawałek luźnej gumy na tych przewodach z zewnątrz którego zadaniem jest niwelowanie stukania a ramę, wyglądało to dziwnie i tanio ale może działa jak trzeba. Wygoda jako taka, kwestia regulacji ale jeśli mam być szczerym to żaden z rowerów które testowałem nie wyróżniał się szczególnie czy to pozytywnie czy negatywnie... Owszem, Roam wydawał mi się najlepszy ale ciężko powiedzieć jak bym je ocenił w ciemno, nie znając ceny i który teoretycznie lepszy/gorszy. Jeżeli cokolwiek wyjdzie to po kilkudziesięciu czy kilkuset kilometrach więc na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów. Najbliżej mi obecnie do kupna Riverside 920 ale tylko dlatego, że Decathlon mam obok, obsługa posprzedażowa będzie bezproblemowa (tak zakładam), jest lekki i ma raty 0%. Rower generalnie chwalony, powietrzny amortyzator to miły dodatek i chyba tyle. Wolałbym korbę 2xx, wolałbym Gianta 1 2024 ale lokalnie go nigdzie nie dostanę, nie chcę się bawić w wysyłki, podobnie w przypadku Heist X7. Jedyne co mnie powstrzymuje to niepewność co do samego osprzętu Riverside bo mam wrażenie że Unibike Crossfire/Viper wypada tu lepiej przy czym zaznaczam że chodzi mi tu jedynie o trwałość czy kulturę pracy. 32 minuty temu, NerfMe napisał: Prawdę mówiąc w tej cenie ten rower rozbija bank. Od początku jestem na mocne nie jeśli chodzi o Romety ale sprzętowo rzeczywiście wydaje się być absurdalnie dobry w tej promocyjnej cenie. Ktoś chciałby się wypowiedzieć na jego temat? Cytuj
dandan131 Napisano Wtorek o 14:45 Napisano Wtorek o 14:45 Godzinę temu, NerfMe napisał: Prawdę mówiąc w tej cenie ten rower rozbija bank. Mógłbyś rozwinąć co go wyróżnia w tej cenie, że aż rozbija bank? Cytuj
afly Napisano Wtorek o 14:48 Napisano Wtorek o 14:48 Sram SX/NX niestety kulturą pracy odbiega od Shimano Deore. Dodatkowa Riverside ma inną kasetę (to robi różnicę przy napędach 11/12sp) Riverside 920 to dobra opcja, natomiast przyznaję zgodnie z wcześniejszym komentarzem - Romet rozbija bank pod względem "klasycznego/uniwersalnego" cross'a ;). Moja pierwsza styczność z napędem 12s była - dlaczego to chodzi jak sieczkarnia?!, po 100km łańcuch zrobił się bardziej elastyczny i napęd zaczął pracować z większą kultura, jednak to już nie będzie to samo co 8-10sp. @Voting8236 - gratuluję zawężenia wyboru 1 Cytuj
leotdipl Napisano Wtorek o 15:30 Napisano Wtorek o 15:30 Unibike Xenon, dla informacji - posiada tarcze 180 mm z przodu i 160 mm z tyłu. Pisze dalej o nim, gdyż to kwestia czasu kiedy znajdzie się w powyższym budżecie max. 5000 zł. Ustaliłem metodą porównawczą kół. Cytuj
Voting8236 Napisano Wtorek o 15:46 Autor Napisano Wtorek o 15:46 52 minuty temu, afly napisał: gratuluję zawężenia wyboru Dziękuję aczkolwiek panta rhei i jeszcze wszystko może się zmienić np teraz ten Romet specyfikacją mocno kusi... Swoją drogą ten Romet to rocznik 2024 a nie 2025 jak podaje sklep, z tego co widzę modelu 2025 nie ma a sam rower jest również w promocji na oficjalnej stronie Rometu choć trochę drożej bo za 3499PLN Jedyny zarzut (oprócz tego że jest Rometem) no to ta archaiczna korba. Cross za 5200PLN z korbą 3xx, kto to widział... Cytuj
