Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie do końca. Ma ten licznik kilka mankamentów. Można wgrać tylko 5 tras. Nie można przerwać nawigacji, bez przerwania zapisu śladu. Po zgubieniu śladu nie naprowadzi, tylko informuje, że jesteś poza trasą. Natomiast z czujnikami działa badzo dobrze, akumulator wytrzymuje faktycznie 17 godzin, będąc cały czas na podświetleniu. Jak za tą cenę jest to naprawdę godny polecenia licznik dla niewymagających.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 29.04.2025 o 12:52, chudzinki napisał:

@wojtekdu, to akurat normalne. Tak samo jak wrzucisz do Stravy GPX z Locusa. Ale nie wiem dlaczego tak się dzieje, nie wgłębiałem się w to choć przewyższenia mnie nurtują... 🙂.

Pewnie dlatego, że przy planowaniu z punktu G do U  trasa idzie po linii prostej a w rzeczywistości, a właściwie dane które odbiera licznik są interpretowane jak jazda po mniejszym lub większym zygzaku.  Najlepiej przejechać dokładnie ten sam odcinek, nawet po linii prostej 30 cm od krawężnika. Porónując oba przejazdy slady gpx nigdy się na siebie nie nałożą z takiej wycieczki. 

Moje serce krwawi, gdy licznik pokaże że mam przejechane 20,1km ze średnią powiedzmy 28km/h a po imporcie do Stravy się okazuje, że jest 19,97 i brakuje 30 metrów do zdobycia kolejnego achiewmentu :(

Napisano (edytowane)

Minimum, które od niego oczekuję to czasem wrzucić gpx, żeby wiedzieć z grubsza gdzie skręcać, na bieżąco chcę mieć podgląd na prędkość/tętno/kadencję
Aktywności i tak zapisuje sobie w venu 2. 

Jak przyjdzie dam znać czy spełnia te oczekiwania.

Edytowane przez Kamael
Napisano

Szukam i nie mogę znaleźć w wątku.

1. Czy licznik sam w sobie sumuje dystans całkowity ?
2. czy licznik może zliczać jazdę bez zapisu gpx lub czy można usunąć pojedynczy ślad z poziomu licznika po jeździe? 

Napisano

Licznik sumuje dystans całkowity. To na pewno, natomiast nie jestem pewny czy bez zapisu dodaje przejechany dystans. Mnie ślady usuwają się automatycznie po skończonym treningu i synchronizacji z OneLapFit i Stravą.

Napisano

Wolałbym nie wysyłać do apki całej historii tras - kwestia prywatności. 
czy w tym liczniku lub innym podobnym się da? 

Napisano
W dniu 14.05.2025 o 11:18, wojtekdu napisał:

Nie do końca. Ma ten licznik kilka mankamentów. Można wgrać tylko 5 tras. Nie można przerwać nawigacji, bez przerwania zapisu śladu. Po zgubieniu śladu nie naprowadzi, tylko informuje, że jesteś poza trasą. Natomiast z czujnikami działa bardzo dobrze, akumulator wytrzymuje faktycznie 17 godzin, będąc cały czas na podświetleniu. Jak za tą cenę jest to naprawdę godny polecenia licznik dla niewymagających.

Nawigację można przerwać w trakcie zapisu śladu - lewy przycisk przytrzymujesz, wchodzić nawigację i masz tam zakończ nawigację - zapyta Cię czy zakończyć nawigację bez kończenia zapisu trasy - lub coś w tym stylu - klikasz dalej i nawigacja się kończy, a zapis trwa dalej. 

Czy 5 wgranych tras to serio mało? Ja mam ileś zapisany śladów gpx w OneLapFit i jak któregoś potrzebuję to dopiero wgrywam do licznika. 

Jeśli zgubisz ślad i wrócisz na trasę u mnie prowadzi dalej. Fakt że nie wyznacza jak "wrocić" na wyznaczoną trasę - to by się czasami przydało.

