Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, szukam gravela z maksymalnym miejscem na opony. Ile dokładnie tego miejsca? Najlepiej nawet do 2,4, tak żebym miał pewność, że 2,25 plus błoto wejdzie luzem.

Rower musi:

- być karbonowy

- napęd 1 na

- najlepiej suport wkręcany, pressfit tylko od biedy

- jestem w stanie wydać więcej niż w widełkach cenowych, za w pełni systemowe karbonowe koła w gotowym zestawie

- wolałbym, żeby miał jakiś system pochłaniania wstrząsów, ale nie amortyzator (np. Lauf), warunek nie jest konieczny

Obecnie jeżdżę na Cannondale Topstone Carbon 2gen. i wszystko byłoby ok, gdyby nie za mało miejsca na opony (fizycznie wejdzie ok. 47mm z tyłu plus minimum błota, lub 45mm z luzem), no i różnymi problemami od samego początku (jakość...)

Właśnie w oko wpadł mi Lauf Seigla, ale trochę się boję jak z jego trwałością, serwisem itd.
Specialized  ze swoim future shock odpada, nie chce mi się rozpisywać dlaczego.

Macie jakieś propozycje?

Napisano (edytowane)

Potwory w stylu Cutthroat to już raczej obrzeża, a może nawet po prostu świat mtb, tylko że z barankiem... Koła są boostowe 148/12 110/115, linia łańcucha daleka od szosowej/grawelowej, korby albo mtb, albo nietypowe, bo pewnie żadna korba o rodowodzie szosowo-grawelowym nie zmieści się z tymi szerokimi widełkami.  Taki rower, to możesz złożyć i sam na jakiejś ramie od karbonowego hardtaila 🙂

Żeby zostać w świecie szosowo-grawelowych rozwioązań,(przynajmniej w standardzie kół), musisz chyba rozważyć wykorzystanie kół 27,5". Wówczas wachlarz możliwości jest zdecydowanie większy. 3T Exploro Ultra mieści  61 mm 650B - przykładowo https://3t.bike/products/ultra-grx-1x12-650b

A i nie licz na nie wiem jakie koła w komplecie... Szukasz na tyle specyficznego roweru, że znajdziesz tylko kilka spełniających warunki, które będą stosunkowo drogie, a koła "z fabryki" najpewniej będą i tak miały przeciętne...

Edytowane przez HSM
Napisano

Nie chce robić z MTB gravela, nie te kąty, nie ta geometria, a zabawa z poszukiwaniem sztywnego widelca to katorga. Wiem, bo kiedyś przerabiałem aluminiowego MTB pod sztywny widelec. Wyszło, działało, ale co się namęczyłem to moje...

Wolałbym zostać przy 28/29 cali i nie schodzić poniżej, 27,5 przy 2,2 to ja zmieszczę i teraz (też próbowałem, bo żona ma 27,5 canyona grizla).

Czytając, szperając coraz bardziej się przekonuje do tego Lauf w wersji Seigla Race Transmission. Wychodzi z przesyłką i podatkami około 23tyś. I mam w fabrycznej specyfikacji wszystko, co chcę.

Napisano
10 godzin temu, Chociemir napisał:

Allied Able ma oficjalnie prześwit dla opon 2,25, gwintowany suport, jest lekki, ma napęd 1X, jest karbonowy.

https://alliedcycleworks.com/collections/able

Niby ma wszystko, co potrzeba i nie ma wad Salsy..., ale się ceni, że ho, ho... 4,5 tys. dolarów za sam frameset... O Panie! Za tyle to cały rower od 3T jest 🙂 

Napisano
Cytat

Niby ma wszystko, co potrzeba i nie ma wad Salsy..., ale się ceni, że ho, ho... 4,5 tys. dolarów za sam frameset... O Panie! Za tyle to cały rower od 3T jest 🙂 

Nie wiem jak czytasz, ale cały rower (na Sram X0 z karbonowymi kołami) kosztuje:

"4 980 Dolar amerykański to w przeliczeniu 18 724,40 Złoty" plus różne koszty wychodzi ~23tys zł.

Frameset kosztuje US$2,290
Napisano (edytowane)

@michalma86 piszę o framesecie Allied Able za 4500 USD.

A ten Lauf w Twojej wersji wychodzi z przesyłką do Polski jakieś 5,6 tys. USD (w tym szacowana przez Laufa kwota podatków ponad 1 tys. USD, choć to potwierdzają przed wysyłką)

image.png.69e82e2af1aec321aadf0adb03ed409a.png

no chyba, że mowa o wersji z tym śmiesznym widelcem

image.png.7b20b0f928ae228a61f8926d45838dc1.png

Edytowane przez HSM