Tyfon79 Napisano Wtorek o 15:57 Napisano Wtorek o 15:57 (edytowane) Godzinę temu, dandan131 napisał: Mógłbyś rozwinąć co go wyróżnia w tej cenie, że aż rozbija bank? Po pierwsze bardzo fajny amor na powietrze a po drugie najlepszy w sumie seryjnie montowany osprzęt XT z delikatnymi odchyłami na korbę i hamulce. Korba nie istotna aż tak bardzo a hamulce całkiem dobre. Za 3 tys to są na dziś nieosiągalne dla nikogo z producentów części do montażu. Więcej, już tych grup nie ma i raczej nie będzie bo zastąpiła je inna taka "całościowa" grupa Cues. Rower przeceniony przecież solidnie z dużo wyższej ceny. @Voting8236 niesamowite jak ty sporo masz do gadania, mieszania, zarzucania, że na ramie pisze Romet a już jak by korba miała znaczek XT tylko na 3 blaty to już wykopaliska... Idz kup to co tam masz z tego Deca na jednoblacie i nie nudz już bo się robi epopeja na miarę zakupu roweru zawodniczo-ścigackiego a to tylko zwykły cross na który zresztą sępisz kasę. Edytowane Wtorek o 16:03 przez Tyfon79 Cytuj
Dzejdzejokocza Napisano Wtorek o 16:16 Napisano Wtorek o 16:16 2 godziny temu, Voting8236 napisał: No szczerze mówiąc to dziś testowałem Unibike Viper ale przemilczałem bo nie mam za bardzo przemyśleń... Crossfire nie mieli, Xenon i Zethos kusiły ale ponad budżet więc już nie chciałem komplikować chaosu w głowie jeszcze bardziej. Powiedziałbym, że Riverside 920 wywarł na mnie lepsze wrażenie. Na minus w Unibike luźne przewody w ramie, jeśli miałem jakiekolwiek zastrzeżenia wcześniej do Gianta w tej sprawie to cofam wszystko. Może w praktyce to jest nieodczuwalne ale do tej pory każdy rower miał to na sztywno. Unibike dodatkowo miał jakiś 3cm kawałek luźnej gumy na tych przewodach z zewnątrz którego zadaniem jest niwelowanie stukania a ramę, wyglądało to dziwnie i tanio ale może działa jak trzeba. Wygoda jako taka, kwestia regulacji ale jeśli mam być szczerym to żaden z rowerów które testowałem nie wyróżniał się szczególnie czy to pozytywnie czy negatywnie... Owszem, Roam wydawał mi się najlepszy ale ciężko powiedzieć jak bym je ocenił w ciemno, nie znając ceny i który teoretycznie lepszy/gorszy. Jeżeli cokolwiek wyjdzie to po kilkudziesięciu czy kilkuset kilometrach więc na chwilę obecną to takie wróżenie z fusów. Najbliżej mi obecnie do kupna Riverside 920 ale tylko dlatego, że Decathlon mam obok, obsługa posprzedażowa będzie bezproblemowa (tak zakładam), jest lekki i ma raty 0%. Rower generalnie chwalony, powietrzny amortyzator to miły dodatek i chyba tyle. Wolałbym korbę 2xx, wolałbym Gianta 1 2024 ale lokalnie go nigdzie nie dostanę, nie chcę się bawić w wysyłki, podobnie w przypadku Heist X7. Jedyne co mnie powstrzymuje to niepewność co do samego osprzętu Riverside bo mam wrażenie że Unibike Crossfire/Viper wypada tu lepiej przy czym zaznaczam że chodzi mi tu jedynie o trwałość czy kulturę pracy. Od początku jestem na mocne nie jeśli chodzi o Romety ale sprzętowo rzeczywiście wydaje się być absurdalnie dobry w tej promocyjnej cenie. Ktoś chciałby się wypowiedzieć na jego temat? Zapytaj się o rabat, może w przypadku Zethosa zbliżysz się do zakładanego budżetu. Za dużo rozkminiasz. 1 Cytuj
Voting8236 Napisano Wtorek o 16:29 Autor Napisano Wtorek o 16:29 (edytowane) 32 minuty temu, Tyfon79 napisał: @Voting8236 niesamowite jak ty sporo masz do gadania, mieszania, zarzucania, że na ramie pisze Romet a już jak by korba miała znaczek XT tylko na 3 blaty to już wykopaliska... Idz kup to co tam masz z tego Deca na jednoblacie i nie nudz już bo się robi epopeja na miarę zakupu roweru zawodniczo-ścigackiego a to tylko zwykły cross na który zresztą sępisz kasę. Wybacz że mam preferencje/gusta i ograniczony budżet który dla Ciebie jest niczym. Wybacz że nie jeździłem rowerem od ponad 10 lat więc nie jestem w stanie w pełni określić swoich potrzeb i co kilka dni