Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No ale przecież tam pewnie mozna załadować mapy jak do Garmina

@ernorator zastanawiałem sie chwilę kiedys nad takim rozwiązaniem ale dla mnie więcej wad niż zalet, i wjechało Justo 2 i jestem bardzo zadowolony. Xrt został dla młodych. 

Jak ktoś nie ma żadnej bazy to cenowo dobra opcja.

Napisano

Mi by się przydało bo żona też jeździ i rowery zmieniamy. Niby byśmy mogli na tym samym bo taka sama wielkość ramy ale kobieta więc siodełko 6cm do góry. Jak na początku majtaliśmy tym siodełkiem codziennie to ukręciłem śrubę w zacisku sztycy....

Zastanawiałem się nad kwadratem elite square bo ma więcej opcji regulacji

Napisano (edytowane)

Ciągła regulacja siodełka czy przepinanie rowerów to faktycznie niby proste a upierdliwe.

Ten kwadratowy Elite wygląda strasznie pokracznie ale wiadomo to ma jeździć.

1.png

Edytowane przez szajbna
Napisano
2 godziny temu, szajbna napisał:

No ale przecież tam pewnie mozna załadować mapy jak do Garmina [...]

Wątpię.  Miałem Bolta 1 i przez pół roku czasu "jeździłem" na wale Wisły do Tyńca  po trawie 100 m od ulicy gdzie na innych mapach dawno już była naniesiona asfaltowa (!) ścieżka rowerowa.

Nie było możliwości wgrania innych map  - wszystko w Wahoo  było oparte na niedostępnych mapach w  formacie Mapbox. Zmieniłem na Edge 830 i wreszcie odetchnąłem.

Napisano (edytowane)

Jeśli tak jest to kicha totalna 

edit:

Jest jakiś Wahoo map creator stworzony przez kogoś, więc myślę że coś można zrobić z mapami ump, las itp.

Edytowane przez szajbna
Napisano

Z reguły i tak przygotowuję sobie ślad sam, nie ufam routingowi. Awaryjnie "znajdź sklep" ok ale setki nie powierzę przypadkowi, szczególnie jeśli to etap kilkudniowej wyprawy.

A wokół komina nawigacja mi niepotrzebna, odpaliłem wczoraj dla testu. 

Napisano (edytowane)

No ale ślad po trawie ?

Pewnie jak dopiero pojeździsz  to wyjdzie czy są braki w mapach.

Edytowane przez szajbna
Napisano (edytowane)

@spidelli tu nie chodzi o to że sam przygotowujesz sobie ślad. W przypadku Wahoo jesteś zdany tylko i wyłącznie na ich mapy i aktualizacje. Jak używałem Bolta 1 z tymi aktualizacjami map było słabo. Jeśli wyznaczysz sobie ślad na innej mapie a nie będzie tych ścieżek na mapach Wahoo to bedzie lipa. Pół biedy jak jeździsz po asfaltach ale w terenie moźe być nieciekawie.

Edytowane przez dfq
Napisano (edytowane)
37 minut temu, ernorator napisał:

na Podlasiu

Na Podlasiu jest ok, a Suwalszczyzna jest the best.

@dfq Nawigacji używam przede wszystkim poza asfaltem. Planując trasę kilkudniową będę wiedział z wyprzedzeniem czy Bolt udźwignie czy nie :) 

Zawsze w rezerwie jest eTrex, serio. 

Poza tym ponoć żyjemy w czasach przedwojennych, chcę się oswoić z mapą i kompasem ;) 

Bywało i tak, że moja kreska prowadziła w las, a tam trawa po pas. I wtedy na OSMandzie szuka się objazdu...

Edytowane przez spidelli
Napisano

A proszę Was bardzo - jest Mapbox i wczytał najgorszą trasę jaka mi się trafili:

Screenshot_20250929-153042.thumb.png.d5a55f61e23ee4021fd312d6be6c61fa.png

Problem z lasami nie polega na oznaczeniu dróg tylko na ich sezonowości. Niektóre zarastają i przestają być przejezdne.

Garmina też to dotyczy i wszystkich, którzy biorą mapy z tego samego żrodla.

Napisano
2 godziny temu, dfq napisał:

Jeśli wyznaczysz sobie ślad na innej mapie a nie będzie tych ścieżek na mapach Wahoo to bedzie lipa

jeśli będzie nawigować po białym ekranie to spoko, gorzej jak będzie kombinować objazd to może być upierdliwe 

• Haha 2
Napisano
2 godziny temu, spidelli napisał:

Planując trasę kilkudniową będę wiedział z wyprzedzeniem czy Bolt udźwignie czy nie :) 

Zawsze w rezerwie jest eTrex, serio. 

Kupować Wahoo  po to żeby  sięgać do eTrexa Garmina . Kombinujesz jak moja żona albo  🐎 co ciągnie wóz do Morskiego Oka. A nie prościej było od razu kupić właściwego Garmina 😉😁

• Haha 2
Napisano
3 godziny temu, spidelli napisał:

Problem z lasami nie polega na oznaczeniu dróg tylko na ich sezonowości. Niektóre zarastają i przestają być przejezdne.

Garmina też to dotyczy i wszystkich, którzy biorą mapy z tego samego żrodla.

Tyle że Garmin obsługuje różne mapy więc nie koniecznie z tego samego żródła (np UmPcPl) 

Problem z lasami i nie tylko polega na tym że jest wiele niezaznaczonych ścieżek na wektorowych mapach , niektóre zarastają a niektóre ... wszystkiego nie przewidzisz.🤣

Zrzutekranu2025-09-29184025.thumb.jpg.e10ca1daa23e244fa027656558be4de9.jpg

Zwykle piękna trasa do Sosiny - 2 dni wcześniej lokalna wichura i powalone drzewa (kilkadziesiąt przeszkód na szlaku) 29.06.2025 

Napisano (edytowane)

@dfq ale Edki Garmina ostatnio nabyły cudowną cechę - ostrzeżenia w ramach "wspólnoty" o różnych nie przewidzianych "bajerach " na trasie. Huhuu tego nie mają . Po za tym mapy  do Edka są aktualizowane na zawołanie .

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

No proszę, pięknie. Tylko że na tej powyższej trasie byliśmy chyba pierwsi  (niezbyt popularna) 🤣. Latem widziałem jakieś ostrzeżenie na mapie Garmina że w okolicy Czarnego Stawu (Puszcza Niepołomicka) widziano dzikie zwierzę (pewno dzik). Tyle że jak byliśmy tam w niedzielę to dzik nie miał tam czego szukać  - kłębił się tłum ludzi 😂

Edytowane przez dfq
Napisano
2 godziny temu, pecio napisał:

A nie prościej było od razu kupić właściwego Garmina 

Mam. eTrex forever 🤣 

Koledzy tak się martwią o mapy w Bolcie, że chcę ich uspokoić 😃

Wczytał gpx z bezdroży więc jestem spokojny. A nawet jak się pogubi, to nie pierwszy i ostatni raz. To tylko elektronika. Podeprę się telefonem albo eTreksem. 90% czasu potrzebuję komputerka rowerowego, nie nawigacji na bezdroża. 

Oddzielnie aktywności sportowej od nawigacji praktykuję od dobrych kilku lat i nie szokuje mnie to. 

Istnieje życie poza Garminem 😊

Napisano

@spidelli  cytuję " ...90% czasu potrzebuję komputerka rowerowego, nie nawigacji na bezdroża...."  Do tego idealnie nadaje się ......

473129b84dce91e6f4295093dabb.jpg

Więc po co przepłacać za Wahoo 😉😁

Napisano (edytowane)

" Dżizus "  my tak celowo żeby był "ruch w biznesie "  . Tym razem padło na Ciebie @spidelli 😉

Idą przymrozki  , może jakieś upalanko na Rouvy  ale takie  emeryckie totalnie . 

Ja pierdz\iu  ale ceny wywalili na Rouvy - podwyżka o 5 ojro .  Chyba będę bujać wielbłąda . 😁

Edytowane przez pecio