Kavalorn Napisano Wtorek o 18:47 Napisano Wtorek o 18:47 Cześć! Piszę z zapytaniem o poradę względem zakupu. Obecnie jestem posiadaczem MTB Romet Rambler bodaj 6.2. Rowerek, mimo, że fajny i dawał dużo frajdy jest czymś co mimo wszystko nie było do końca przemyślane względem faktycznie pokonywanych trasek i wygody użytkowania. Przyszedł czas i okazja na wymianę sprzętu na inny. Jak to wygląda jeśli chodzi o oczekiwania i traski? - pozycja fajnie by była wygodniejsza od MTB wydaje mi się - miałem cały czas problem, że przy dłuższych wyprawach często aby utrzymać komfortową pozycję musiałem naginać palce aby opierać je na podstawie palców zamiast jak przy standardowym gripie - nie wiem czy tutaj powodem nie było nieprofesjonalne dobranie wielkości ramy, no ale tak czy siak tak to wygląda. - drogi które pokonywałbym to szuter, leśne ścieżki (raczej solidnie ubite), asfalt, płyty (którymi część lasów jest wybita), raczej bez wybitnie problematycznych Przeznaczony budżet to jakieś 4000-5000zł, można nagiąć jeśli warto. Nie mam przywiązania do żadnej marki. Jeśli są jakieś dodatkowe pytania na które mógłbym odpowiedzieć to z miłą chęcią odpowiem. Zastanawiałem się jakiego rodzaju rower spełniałby najlepiej takie oczekiwania. Gdzieś tam meandry wędrowały między innymi XC, gravel lub cross, ale dopiero wczytuję się w to wszystko i poznaję możliwości jakie są teraz dostępne w sklepach. Cytuj
Mihau_ Napisano Wtorek o 19:20 Napisano Wtorek o 19:20 Pozycja podczas jazdy zarówno na xc jak i gravelu będzie bardziej pochylona niż na starym mtb gdzie siedziało się niemal jak na kiblu. Rekreacyjny cross wydaje się dobrym kierunkiem, przy tym budżecie kupisz już coś "wszystkomającego" jak np. giant roam 1 czy riverside 920, dobre napędy są, powietrzne widelce są. Biorąc pod uwagę, że nie piszesz nic o bardziej wymagających trasach to rozważyłbym też rower na sztywnym widelcu, koło 27,5 i spory balon więc telepać nie będzie https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-gen-5/p/40826/?colorCode=orange Cytuj
Kavalorn Napisano Wtorek o 20:26 Autor Napisano Wtorek o 20:26 Nie przewiduję bardziej wymagających tras na tą chwilę. Bardziej chciałbym stopniowo zwiększać dystans, jestem z pomorskiego więc lasy, szuter, czasami miasto ale nic co byłoby jakieś nieprzejezdne w zwyczajnych warunkach. Cytuj
afly Napisano Środa o 16:07 Napisano Środa o 16:07 Biorąc pod uwagę wskazany profil jazdy, zdecydowanie szedłbym w kierunku cross'a. Dobry temat do podglądu Brałbym pod uwagę: Giant Roam 1 Polygon RWR Heist x7 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi