Skocz do zawartości

[Dropper] dla lekkiej osoby

chudzinki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie rozumiem jaki problem z 45kg, bo swój mogę wcisnąć jedną ręką. Nie mam przeglądu modeli z zewnętrzną linką, ale ogólnie są takie ze szczelnym cardridge’m i takie, co mają zaworek do pompki i można je nabić wedle uważania. Gorzej z tym skokiem 120 i średnicą 27.2, bo to raczej gravelowy kaliber i skoki są krótkie. Sam szukam taniego 27.2 o podobnym skoku ale wewnętrznego i przy długości 35-38 cm skoki są 65-80mm. Jak chcesz, by dobrzy ludzie pomogli, to podaj jeszcze max cenę i max całkowitą długość. Ta spełni wszystkie wymagania jak zmieści się w ramie i budżecie. https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-kind-shock-lev-pd14224/?v_Id=144866

Napisano

Też nie zdawałem sobie sprawy, że może być problem z wagą, ale jak zacząłem szukać to zauważyłem, że przy niektórych sztycach podawana jest minimalna waga 50 kg... 

Posadziłem córkę na moim rowerze i faktycznie - jej ciężar nie opuści sztycy... Ręką to ja też opuszczam 🙂

Mam rozumieć, że w takiej konstrukcji jak ta KS nie będzie problemu? 

Długość nie ma znaczenia, a cena (żeby nie utrudniać na razie) też nie ma 😉

Napisano

Moja córka ma KS (nie identyczną, ale z zaworkiem) i oczywiście można regulować ciśnienie, ale robiliśmy to, by wpłynąć na szybkość podnoszenia. I rzeczywiście może być tak, że jeszcze jest za twardo by lekka osoba wcisnęła, z za miękko, by niezawodnie wstawać. Nie wiem tego,  córka jest cięższa niż 50. Ale na pewno jest pewien zakres regulacji i to daje sporą szansę. Dodna, że od jazdy w bardzo trudnych warunkach, raz się przycięła i wymagała serwisu - ale przynajmniej to możliwe, bo(nasza) jest rozbieralna.  W tym modelu fajne jest, że linka mocowana jest nisko. 

Napisano

@Wojcio, Twoja podpowiedź z Lev pokrywa się z odpowiedzią od KS:

image.png.14b649197b6aafb153646e896c8e3897.png

tylko teraz musiałbym namierzyć w okolicy kogoś kto ma ten model i sprawdzić jak bardzo obniżenie ciśnienia wpływa na wysuwanie...

Napisano
W dniu 17.03.2024 o 15:42, Wojcio napisał:

Nie rozumiem jaki problem z 45kg, bo swój mogę wcisnąć jedną ręką. Nie mam przeglądu modeli z zewnętrzną linką, ale ogólnie są takie ze szczelnym cardridge’m i takie, co mają zaworek do pompki i można je nabić wedle uważania. Gorzej z tym skokiem 120 i średnicą 27.2, bo to raczej gravelowy kaliber i skoki są krótkie. Sam szukam taniego 27.2 o podobnym skoku ale wewnętrznego i przy długości 35-38 cm skoki są 65-80mm. Jak chcesz, by dobrzy ludzie pomogli, to podaj jeszcze max cenę i max całkowitą długość. Ta spełni wszystkie wymagania jak zmieści się w ramie i budżecie. https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-kind-shock-lev-pd14224/?v_Id=144866

Raczej nie jest to nabicie wg uznania. Dla oneup v2 zakres ciśnienia to 250-300psi.

Napisano

Gdzieś, nie mogę znaleźć gdzie, na stronie któregoś producenta widziałem adnotację, że nie można używać z szybkozamykaczem. To prawda? Jeżeli tak to dlaczego nie można?

Napisano
W dniu 27.03.2024 o 14:00, chudzinki napisał:

Jak myślicie - sprzedają z manetką czy bez...?

Gdyby ktoś był zainteresowany to sprzedają bez, ale mimo wszystko napisałem do nich dlaczego tak jest skoro w komentarzu jest inaczej 😉.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...