Thomass13 Napisano Poniedziałek o 20:14 Napisano Poniedziałek o 20:14 2 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Gdyby miał być jednak zwykły HT, to można rozważyć np. Cannondale Scalpel (HT 4) - w przeciwieństwie do Sensy ma już bardziej nowoczesną/współczesną geometrię, progresywną, co w przypadku bardziej technicznego terenu będzie na plus, zwłaszcza na stromych zjazdach powinno to być odczuwalne. Posiadam taki właśnie rowerek od niedawna jeździ się naprawdę bardzo fajnie, planuje tam zrobić przeróbkę i do obręczy wtb wrzucić piasty dt swiss 350. Cytuj
NerfMe Napisano Poniedziałek o 21:04 Napisano Poniedziałek o 21:04 Focus bardzo ciekawy, też takie pogranicze XC i trailu, a może to już downcountry ;)?Uwagę by trzeba zwrócić na prowadzenie pancerzy przez mostek i stery, niestety mało opinii jak w tym modelu to wyszło. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 21:46 Mod Team Napisano Poniedziałek o 21:46 @Thomass13 Lepiej poleć po całości, i kup nowe koła - jeśli koniecznie chcesz coś zmieniać. Wymiana samych piast niewiele wniesie moim zdaniem - akurat posiadam jedne i drugie, a 410 B mają dobre opinie (przez blisko 10 k z jednym serwisem, i nie było z nimi problemów). Jeżeli obręcze WTB mają 23 mm szerokości wewnętrznej, a np. chciałbyś jeździć na szerszych oponach - powiedzmy 2.35", to na szerszej obręczy będą lepiej pracować (oczywiście zależy gdzie i jak kto jeździ + dętki, czy mleko). @wysamaster Jak masz pod nosem, to przetestuj - przy okazji niech go zważą. Zwróć też uwagę na osprzęt, bo w opisie i na zdjęciach są różnice - przyjrzyj się, i dopytaj w sklepie. Cytuj
afly Napisano Wtorek o 05:45 Napisano Wtorek o 05:45 11 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Gdyby miał być jednak zwykły HT, to można rozważyć np. Cannondale Scalpel (HT 4) - w przeciwieństwie do Sensy ma już bardziej nowoczesną/współczesną geometrię, progresywną, co w przypadku bardziej technicznego terenu będzie na plus, zwłaszcza na stromych zjazdach powinno to być odczuwalne. Tymczasem wisi se taki Focus : https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/focus-raven-8.8-29-2023-rower-gorski/139458894/p (co prawda podejrzanie wysoka masa - nie wykluczam błędu, ale całość jak za te pieniądze bardzo OK). To chyba mamy naszego game changera Focus jest zacny. Cytuj
przemeg Napisano Wtorek o 09:27 Napisano Wtorek o 09:27 Jak się nie boisz kupować z innego kraju to tu masz taniej: https://www.lvr-cycles.com/fr/vtt-semi-rigides/8518-vtt-carbone-focus-raven-88-deore-xt-12v-lightgrey-glossycarbon-raw-glossy-29-2025.html Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 12:05 Mod Team Napisano Wtorek o 12:05 8.9 jest lżejszy o 1.3 kg, ale prawie 400€ droższy... Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 12:09 Napisano Wtorek o 12:09 Mnie w ogóle zastanawia waga Focusa 8.8, straszny kloc. Katalogowo 13 kg, jak na karbonowego HT to jest strasznie dużo. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Wtorek o 12:23 Napisano Wtorek o 12:23 34 Rhytm to 2100, korba to prawie 900g , myk myk , pytanie jak z oponami i kołami .Uzbiera się Cytuj
wysamaster Napisano Wtorek o 18:50 Autor Napisano Wtorek o 18:50 Niezła promka trafiła się, tylko czy to pewny sklep? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-29-focus-raven-88-carbon-shimano-xt-fox-34-float-rhythm-1399eur-1032139&ved=2ahUKEwie6bm1pOyMAxU1DRAIHQ0sJws4ChAWegQIKRAB&usg=AOvVaw2H5 Cytuj
afly Napisano Wtorek o 19:09 Napisano Wtorek o 19:09 Jak dobrze, że dla mnie rozmiar XL jest za mały - długość nogi 94,5cm Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 21:33 Napisano Wtorek o 21:33 9 godzin temu, marcin_ostrów napisał: 34 Rhytm to 2100, korba to prawie 900g , myk myk , pytanie jak z oponami i kołami .Uzbiera się Podobnie wyposażony, wcześniej wspomniany Ghost Lector waży około 11.5 kg. Cytuj
wr81 Napisano Wtorek o 21:57 Napisano Wtorek o 21:57 (edytowane) Na wspomnianym amorze (34SC Performance Elite vs 34 Rhytm) róznica z 500g, korbie z 250g (Hollowtech 2 vs pełna)... Opony w Lectorze 2.25 RR Performance, w Focusie 2.4 Maxxis Rekon OEM (pytanie czy nie drutowe).. Tak że się uzbiera Z drugiej strony rama Focusa zapewne trochę cięższa (chociażby dzięki zintegrowanemu schowkowi).. Edytowane Wtorek o 22:38 przez wr81 Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 22:12 Napisano Wtorek o 22:12 Faktycznie, teraz zwróciłem uwagę, że ten Focus ma korbę deorke. Nie sądziłem też, że różnica w wadze między widelcami jest aż taka duża. Te Recony w Focusie, faktycznie mogą być drutowe, bo na zdjęciu żadnych oznaczeń nie mają. Cytuj
Thomass13 Napisano Wtorek o 22:14 Napisano Wtorek o 22:14 3 godziny temu, wysamaster napisał: Niezła promka trafiła się, tylko czy to pewny sklep? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.pepper.pl/promocje/rower-mtb-29-focus-raven-88-carbon-shimano-xt-fox-34-float-rhythm-1399eur-1032139&ved=2ahUKEwie6bm1pOyMAxU1DRAIHQ0sJws4ChAWegQIKRAB&usg=AOvVaw2H5 Chcąc wejść na tą stronę z rowerem, sam telefon wyrzuca ostrzeżenie z otwarciem linku. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Wtorek o 22:25 Mod Team Napisano Wtorek o 22:25 W komentarzach ktoś poleca sklep, a opony są drutowe. U nas np. jest problem ze sklepem z szumem w nazwie - też strona go nie lubi... Cytuj
wysamaster Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Panowie dziekuje za wszelkie doradztwo. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup stacjonarny Meridy big.nine tr limited. Udało kupic się w dobrej cenie za 6000 zł. Wczoraj miała być pierwsza przejażdżka, ale deszcz mnie pogonił i skończyło się na symbolicznych 3 km. Rower ladnie prezentuje sie, osprzet nienajgorszy, wiec mam nadzieje ze bedzie mi sluzyl. W koncu idstawie na bok szise, bo ilez to mozna jezdzic po tych asfaltach i patrzyc na srednia i Km na stravue😀 Jesli ktoś z Was uzytkuje moj model Meridy, to czy już w jakiś sposób go odchudzaliscie, bo chciałbym mu urwać z 1kg-1.5 kg. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 godzin temu Mod Team Napisano 7 godzin temu Wymieniając opony na zwijane i być może nieco węższe (jeśli nie musisz mieć koniecznie 2.4") + przechodząc z dętek na mleko, urwiesz pewnie 0.6 - 0.8 kg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi