Skocz do zawartości

[pompka] Mała pompka "na wszelki wypadek" do kół i dampera z manometrem i wężykiem - Beto, Kross, coś jeszcze?

MrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, pogrzebałem w wyszukiwarce na forum, na allegro itp. Tak, wiem, że tanie manometry (nie tylko w pompkach) pokazują "wydaje mi się, że to będzie 5 bar". Tak, mam dokładną pompkę wysokociśnieniową do amortyzatorów, podobnie jak stacjonarną do kół i to nimi ustawiam sobie wszystko precyzyjnie w domu. I tak, mimo tego jest mi potrzebna mała, przypinana do roweru pompka, która w razie awarii ogarnie i koła, i damper.

Ma mieć manometr, żebym wiedział przynajmniej ile mniej więcej nabijam i wężyk, bo inaczej nie dojdę do zaworków dampera. Dobrze by było, gdyby końcówka nie puszczała od razu połowy powietrza z komory powietrznej podczas odłączania, dlatego myślałem raczej o dokręcanej niż takiej klasycznej z dźwigienką - nawet jeśli będzie to rozwiązanie jedynie rezerwowe. Co prawda na ten moment wystarczy mi zakres ciśnienia do ok. 5bar, to na wszelki wypadek wolałbym mieć 7-8.

Trafiłem na Krossa HPG 2.0. Opinie ok, solidne mocowanie do ramy, ale nie wiem, co z tą końcówką na dźwigienkę przy wyższych ciśnieniach: https://allegro.pl/oferta/pompka-rowerowa-z-manometrem-kross-hpg-2-0-120-psi-podreczna-15030304821

Jest też Beto Mini CHMP-003AG - wężyk dokręcany, natomiast miałem w ręce jej wersję bez wężyka i pompowała gorzej niż Kellys za 20zł: https://allegro.pl/oferta/pompka-beto-mini-alu-chmp-003ag-manometr-v-presta-14264154541

Jest jeszcze coś podobnego w ludzkich pieniądzach? Niekoniecznie na allegro. Z góry dzięki za info :)

Napisano

Chcę mieć przy sobie pompkę, która w razie "sh!t happens" da radę awaryjnie nabić damper do ok. 5-6 bar (na takim ciśnieniu pracuje ten, który mam obecnie), żeby tylko wrócić do domu. Tyle.

Napisano

no to może taką pompką do kół napompujesz damper do 5-6bar ale przy odłączaniu większość wyleci, damper ma na tyle małą komorę że przy odłączaniu dużo ucieknie, zwolnisz dźwigienkę i już ucieka a jeszcze trzeba końcówkę z wentyla zdjąć, to nie ma prawa działać a nikt Ci nie powie czy ucieknie Ci 1bar czy 4bary przy odłączaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...