• +1 pomógł 3
Napisano

Co do 5 tras to jak najbardziej wystarczy. Robię tak jak Ty. Mam zaplanowane trasy OneLapFit i jak trzeba dogrywam je na licznik. To, że nawigację można przerwać w trakcie zapisu trasy to bardzo dobra wiadomość, bo czasami po zaplanowaniu trsy, w trakcie jazdy zmieniałem ją i licznik irytował mnie ciągłymi sygnałami dźwiękowymi. Nie wiedziałem o tym. Fakt że nie wyznacza doprowadzenia do śladu po zgubieniu nie jest taki frustrujący. Zawsze mam uruchomionego LocusMap z wyznaczonym śladem i dokładnymi mapami. Więcej w tym liczniku jest zalet, a szczególnie akumulator. W stosunku do Mio Cyclo 215 to przepaść. Tam mimo oszczędzania podświetlenia 4 godziny to wszystko. Tutaj przy podświetleniu ciągłym 17 godzin.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeszcze tego nie przetestowałem ale podobno jak masz sparowany telefon z licznikiem i zaplanujesz trase w alikacji to nawet nie musisz wgrywać trasy do urządzenia Ponoć przelicza trasę na nowo jak pomylisz drogę . Sa też widoczne zarysy dróg 

Napisano

Hej. Prośba o podpowiedź. Mam Igpsort bsc100s i na moje potrzeby jest wystarczający. Kupiłem jednak radar Magene i muszę zmienic licznik aby odbierać powiadomienia (korzystanie z apki w telefonie odpada).

Zastanawiam się nad zakupem Geocid ale mam wątpliwości jaką ma czytelność na pełnym słońcu. Czy są komunikaty dźwiękowe na liczniku z radaru? I ostatnie, jak wygląda korzystanie z licznika bez wgrywania tras? Jeżdżę tylko szosami i raczej znam trasy więc nic nie planuje nic wgrywać. Jakąkolwiek lokalizację/drogę pokaże czy kursor będzie co chwila skakał?

Napisano
22 godziny temu, fil29 napisał:

Jeszcze tego nie przetestowałem...

Przetestowałem i:

Trzeba kliknąć nawigacje tutaj:

Szybka nawigacja:

image.png.2ee81424141b913975cfae6a2a04886f.png

Licznik może być nawet w trybie oczekiwania na uruchomienie trasy- czarny ekran początkowy (sam sie włączy)

Potem klikamy:

image.png.4de8e38d98fd61f3de4055005159172e.png

Trasa przesyłana jest do licznika i następuję start trasy.

Działa, ale musiałem w telefonie wyłączyć tryb oszczędzania baterii dla aplikacji, do tego mimo wszystko wielokrotnie sie łączy, żeby przeliczyć trasę i podać nową trasę, ale to może wina mojego telefony z lineage os.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 21.05.2025 o 14:33, laceroz napisał:

ostatnie, jak wygląda korzystanie z licznika bez wgrywania tras? Jeżdżę tylko szosami i raczej znam trasy więc nic nie planuje nic wgrywać. Jakąkolwiek lokalizację/drogę pokaże czy kursor będzie co chwila skakał?

Masz zwykłe funkcje licznikowe - każdy ekran możesz sobie spersonalizować jeśli chodzi o wyświetlanie danych. Jeśli będziesz miał okienko z nawigacją to na niej będziesz widział kursor na białym tle. Jeśli ustawisz trasę będzie pokazywało trasę po której masz jechać - nie pokazuje bocznych dróg 

• +1 pomógł 1
Napisano

Sporo informacji w całym wątku. Myślałem, nad BCS200 albo BCS100, nawet Cycplus wchodził w grę, ale za te pieniądze stwierdziłem, że pobawię się próbą nawigowania. Teraz pytanie do Was. Czy macie jakiś kodzik rabatowy albo link, żeby dorwać GEOIDA w dobrej cenie?

Oczywiście dodam, że jeżdżę amatorsko na MTB. W przyszłości planuję dokupić czujniki dla czystej ciekawości jak to wszystko działa i wpłynie na jazdę na rowerze. Dopiero edukacja w tych tematach, także proszę czasem wybaczyć.

Pozdrowienia dla wszystkich rowerowych :)

Napisano (edytowane)

Szukaj na ali i wbijaj kody z peppera. Powinno Ci się udać kupić poniżej 170zł

W bundle deals kupisz sobie czujnik kadencji i prędkości za ok 45zł

Pierwsza lepsza aukcja bez wbijania kodów i:

image.png.941b8d32df2c8ecd7abea2f94d45286e.png

Edytowane przez smw44199
Napisano

Możesz to pozbierać momenty. Żeby z nich skorzystać:

- dodajesz do lubionych, 
- wchodzisz w monenty i tam się pewnie pojawi, a jak nie to szukasz przez szukajkę w monetach. 

Pamiętaj, że w monetach możesz mieć wiele wystąpienie danego produktu. Czasem pozornie droższa pozycja z monetami wyjdzie taniej niż ta tańsza na liście. 

• +1 pomógł 1