zmieniam zdanie/waham się co do potencjalnego zakupu. Dla ciebie to zakup zwykłego crossa a nie "roweru zawodniczo-ścigackiego", dla mnie to zakup roweru na lata przy ograniczonym budżecie, niewielkiej wiedzy i małemu doświadczeniu. Jeśli moje rozważania i pytania są dla Ciebie zbyt małostkowe to po prostu możesz temat przemilczeć. Edytowane Wtorek o 16:30 przez Voting8236 Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 19:50 Napisano Wtorek o 19:50 4 godziny temu, Voting8236 napisał: Jedyny zarzut (oprócz tego że jest Rometem) no to ta archaiczna korba. Cross za 5200PLN z korbą 3xx, kto to widział... Rama klepana w Chinach ( czy tam na Tajwanie ) z napisem Romet be, a podobna z napisem Unibike już super 😆 ? Z korby 3x zawsze możesz usunąć bez problemu tarcze i przerobić napęd na 2x lub 1x jak 3x10 to dla Ciebie za dużo. W drugą stronę tego nie zrobisz. Dawno nie widziałem w tym budżecie tak dobrze wyposażanego roweru: napęd +- Deore wraz z korbą, hamulce klasy Deore ( mimo, że pozagrupowe, chociaż hamulce w crossie to każde dadzą radę), regulowany mostek jakby się okazało, że trzeba z pozycją pokombinować, sensownie działający widelec. Rower kompletny i bardzo uniwersalny. Trochę ciężki, ale Giant Roam 1 jest niewiele lżejszy. Na pewno zmiana opon też pomoże w zejściu z wagą. Drobna uwaga: widelec w tym Romecie ma 50 mm skoku, więc jest to nieco mniej niż w pozostałych rowerach, gdzie jest albo 63 albo 75. Natomiast nie sądzę by to ogromną różnicę robiło. Generalnie ja i tak bym wolał Riverside ze względu na koła i wagę, ale co kto lubi. 1 Cytuj
dandan131 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Pytanie czy do rometa będę mógł ewentualnie wsadzić szersze koła/opony czy będę w jakimś stopniu ograniczony? Cytuj
afly Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Romet'a kupujesz z myślą jeździć i nic nie modyfikować - to jest model na rozwiązaniach wprowadzonych przez Rometa do oferty w 2021. Owszem opony zmienić możesz, ale to ile jest tam miejsca i co najszerszego wsadzisz to już musisz sprawdzić we własnym zakresie. Jeżeli chodzi o koła, to przeglądając ofertę na OLX bez problemów kupisz w dobrej cenie koła z rowerów MTB pod sztywne osie, a te pod starszy standard już nie zawsze są tak atrakcyjne cenowo ;). P.S. @dandan131 - nie przewracaj nam znowu wątku Może jak poprosisz właściciela to Ci wyśle zdjęcie: Rower crossowy ROMET Orkan 9 M Wrocław Psie Pole • OLX.pl Edytowane 19 godzin temu przez afly Cytuj
NerfMe Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 48 minut temu, dandan131 napisał: Pytanie czy do rometa będę mógł ewentualnie wsadzić szersze koła/opony czy będę w jakimś stopniu ograniczony? Na pewno opon MTB z szerokością ponad 2 całe nie włożysz, nie mówiąc już o 2.5, więc na pewno będziesz ograniczony pod tym względem. Tak serio, producent podaje maksymalną szerokość 1.75 cala. Pytanie tylko po co szersze w crossie... Cytuj
Tyfon79 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu @Voting8236 taa i takie masz preferencje bo Deca blisko i chcesz kupić w sumie rower poskładany z tego co im zostało na magazynie? Nabijasz się z napędu 3 blatowego 10sp XT w odniesieniu do takiego szmelcu jak podrzędna kasta, nie lepsza przerzutka bo już o manetkach nawet nie wspominam oraz korby bylejakiej, paskudnej jak noc listopadowa. Kto u licha w tej cenie podnieca się czymś takim jak ten Riverside 920 w obecnym wydaniu? Zastanów się spokojnie i tyle. To nie jest w nim to samo co napędy 