szajbna Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu No ale przecież tam pewnie mozna załadować mapy jak do Garmina @ernorator zastanawiałem sie chwilę kiedys nad takim rozwiązaniem ale dla mnie więcej wad niż zalet, i wjechało Justo 2 i jestem bardzo zadowolony. Xrt został dla młodych. Jak ktoś nie ma żadnej bazy to cenowo dobra opcja. Cytuj
ernorator Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Mi by się przydało bo żona też jeździ i rowery zmieniamy. Niby byśmy mogli na tym samym bo taka sama wielkość ramy ale kobieta więc siodełko 6cm do góry. Jak na początku majtaliśmy tym siodełkiem codziennie to ukręciłem śrubę w zacisku sztycy.... Zastanawiałem się nad kwadratem elite square bo ma więcej opcji regulacji Cytuj
szajbna Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Ciągła regulacja siodełka czy przepinanie rowerów to faktycznie niby proste a upierdliwe. Ten kwadratowy Elite wygląda strasznie pokracznie ale wiadomo to ma jeździć. Edytowane 6 godzin temu przez szajbna Cytuj
dfq Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, szajbna napisał: No ale przecież tam pewnie mozna załadować mapy jak do Garmina [...] Wątpię. Miałem Bolta 1 i przez pół roku czasu "jeździłem" na wale Wisły do Tyńca po trawie 100 m od ulicy gdzie na innych mapach dawno już była naniesiona asfaltowa (!) ścieżka rowerowa. Nie było możliwości wgrania innych map - wszystko w Wahoo było oparte na niedostępnych mapach w formacie Mapbox. Zmieniłem na Edge 830 i wreszcie odetchnąłem. Cytuj
szajbna Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeśli tak jest to kicha totalna edit: Jest jakiś Wahoo map creator stworzony przez kogoś, więc myślę że coś można zrobić z mapami ump, las itp. Edytowane 5 godzin temu przez szajbna Cytuj
spidelli Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Z reguły i tak przygotowuję sobie ślad sam, nie ufam routingowi. Awaryjnie "znajdź sklep" ok ale setki nie powierzę przypadkowi, szczególnie jeśli to etap kilkudniowej wyprawy. A wokół komina nawigacja mi niepotrzebna, odpaliłem wczoraj dla testu. Cytuj
szajbna Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) No ale ślad po trawie ? Pewnie jak dopiero pojeździsz to wyjdzie czy są braki w mapach. Edytowane 5 godzin temu przez szajbna Cytuj
szajbna Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Nie sądzę aby był potrzebny szkoda klocka targać 😉 1 Cytuj
spidelli Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Rok temu na Mazurach był jeden dzień totalnej improwizacji... eTrex nie znał wioski Harsz, zasięgu w lesie nie było... Cytuj
ernorator Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu "Jedź na wschód aż ludzie zaczną mówić w innym języku....znaczy, że jesteś na Podlasiu i trzeba zawrócić" 3 Cytuj
dfq Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) @spidelli tu nie chodzi o to że sam przygotowujesz sobie ślad. W przypadku Wahoo jesteś zdany tylko i wyłącznie na ich mapy i aktualizacje. Jak używałem Bolta 1 z tymi aktualizacjami map było słabo. Jeśli wyznaczysz sobie ślad na innej mapie a nie będzie tych ścieżek na mapach Wahoo to bedzie lipa. Pół biedy jak jeździsz po asfaltach ale w terenie moźe być nieciekawie. Edytowane 5 godzin temu przez dfq Cytuj
spidelli Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) 37 minut temu, ernorator napisał: na Podlasiu Na Podlasiu jest ok, a Suwalszczyzna jest the best. @dfq Nawigacji używam przede wszystkim poza asfaltem. Planując trasę kilkudniową będę wiedział z wyprzedzeniem czy Bolt udźwignie czy nie Zawsze w rezerwie jest eTrex, serio. Poza tym ponoć żyjemy w czasach przedwojennych, chcę się oswoić z mapą i kompasem Bywało i tak, że moja kreska prowadziła w las, a tam trawa po pas. I wtedy na OSMandzie szuka się objazdu... Edytowane 4 godziny temu przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu A proszę Was bardzo - jest Mapbox i wczytał najgorszą trasę jaka mi się trafili: Problem z lasami nie polega na oznaczeniu dróg tylko na ich sezonowości. Niektóre zarastają i przestają być przejezdne. Garmina też to dotyczy i wszystkich, którzy biorą mapy z tego samego żrodla. Cytuj
szajbna Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, dfq napisał: Jeśli wyznaczysz sobie ślad na innej mapie a nie będzie tych ścieżek na mapach Wahoo to bedzie lipa jeśli będzie nawigować po białym ekranie to spoko, gorzej jak będzie kombinować objazd to może być upierdliwe 2 Cytuj
pecio Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, spidelli napisał: Planując trasę kilkudniową będę wiedział z wyprzedzeniem czy Bolt udźwignie czy nie Zawsze w rezerwie jest eTrex, serio. Kupować Wahoo po to żeby sięgać do eTrexa Garmina . Kombinujesz jak moja żona albo 🐎 co ciągnie wóz do Morskiego Oka. A nie prościej było od razu kupić właściwego Garmina 😉😁 2 Cytuj
szajbna Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @pecio daj mu czas na Garmina 🤣 nie chciał iść na skróty 1 Cytuj
dfq Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, spidelli napisał: Problem z lasami nie polega na oznaczeniu dróg tylko na ich sezonowości. Niektóre zarastają i przestają być przejezdne. Garmina też to dotyczy i wszystkich, którzy biorą mapy z tego samego żrodla. Tyle że Garmin obsługuje różne mapy więc nie koniecznie z tego samego żródła (np UmPcPl) Problem z lasami i nie tylko polega na tym że jest wiele niezaznaczonych ścieżek na wektorowych mapach , niektóre zarastają a niektóre ... wszystkiego nie przewidzisz.🤣 Zwykle piękna trasa do Sosiny - 2 dni wcześniej lokalna wichura i powalone drzewa (kilkadziesiąt przeszkód na szlaku) 29.06.2025 Cytuj
pecio Napisano 36 minut temu Autor Napisano 36 minut temu (edytowane) @dfq ale Edki Garmina ostatnio nabyły cudowną cechę - ostrzeżenia w ramach "wspólnoty" o różnych nie przewidzianych "bajerach " na trasie. Huhuu tego nie mają . Po za tym mapy do Edka są aktualizowane na zawołanie . Edytowane 34 minuty temu przez pecio 2 Cytuj
dfq Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowane) No proszę, pięknie. Tylko że na tej powyższej trasie byliśmy chyba pierwsi (niezbyt popularna) 🤣. Latem widziałem jakieś ostrzeżenie na mapie Garmina że w okolicy Czarnego Stawu (Puszcza Niepołomicka) widziano dzikie zwierzę (pewno dzik). Tyle że jak byliśmy tam w niedzielę to dzik nie miał tam czego szukać - kłębił się tłum ludzi 😂 Edytowane 25 minut temu przez dfq Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi