Skocz do zawartości

[7-8k dwa rowery] Szybki, lekki rower do jazdy po mieście / leśnych ścieżkach.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam roweru, a w zasadzie dwóch, dla mnie i żony. Poczytałem, przejrzałem i dalej nic nie wiem. Nie znam się na rowerach, nie znam się osprzęcie - te wszystkie klasyfikacje mechanizmów, korb, kaset itd. - wyjątkowo nie chcę się w to zagłębiać. Jak coś kupuję - samochód, laptopa, telefon, to zawsze czytam, sprawdzam itd, ale nie mam zwyczajnie czasu zostać ekspertem od rowerów przed ich zakupem, dlatego pytam:

1. Mam budżet na dwa rowery powiedzmy 7-8k. To jest górna granica, mój rower może być droższy, a dla kobiety ciut tańszy. 

2. Jak będziemy jeździć razem + młody, to raczej leśnie ścieżki, szutry jakieś parki + trochę asfaltu. 30% czasu. 

3. Będę też używał tego roweru do dojazdów do pracy, wtedy chcę szybko i sprawnie po asfalcie, lekko żeby w razie potrzeby wrzucić rower do tramwaju, być może też rower będzie służył do dojazdu do pracy na trasie - do stacji kolejowej - do pociągu - do pracy. TO JEST GŁÓWNA POTRZEBA 70% czasu. 

4. Biorąc pod uwagę moje potrzeby wymyśliłem sobie rower fitness - czy to dobry pomysł? https://allegro.pl/oferta/rower-fitnes-cube-sl-road-56-m-darkred-551100-nulane-13534033766?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208979&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwkuqvBhAQEiwA65XxQJHLIVRZyqXZXpuGrDXzPxs0MR4g6Ilk0XHCfDkeoseZN8SDJQmHBxoCSBAQAvD_BwE

albo taki https://www.greenbike.pl/rower-fitness-orbea-vector-30-p-4693.html

5. Może wymyślam za dużo na moje potrzeby i wystarczy mi jakiś tańszy? 

6. Mam 180 cm wzrostu i ważę 62 kg. Rowerem dla pięknej pani zajmę się później. 

Napisano

Ten Felt podlinkowany przez kolegę powyżej to bardzo ciekawa propozycja - dobry napęd, karbonowy widelec, hydrauliczne hamulce. Myślę, że też wejdą opony 38c choć i na 35c, które są tam fabrycznie też spokojnie da się jeżdzić w opisanym przez Ciebie zakresie - ja mam akurat Vube SL Road ale trochę starczy model niż ten podlinkowany przez Ciebie (jeszcze z aluminiowym widelcem i bez sztywnych osi) i jeżdże na nim do pracy i na przejażdżki po pracy na oponach 35c semi-slick i jest o.k. Oczywiście szersza opona to większy komfort bo coś tam lepiej tłumi ale w przeważnie do takiego codziennego ciurania ludzie kupują tanie opony, tzw. kartoflaki wykonane z jakiejś kiepskiej mieszanki gumy, które są ciężkie, mają duże opory toczenia i strasznie zamulają

Napisano

Jak nacisk na asfalt, to ten felt OK, jak trudniejszy teren, poszukaj marina DSX 1, ogólnie podobny, ale na dzień dobry ma grubsze opony, wchodzą bardzo grube, a przerzutka ze sprzęgłem ogranicza skakanie łańcucha na wybojach. I ja taki mam. A ten tani felt, nie dość, że mocno przeceniony, to ma wszystko tańsze i ograniczony wybór rozmiarów. A dobry rozmiar to podstawa. 

Napisano

tylko że ten marin waży 14kg, a felt 11kg. Nie ukrywam, że chcę lekki rower, do peronu, do pociągu, do tramwaju łatwiej wrzucić 11kg. 

Napisano

Felt verza speed20 jest na ścieżki rowerowe i asfalt, opona jest cienka, po lesie, piasku, czy szutrach strasznie będziesz się męczył.

Moje wrażenie ogólnie tego modelu jest bardzo pozytywne, przesiadłem się z wysłużonego, ciężkiego crossa, uczucie lekkości i prędkość to główne zalety po przesiadce. No i wygląda super.

Napisano

Ja ci mogę od razu odpowiedzieć co poczujesz po przesiadce ze starego gruza - przy każdym naciśnięciu rower ci będzie spod tyłka uciekał.

Napisano

Dla potomności - poszedłem do garażu, wziąłem cyfrową wagę do bagażu i zważyłem DSX1 w rozmiarze L z pełnymi błotnikami, uchwytem do telefonu, odblaskami i lampką (pedały pionowe). 12,2 kg. Czyli bez akcesoriów to mniej niż 11,5 będzie. Skąd 14.

Ale uczciwe przyznam, że na felcie z szosowymi oponami i osprzętem będziesz szybszy  

Napisano

Też myślę nad tym feltem tylko się zastanawiam nad rozmiarem, mam 179cm i nie wiem czy brać 17,5 czy 19,5? Doradzicie coś? 

Napisano
59 minut temu, pyouter napisał:

Felt verza speed20 jest na ścieżki rowerowe i asfalt, opona jest cienka, po lesie, piasku, czy szutrach strasznie będziesz się męczył.

Bez przesady - fabrycznie tam są opony 35c, ja jeżdżę na oponach 35c w grawelu i w fitnessie nie tylko po ścieżkach rowerowych i asfalcie ale też po szutrach, lasach, itp. i jest o.k. Oczywiście nie jest to opona na kamory, korzenie, czy inne ścieżki leśne używane głównie przez kozice górskie ale po gładkich i twardych szutrach czy drogach polnych i leśnych albo po alejach parkowych jeździ się bez jakiegokolwiek "strasznego męczenia się". Dzisiaj np. po pracy przejechałem 32 km na moim fitnessie na oponach semi-slick Hutchinson Overide 35c, w tym około 6 km po szutrach, twardych ale różnej jakości i było spoko. W takich miejscach nie pędzisz tylko się kontemplujesz otaczającą Cię naturą 😁

Napisano

Po kamlotach jeździć nie będę, jeśli opona okaże się kiepska na twarde ścieżki leśne (takie wyjeżdżone przez innych rowerzystów), to zawsze można poszukać innej z agresywniejszym bieżnikiem prawda? 

Napisano

Jak pisałem wcześniej jeżdżę na semi-slickach 35c i na twarde ścieżki leśne nie potrzebujesz agresywnych bieżników. Ewentualnie jakby Ci brakowało odrobiny komfortu to możesz spróbować włożyć opony 38c (raczej nic szerszego tam nie wejdzie) ale też w miarę gładkie i szybkie, żeby nie zamulały na asfaltach i drogach rowerowych w czasie dojazdów do pracy, np. Hutchinson Overide 38c albo Specialized Pathfinder 38c

Napisano

Hej, rower po pierwszej przejażdżce, uważam że ten typ roweru idealny, rower leciutki i śmiga jak rakieta. Mam wzrost 180cm, rower w rozmiarze 56L (19,5") okazał się idealny.

Dziękuję za polecenie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...