1x w Canyonie czy Polygonie a już na pewno nie 2x Cuesa. Masz Deca pod nosem czyli na zadupiu nie mieszkasz a idziesz na taką łatwiznę, że aż żal. Twój wybór choć po prawdzie na krótkie wypady, do miasta nie jest fatalnie ale daruj sobie po tylu stronach tego tematu i czasu łącznego dyskusję o swoich preferencjach i tak dalej. Nie masz absolutnie żadnych nawet estetycznych wiec o czym rozmowa. A finansowo i co do niby "byle crossa" ja nadal trzymam się tego co ty lata temu z świadomego wyboru wiec nie karze ci kupować wodotrysków nawet w karbonie bo i takie crossy są Cytuj
Voting8236 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu (edytowane) @Tyfon79 Jeśli prześledzisz temat od początku to zauważysz, że wielkim fanem wyboru Riverside nie jestem ale przyszedłem tu po poradę a nie mówić co jest dobre a co złe. Kilka osób (chyba nawet większość) była za Riverside i Giantem a ja staram się nie być ignorantem i biorę pod uwagę fakt że mogę nie mieć racji. Zmieniam/weryfikuję więc moje preferencje czy to po jakichś argumentach czy po sprawdzeniu danego roweru na żywo i nie uważam żeby to było coś złego. Przyczepiłeś się mojego ostatniego postu o Riverside kiedy ja tu jestem stroną otrzymującą rady a nie dającą, jeśli masz jakieś zastrzeżenia co do Riverside to kieruj je do osób które mi go polecały. Od początku mówię że osprzęt wydaje mi się średni, nie jestem przekonany co do korby czy wyglądu, ale wiem też po kilku sprawdzonych rowerach że muszę iść na ustępstwa. Jakbym szedł na łatwiznę to temat by się zamknął w 3 postach i nie dywagowałbym nad każdą opcją jakby moje życie od tego zależało. Każdy tu ma jakieś argumenty i potrafi je przedstawić lepiej lub gorzej, ty natomiast podszedłeś z jakiegoś powodu do tego bardzo personalnie I emocjonalnie. Jak nie masz cierpliwości do dawania rad to może tego nie rób a nie zgrywaj pana "wiem wszystko, jestem lepszy". Edytowane 15 godzin temu przez Voting8236 Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Co ty mi tu wyskakujesz z jakimiś pierdołami o personaliach i że wszystko wiem. To moje słowa "Najbliżej mi obecnie do kupna Riverside 920 ale tylko dlatego, że Decathlon mam obok"? Gadam z tobą od 3 postów a wcześniej co nieco wyjaśniłem i nawet model crossa do zakupu podałem. Słucham gdzie jest napisane, że coś wiem najlepiej. Konkrety. Że Sram 1x NX to jeden z najgorszych opcji do tego typu rowerów? Że jakiś model zupełnie odstaje wyglądem od reszty w danym segmencie? Kto to na dziś w postaci NX'a gdzieś jeszcze montuje na szerszą skalę w tego typu rowerach? Komponenty od sasa do lasa. Jakie kompromisy? Chłopie ponownie dostałeś przynajmniej kilka zarąbistych modeli w budżecie, ciągle coś wydziwiasz jak byś kupował nie wiadomo co. To tylko "prosty" rower crossowy do takich samych zastosowań a nie zakup gravela dla przykładu na wyścigi ultra. Już się tu pożarłeś z kilkoma osobami, chyba tylko jeszcze jedna z tobą chce gadać a do mnie masz pretensje? Już ci tu inny kolega napisał, że po takiej przerwie przejście na taki rower z takiego a nie innego to będzie i tak wielka niewiadoma. Dopiero po jakimś czasie będziesz miał swoje zdanie a nie na postawie przymiarki w sklepie i kilku kółek wokół niego. Ja też spadam z tematu i powodzenia w wyborze bo gadanie o luźnych przewodach w ramie jakby tego nie dało się ogarnąć, jak by to w ogóle gdzieś w tego typu rowerze strasznie przeszkadzało jest ponad moje siły. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi