Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie .

Obawiam się właśnie tego co napisałeś, mianowicie długości rury sterowej. Ona nie wystaje zbyt wysoko. No nic, jutro mierze to wszystko i szukam części . Bo mam zamiar trafiać okazję ;)

Napisano
31 minut temu, HSM napisał:

Kokpit zintegrowany to się kupuje, jak jest się pewnym na 200%, że pozycja odpowiada, długość kokpitu (w tym reach kierownicy) odpowiada, ułożenie/gięcie samej kierownicy odpowiada.

To może chwilę zająć. Ja przerobiłem trochę kierownic. Na początku wydawało mi się OK a po jakimś czasie stwierdzałem że to jednak nie to. Ostatnia (czyli linkowana Deda) jest ze mną pół roku i dopiero o tej mogę powiedzieć że mi odpowiada tak na ...... 90%. Czyli do 200 jeszcze trochę brakuje :) No ale powiedzmy że z tą i tym mostkiem mógłbym już zaryzykować integrację. Tyle że zajęło mi to ponad 2 lata i jakieś 20.000 km. Więc nie widzę szans żeby trafić dobrze w zintegrowany kokpit za pierwszym razem w rowerze o nie znanej nam geometrii.

Napisano
W dniu 2.04.2025 o 14:25, marekdam1 napisał:

Chyba źle napisałem pytanie, więc się sam zacytuję i doprecyzuję: jak jest z siłą hamowania i czy da się to to obsłużyć jednym palcem podczas jazdy? Z baranka raczej ręce o wiele trudniej strącić, niż z prostej kiery, ale kwestia siły hamowania jest równie ważna finalnie, stąd moja rozkmina. A może barankowe manetki po prostu wymagają obsługi ręką, a nie palcem i jest to kompromis wymuszony ich wielkością?

I da się i nie da się.
W dolnym chwycie, z dobrze zrobionymi hamulcami jak najbardziej można jednym palcem.
W górnym nie da rady, raz że musiałby to być mały, który nie ma siły, dwa sięga się od strony osi klamki, więc dodatkowo mniejsza siła niż na końcówce.
Generalnie układ musi być odpowietrzony naprawdę dobrze, bo pole manewru i kompensacji jest mniejsze. Zestaw tarcze - klocki musi być naprawdę sprawdzony i dobry, a nie jako tako.

Odnośnie rąk, to kwestia chwytu.
W dolnym jak się obejmuje całą ręką i kciukiem, będzie w zasadzi tak samo jak na prostej.
W górnym jak się obejmie ręką, podobnie. Jak się trzyma ręce na klamkach to już będzie gorzej.

Dodatkowo baranki są zasadniczo węższe, co zmniejsza stabilność prowadzenia, górny chwyt dodatkowo pogarsza. Potrzeba tutaj sporo wprawy, żeby nie było problemów w terenie.
Żeby połączyć to jeszcze z komfortem, to naprawdę sporo roboty i wypróbowania różnych zestawów, ustawień kierownicy.

Odnośnie manetek, to pod lewą można dać droppera, tylko trzeba poszukać odpowiedniego modelu. Ewentualnie blokada amora tylko trzeba zweryfikować ciąg linki.

Napisano (edytowane)
Cytat

W górnym nie da rady, raz że musiałby to być mały, który nie ma siły, dwa sięga się od strony osi klamki, 

Tylko jaki to ma sens jeszeli w gornym chwycie cztery palce sa na klamce?

PS. OK, pomylilem gorny chwyt z chwytem na lapach.

Nie bardzo wyobrazam sobie jazde w terenie z chwytem gornym. W MTB mam kierownice 780mm, w baranku chyba 440mm. Jazda kretym singlem z przeszkodami wymaga szerokiej kierownicy. Nawet z 44mm bym mial obawy

Edytowane przez JWO
Napisano
22 godziny temu, JWO napisał:

Tylko jaki to ma sens jeszeli w gornym chwycie cztery palce sa na klamce?
PS. OK, pomylilem gorny chwyt z chwytem na lapach.

Nie bardzo wyobrazam sobie jazde w terenie z chwytem gornym. W MTB mam kierownice 780mm, w baranku chyba 440mm. Jazda kretym singlem z przeszkodami wymaga szerokiej kierownicy. Nawet z 44mm bym mial obawy

Albo ja się nie posługuję właściwymi terminami.
Zgadza się, że w zasadzie na klamce są 4 palce, ale pytanie było czy da radę jednym i to skutecznie hamować. Według mnie nie, bo najbliżej końca jest jest mały palec, który nie będzie miał siły lub zasięgu (w zasadzie to małym nie sięgam), następne silniejsze są bliżej połowy klamki, więc dźwignia mniejsza, wskazujący to już w ogóle blisko osi klamki.

Kwestia przyzwyczajenia i trudności trasy.
Po swoich lasach jak nie ma stromych zjazdów, to w zasadzie prawie wszystko jadę na łapach. Trzymając za prostą część jak w standardowej, to faktycznie byłoby ciężko, bardzo wąsko, bez dostępu do hamulców.