Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powoli z matematyki wychodzi, że najlepiej będzie mi wybrać coś typu endurance na nowy rower.
Potrzebuję pogodzić szosę i gravel (70:30). Miałem już gravela o typowo sportowej geometrii, ale się... zepsuł  :D
Chcę coś w co wrzucę dwa zestawy kół a typowe dostępne gravele mają ogromne japy w przednich widelcach i mi się to nie podoba ;/

W budżecie ok. 4-8 k mieszczą mi się, i głównie zwróciły uwagę: Merida Scultura Endurance 500 GR oraz Superior X-Road 6.2 GR.

Z tego co sobie ustaliłem:
[SUP plus] Wygoda napędu 1x względem 2x jest jak bilet w jedną stronę. Więc zostaje przy 1x.
Trochę mnie ciekawi przełożenie 2x10 do płaskopolski bo jak patrzyłem w gearcalc to w moim zakresie średnich 22-27km/h mam najwięcej przełożeń ale na jednym czy drugim blacie po 3 przełożenia :D
Do tej pory miałem Sram Apex 1x11 i był miód. MicroSHIFT 1x10 wypada gorzej ale na szczeście nie biorę pod uwagę.
Poniżej SUP vs Merida
image.thumb.png.7b329dd45ee40296cf06e31644c78e87.png

[SUP plus] SUP dopuści bardziej agresywną pozycję przy maxymalnym opuszczeniu mostka gdyby zaszła taka potrzeba.
[Merida minus] Sama główka ramy 30mm wyższa
[SUP minus] Przedni pancerz nie idzie w widelcu...
[SUP plus] Zmieści opony 40mm a Merida 32/35mm
[Merida plus] Przedni widelec jest smuklejszy
[Merida minus] Pressfit

[SUP plus] tańszy, chociaż to nic koniecznego

Ogólnie cena jednego i drugiego, przy Rabacie na Meride to Merida + 800-1000zł
Nie wiem co jeszcze szczególnego je różni na korzyść lub niekorzyść.

Ktoś z was ma coś ciekawego do powiedzenia przy takim wyborze? A może innego kandydata?

Jak sobie to czytam to chyba jednak SUP xd

https://supersportowy.pl/p/rower-merida-scultura-endurance-gr-500/
https://bikerzyrardow.pl/pl/p/SUPERIOR-X-ROAD-6.2-GR-rama-52-S-Shimano-GRX-10/4041

image.thumb.png.47686bdf2857c642b6897ddcfa16bd86.png
Napisano

Możesz być jednym z nielicznych, który takie założenie wcieli w życie 😆 Pamiętaj tylko, że miałoby to działać p&p to najlepiej mieć dwa identyczne komplety kół, takimi samymi tarczami, kasetą itd.

21 minut temu, SebaFeba napisał:

SUP plus] SUP dopuści bardziej agresywną pozycję przy maxymalnym opuszczeniu mostka gdyby zaszła taka potrzeba.
[Merida minus] Sama główka ramy 30mm wyższa

Ale na wysokość gdzie "kończy się" główka ramy wpływa zarówno długość główki jak i długość widelca a ta nie jest standaryzowana. Porównując musisz patrzeć na stack 

22 minuty temu, SebaFeba napisał:

Merida 32/35mm

Tyle to większość "zwykłych" szos zmieści. Popatrz na canyon endurace i cube attain 

24 minuty temu, SebaFeba napisał:

[Merida minus] Pressfit

To żaden minus, nieistotna kwestia 

24 minuty temu, SebaFeba napisał:

Ktoś z was ma coś ciekawego do powiedzenia przy takim wyborze?

Imo jeśli rower głównie na asfalt to szukalbym raczej napędu 2x

27 minut temu, SebaFeba napisał:

A może innego kandydata?

https://www.rosebikes.pl/bikes/gravel/everyday/blend?sf=1

Napisano

@SebaFebaNie wiem, czy chciałbym pójść w takim układzie w napęd 1x. Sam jako gravela/szutrówki używam gianta contenda ar ( w tym budżecie zmieścisz się z contendem ar na tiagrze lub 105...kupując tego na tiagrze możesz zmienić tylną przerzutką na grx'a...mi tam łańcuch specjalnie nie wali więc to olałem). Mam opony 35c, wchodzą 38c. Tak więc ja jestem za napędem 2x11/2x10. Co do kół...to ja zmieniałem w góralu z tarczami avida i szosie ze zwykłymi hamplami koła (jedne treningowe, drugie na zawody). W szosie się udawało bez regulacji przerzutki, w góralu za każdym razem regulacja hampla. Ale w zdecydowanej większości jest tak jak mówi @Mihau_...dwa komplety identycznych kół, tzn. prawie...ta sama piasta i te same tarcze.  Jak nie robisz tego często to lepiej rotować samymi oponami o ile nie jeździsz na mleku. A jak jeździsz na mleku to pamiętaj, że wtedy kompletem którym nie jeździć musisz co 2-4 tygodnie pokręcić i dopompować żeby mleko nie wyciekło....tak więc trochę pitolenia jest (przynajmniej ja mam takie doświadczenia).

Napisano
28 minut temu, Mihau_ napisał:

Tak zupełnie poza tematem... przyjemny rower, taki mało nastawiony na sportową rywalizację, raczej jako miejski pomykacz (błotniczki, mocowanie stopki, he..., he...). Tylko kurczę, zupełnie nie rozumiem - robią rozmiar XXS dla osób o wzroście 155-166 z chwalebną długością górnej rury 502 mm, to dlaczego do jasnej, ciasnej tam jest przekrok 744 mm (i to mierzone zaraz - 10 cm - od suportu). Kto o wzroście 155 cm ma przekrok 75 cm ja się pytam! Jakieś mutanty?!

Napisano (edytowane)

@Mihau_ kobiety, kobiety... to ja wiem, choć jak zacząłem szperać, żeby znaleźć jakieś statystyczne źródło potwierdzające teorię o zdecydowanie innych proporcjach kobiet i mężczyzn w kwestii przekroku do wzrostu, to okazuje się, ze ta różnica wcale nie jest jakoś znacząca. Natomiast mam 100% pewności, że przekrok 75 cm dla wzrostu 155 cm nawet dla kobiety jest czymś wyjątkowym, a nie normą. To już nie mogli w tym Rose nieco bardziej slopingować górnej rury...? Byłby wspaniały rower do commutungu dla mikrusów 🙂

Poniżej jest rozkład próby niemal 4 tys. osób z personelu wojskowego USA (tylko takie badanie z końcówki lat 80. na szybko znalazłem). Widać, że dla tych samych wartości wzrostu, u kobiet występuje więcej przypadków większego przekroku, choć nie powiedziałbym, że to jakoś przytłacza, Natomiast czerwona kropka to osoba z tym wydumanym przez Rose wzrostem 155 cm i przekrokiem 75 cm (dla zaokrąglenia w górę). Jest wyraźnie ponad średnią.

image.thumb.png.16bbdd0ba80f79fe9c2cfd0e098d6d0b.png

Ale koniec z tym offtopem... Nie będę już zaśmiecał wątku.

Edytowane przez HSM
Napisano

Jeżeli rozważasz napęd 1x to zdecydowanie szedłbym 1x12. Na chwilę obecną Shimano nie ma sensownych kaset do gravela bo masz praktycznie tylko opcję szosową dedykowaną do napędów 2x oraz MTB 10-51. Wszyscy inni producenci mają kasety gravelowe (np. SRAM XPLR) więc sądzę że prędzej czy później Shimano też coś zrobi. Prawdopodobnie wraz z nowym XTR Shimano wypuści kasetę 9-11-13-15-17-19-21-24-28-33-39-45 która byłaby może nie idealna ale lepsza niż 10-51. W każdym razie zamykanie sobie drogi przez wybór 1x11 to odcięcie się od potencjalnych możliwości w przyszłości.

Napisano

Dobra, namówiliście, będę chyba testował napęd 2x. W każdym razie go nie skreślam.
Do gry wpadły inne wersje superiora ale również Giant Contend AR 1.