Skocz do zawartości

[spd] Jaki Gravel na dalekie wyprawy do 25 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Jak rozumiesz "dalekie wyprawy"? 300 km na raz w niedzielę po kościele czy raczej miesiąc w Turcji z sakwami z przodu i tyłu?

W tym drugim wypadku rower byłyby raczej mniej uniwersalny i mało szosowy...

Patrząc na podlinkowane rowery, to raczej nie długie wyprawy w odludne tereny ;)

Chcesz jeździć z sakwami? Bikepacking?

Doprecyzuj, bo niektóre rowery mają oczka do montażu bagażników, inne nie; opona gravelowa może zamulać na asfalcie, z szosową ugrzęźniesz w piachu i wreszcie napęd - korby gravelowe są z reguły bardziej miękkie (np. 46 vs 50 zębów) i to niekoniecznie pomaga na szosie...

Coś mi mówi, że to raczej rower o bardziej szosowym usposobieniu jest potrzebny ;) 

Chociaż z takim budżetem to i dwa przyzwoite rowery by kupił - na szosę i na wyprawy ;) 

Napisano

Idź w jakąś szosę+ albo takiego bardziej szosowego gravela - będzie szybkie na asfalcie i będzie frajda. Z takim rowerem do turystyki to już trochę gorzej, moim zdaniem bo jakbyś chciał sakwy to już muszą być oczka na bagażnik, czasami rower się przewróci albo obiją w pociągu czego karbon chyba nie lubi; poza tym zawsze mam stresa jak swój budżetowy rower przypinam na noc przed jakimś hotelem/motelem/domkiem campingowym a z takim fajnym rowerem za sporą sumę to bym kurna nie zasnął ;) 

Do turystyki to lepiej jakiś wicirus, no ale wiem skądinąd że masz crossa, to może mógłbyś jego wykorzystać na gorsze drogi.

Czyli bardziej coś do zabawy w szybką jazdę i nawijanie kilometrów :) 

Trudno mi coś doradzić, bo moje rowery to budżetowe ale może Koledzy cos zaproponują. Te Canyony fajne 👍 ale warto byłoby się przymierzyć jak nie jeździłeś na baranku. Idź do sklepu, poprzymierzaj się.

Napisano

Kwota pozwala na zakup sportowego gravela od canyona , czy gianta na karbonowej ramie...ale pytanie o zastosowania. Jak wypady jednodniowe to spoko, ale jak tygodniowy bikepacking gdzieś w nieznane , rower często zostawiany bez opieki to chyba wolałbym jednak tańsze alu na karbonowej sztycy, dobrym grx i dobrych lekkich kołach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...