1938 Napisano 4 Maja Napisano 4 Maja (edytowane) W dniu 15.04.2025 o 09:21, zekker napisał: Trzecia - GoPro ma tryb 8:7, Osmo 4:3, co daje więcej kadru w pionie, więc jest z czego kroić. A nie da się zmienić formatu? W dniu 27.03.2025 o 09:49, zekker napisał: To spróbuj 60-40 czy nawet bliżej 66-34 (2/3 - 1/3). Oglądam nagrania i mam takie odczucia (kolejność niebo-ziemia): 50-50 zazwyczaj wygląda źle (nadaje się tylko tam, gdzie jest niska zabudowa i nic nie ma nad horyzontem) 50-50 może być ok w sytuacji, kiedy w centrum uwagi mają być auta / rowerzyści (np. wyścig kolarski) 50-50 w miastach z wysoką zabudową to fatalne ustawienie 60-40 wygląda znacznie lepiej (jeśli nagrywamy góry, budynki, miasta) 66-33 nie ustawiałem, bo wydawało się za nisko, ale w miastach i wysokich górach może być spoko 66-33 idealne ustawienie według zasad fotografowania ważne, co chcemy pokazać i co ma być w centrum uwagi budynki w zbliżeniu i tak się walą, więc nie jest to istotne ewentualnie nagrywać 4:3 i na etapie montażu przesuwać kadr, jaki ma zmieścić się w 16:9 ewentualnie ręcznie przestawiać kadr (niezalecane w ruchu drogowym) Może macie jeszcze jakieś spostrzeżenia, pod jakim kątem najlepiej się ogląda. Wrzucam filmy nagrane w słonecznej Hiszpanii. Pod spodem tylko jeden, a pozostałe pojawią się niedługo na liście odtwarzania: Teraz odnośnie jakości. Niestety jakość w Hero 13 Black jest słabsza niż w poczciwej Hero 7 Black, ale poczytałem i można ulepszyć obraz: w domyślnych ustawieniach kamerka mocno odszumia i wyostrza obraz, co widać na filmach nie ma dużych różnic między HDR a ręcznym ustawieniem punktu ekspozycji (na tygodniu wrzucę taki film) stabilizacja obrazu działa dziwnie (widać to w zakrętach) - problemu nie zauważałem w Hero 7 Black programowy HDR działa w miarę dobrze (Hero 7 Black uśredniał ekspozycję z całej sceny, w tym nieba) prawdziwego HDR jeszcze nie testowałem (nawet bez monitora HDR na etapie obróbki da się więcej wyciągnąć) wszystkie filmy powyżej są bez obróbki (prosto z kamerki), jedynie posklejane w całość użytkownicy sugerują wyłączyć wyostrzanie, odszumianie i wszelkie inne opcje "poprawiające" obraz "w locie", a na etapie montażu samodzielnie poprawić obraz w programie do edycji filmów (będę się tym bawić później, bo najpierw muszę się nauczyć tych programów) Edytowane 4 Maja przez 1938 Cytuj
zekker Napisano 6 Maja Napisano 6 Maja Cytat A nie da się zmienić formatu? W sensie? Cytat Może macie jeszcze jakieś spostrzeżenia, pod jakim kątem najlepiej się ogląda. Mi tutaj najbardziej przeszkadza wysokość kamerki nad ziemią. Ma się wrażenie oglądania z pozycji dziecka, a nie jadącego rowerzysty. Dodatkowo ogranicza to pole manewru kątami, zbyt nisko skierowana i sam asfalt widać. Niestety montaż na klatce przy baranku średnio się sprawdza, ręce mocno ograniczają widok. Warto też poeksperymentować z szerokością kadru. Węższy mniej zniekształca, lepiej oddaje stromizny. Szerszy lepiej oddaje prędkość, widać więcej krajobrazu. Do zweryfikowania kąt lewo-prawo, mam lekkie wrażenie, że kamerka nie jest skierowana centralnie do przodu, tylko lekko w prawo. Cytat ewentualnie ręcznie przestawiać kadr (niezalecane w ruchu drogowym) Kwestia jak mocno skręcona. Jeżeli na fest i trzeba poluzować, żeby przestawić, to faktycznie nie ma co. Jeżeli tylko na tyle, żeby się trzymała i nie opadała, to może się da po prozstu przekręcić. Cytat stabilizacja obrazu działa dziwnie (widać to w zakrętach) - problemu nie zauważałem w Hero 7 Black Może ustawiasz zbyt wysoki poziom stabilizacji? U siebie takiego zjawiska nie zauważyłem ale mam z tego co pamiętam podstawowy poziom. Być może jeszcze kwestia montażu na kierownicy, kamerka wykrywa obroty i próbuje się przed tym bronić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi