Skocz do zawartości

[błotniki] Jakie wybrać

ayf89261

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuje błotników do roweru ROCK MACHINE Torrent 30-29. Rozmiar kół 29. Dobrze by było żeby w miarę skutecznie chroniły przed błotem. Cena tak do 80 zł. Na który model się zdecydować ?

Napisano

przecież błotniki w MTB to nonsens, bo wcterenie się kompletnie nie sorawdzają a wręcz orzeszkadzają. No chyba że rowerem MTB jeździsz jak gravelem czy mieszczuchami.

Napisano

No nie, ostatnia jazda w Soszowie, żałuję że nie miałem tylnego błotnika. Na zdjęciu widać różnicę, między przodem, gdzie był błotnik a tyłem roweru, gdzie błoto musiałem zdrapywać z siodełka...

PXL_20240519_124014469_copy_3407x1916.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Mentos napisał:

przecież błotniki w MTB to nonsens, bo wcterenie się kompletnie nie sorawdzają a wręcz orzeszkadzają. No chyba że rowerem MTB jeździsz jak gravelem czy mieszczuchami.

Jaki nonsens. Nie każdy lubi się taplać w błocie. Poza tym zależy od trasy.

Napisano

Tak ymyeż napisałem, jak ktoś jeździ MTB na zasadzie płaskopolski albo szutrami a nie na trudnych zjazdach to ma sens, a na ściankach, rockgardenach, kirzeniach mega przeszkadza, nieważne czy nic nie wyszło czystsza czy nie.

Napisano

Mi dobre błotniki wręcz pomagają, na zjazdach dzięki błotnikowi z przodu aż tyle syfu na leci na twarz i okulary, dzięki czemu lepiej widać, a dzięki tylniemu po zjeździe można spokojnie posadzić tyłek, a nie zdrapywać błoto z siodełka. Nie wspominając o czystszym tyłku czy plecaku. 

Natomiast dopóki nie kupiłem Mudrockerów, też uważałem że błotniki przeszkadzają i nic nie dają. Takie małe za kilkanaście złotych pod siodełko na zjazdach pękały od uderzeń w oponę, a z przodu nic nie chroniły. Takie mocowane na sztyce dwa komplety zgubiłem na Rychlebach, poza tym ciągle się przesuwały i nic to nie dawało.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Polecam tylny SKS X blade też w miarę sobie radzi i jest demontowalny w kilka sekund. Na przód nie mam nic póki co ale zastanawiam się nad sks shockblade

Napisano
W dniu 30.05.2024 o 22:23, NerfMe napisał:

SKS Mudrocker, jedyne błotniki jakie u mnie zdały egzamin w MTB. 

Potwierdzam, mam z tyłu i bardzo dobrze sobie radzi. Na przodzie mam Mudhuggera.

Napisano

Tak, Mudhuggery ponoć też są super, zresztą mają podobną budowę, mnie przekonało jednak mocowanie na rzepy u SKS, choć mocowanie na trytki całkowicie uniemożliwia przesuwanie tylnego błotnika. Gorzej z demontażem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...