Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 15.04.2025 o 09:21, zekker napisał:

Trzecia - GoPro ma tryb 8:7, Osmo 4:3, co daje więcej kadru w pionie, więc jest z czego kroić.

A nie da się zmienić formatu?

W dniu 27.03.2025 o 09:49, zekker napisał:

To spróbuj 60-40 czy nawet bliżej 66-34 (2/3 - 1/3).

Oglądam nagrania i mam takie odczucia (kolejność niebo-ziemia):

• 50-50 zazwyczaj wygląda źle (nadaje się tylko tam, gdzie jest niska zabudowa i nic nie ma nad horyzontem)
  • 50-50 może być ok w sytuacji, kiedy w centrum uwagi mają być auta / rowerzyści (np. wyścig kolarski)
  • 50-50 w miastach z wysoką zabudową to fatalne ustawienie
  • 60-40 wygląda znacznie lepiej (jeśli nagrywamy góry, budynki, miasta)
  • 66-33 nie ustawiałem, bo wydawało się za nisko, ale w miastach i wysokich górach może być spoko
  • 66-33 idealne ustawienie według zasad fotografowania
  • ważne, co chcemy pokazać i co ma być w centrum uwagi
  • budynki w zbliżeniu i tak się walą, więc nie jest to istotne
  • ewentualnie nagrywać 4:3 i na etapie montażu przesuwać kadr, jaki ma zmieścić się w 16:9
  • ewentualnie ręcznie przestawiać kadr (niezalecane w ruchu drogowym)

Może macie jeszcze jakieś spostrzeżenia, pod jakim kątem najlepiej się ogląda.

Wrzucam filmy nagrane w słonecznej Hiszpanii. Pod spodem tylko jeden, a pozostałe pojawią się niedługo na liście odtwarzania:

Teraz odnośnie jakości. Niestety jakość w Hero 13 Black jest słabsza niż w poczciwej Hero 7 Black, ale poczytałem i można ulepszyć obraz:

• w domyślnych ustawieniach kamerka mocno odszumia i wyostrza obraz, co widać na filmach
  • nie ma dużych różnic między HDR a ręcznym ustawieniem punktu ekspozycji (na tygodniu wrzucę taki film)
  • stabilizacja obrazu działa dziwnie (widać to w zakrętach) - problemu nie zauważałem w Hero 7 Black
  • programowy HDR działa w miarę dobrze (Hero 7 Black uśredniał ekspozycję z całej sceny, w tym nieba)
  • prawdziwego HDR jeszcze nie testowałem (nawet bez monitora HDR na etapie obróbki da się więcej wyciągnąć)
  • wszystkie filmy powyżej są bez obróbki (prosto z kamerki), jedynie posklejane w całość
  • użytkownicy sugerują wyłączyć wyostrzanie, odszumianie i wszelkie inne opcje "poprawiające" obraz "w locie", a na etapie montażu samodzielnie poprawić obraz w programie do edycji filmów (będę się tym bawić później, bo najpierw muszę się nauczyć tych programów)
Edytowane przez 1938
Napisano
Cytat

A nie da się zmienić formatu?

W sensie?

Cytat

Może macie jeszcze jakieś spostrzeżenia, pod jakim kątem najlepiej się ogląda.

Mi tutaj najbardziej przeszkadza wysokość kamerki nad ziemią. Ma się wrażenie oglądania z pozycji dziecka, a nie jadącego rowerzysty. Dodatkowo ogranicza to pole manewru kątami, zbyt nisko skierowana i sam asfalt widać.
Niestety montaż na klatce przy baranku średnio się sprawdza, ręce mocno ograniczają widok.

Warto też poeksperymentować z szerokością kadru. Węższy mniej zniekształca, lepiej oddaje stromizny. Szerszy lepiej oddaje prędkość, widać więcej krajobrazu.

Do zweryfikowania kąt lewo-prawo, mam lekkie wrażenie, że kamerka nie jest skierowana centralnie do przodu, tylko lekko w prawo.

Cytat

ewentualnie ręcznie przestawiać kadr (niezalecane w ruchu drogowym)

Kwestia jak mocno skręcona. Jeżeli na fest i trzeba poluzować, żeby przestawić, to faktycznie nie ma co. Jeżeli tylko na tyle, żeby się trzymała i nie opadała, to może się da po prozstu przekręcić.

Cytat

stabilizacja obrazu działa dziwnie (widać to w zakrętach) - problemu nie zauważałem w Hero 7 Black

Może ustawiasz zbyt wysoki poziom stabilizacji? U siebie takiego zjawiska nie zauważyłem ale mam z tego co pamiętam podstawowy poziom.
Być może jeszcze kwestia montażu na kierownicy, kamerka wykrywa obroty i próbuje się przed tym bronić.