Gradory Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 Rower full trail Trex Fuel EX9.7 rok 2018. Jak co roku dałem rower na coroczny przegląd. Serwis mówi, że hamulce już słabo działają i chyba coś w tym jest, bo to się czuje. Wymienili płyn odpowietrzyli, ale mówią, żeby już myśleć o wymianie za jakiś czas. Sugerują hamulce Shimano. Jakie czterotłoczkowe hamulce klasy Sram Guide R byście proponowali do roweru trail? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 Jakikolwiek czterotłoczek od shimano jest lepszy od Guide R 1 Cytuj
Wojcio Napisano 26 Marca 2025 Napisano 26 Marca 2025 (edytowane) A manatki masz na oddzielnych obejmach, czy raczej na wspólnych z klamkami? Bo jeśli tak, to pewnie musi być SRAM. Code R to mocny i dobry hamulec. Ja jestem fanem Shimano, ale córka ma Code r i różnica jest taka, że Shimano wydaje się mocniejsze przy słabszym nacisku (z uwagi na servo wave) a Code ma większy zapas jak się przyciśnie. Edytowane 26 Marca 2025 przez Wojcio 1 Cytuj
Gradory Napisano 26 Marca 2025 Autor Napisano 26 Marca 2025 Jest SRAM GX Eagle 1x12 na osobnej manetce. Cytuj
XYZPV Napisano 27 Marca 2025 Napisano 27 Marca 2025 Mam na sprzedaż SLX w dobrej cenie, nowe jak chcesz to priv. A XT mają regulację której nie ma SLX - która i tak praktycznie nie działa więc nie widzę sensu dopłacania. o jedynym plusem, przynajmniej dla mnie - jest perforowana klamka, poprawia mi to chwyt. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 28 Marca 2025 Mod Team Napisano 28 Marca 2025 Cytat XT mają regulację której nie ma SLX - która i tak praktycznie nie działa Działa, działa, tylko domyślnie jest w najbardziej pożądanym przez większość ustawieniu.. SLXy też ją mają, wystarczy śrubki wymienić. Generalnie do XTków nie warto dopłacać już od kilku generacji, działanie to samo jak XT, a cena niższa. Cytuj
Wojcio Napisano 28 Marca 2025 Napisano 28 Marca 2025 Popieram. Mam XT 8120, miałem SLX 7120. Inny kolor i ta śrubka. Jedne i drugie lubię. Cytuj
Gradory Napisano 1 Maja 2025 Autor Napisano 1 Maja 2025 (edytowane) Jest bardzo mała różnica w cenie między 4-tłoczkowymi hamulcami SLX a Deore XT. 1000 zł i 1070 zł za zestaw przód + tył. Czy warto oszczędzać 70 zł? Edycja. Tarcze XT są trochę droższe. Edytowane 1 Maja 2025 przez Gradory Cytuj
KSikorski Napisano 2 Maja 2025 Napisano 2 Maja 2025 Współczesne hamulce Shimano niekoniecznie zgrają się z manetką sram na obejmie. Być może będzie trzeba użyć manetki SRAM matchmaker, łączonej przez adapter do standardu Shimano (i-spec-ev). 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi