Skocz do zawartości

[Hamulce] do 200 zl

Rowerowykolad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A tym fullem to gdzie jeździsz? I dlaczego chcesz hamulce mechaniczne? Za niecałe 2 stówy kupisz na olx kupisz hydrauliczne hamulce Shimano mt200 z demontażu z nowego roweru. Zresztą teraz promocyjnie za 2 stówy kupisz nawet nowe mt200, np. tutaj:

https://www.rowertour.com/p/154334/hamulce-tarczowe-shimano-br-mt200-czarne?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA-vOsBhAAEiwAIWR0TVAqBLOd3jck6jZJiS5VRWV6571WvFOqzzyOjB1Uup3sJKMXkjKsyxoC-6EQAvD_BwE

Ale miej na uwadze, że mt200 jak i te podstawowe Tektro (numer chyba 275, nie pamiętam) są nazywane powszechnie spowalniaczami i w góry sie nie nadają. Raczej na płaski teren, dojazdy do pracy, po bułki, itp.

Napisano
35 minut temu, Greg1 napisał:

A tym fullem to gdzie jeździsz? I dlaczego chcesz hamulce mechaniczne? Za niecałe 2 stówy kupisz na olx kupisz hydrauliczne hamulce Shimano mt200 z demontażu z nowego roweru. Zresztą teraz promocyjnie za 2 stówy kupisz nawet nowe mt200, np. tutaj:

https://www.rowertour.com/p/154334/hamulce-tarczowe-shimano-br-mt200-czarne?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA-vOsBhAAEiwAIWR0TVAqBLOd3jck6jZJiS5VRWV6571WvFOqzzyOjB1Uup3sJKMXkjKsyxoC-6EQAvD_BwE

Ale miej na uwadze, że mt200 jak i te podstawowe Tektro (numer chyba 275, nie pamiętam) są nazywane powszechnie spowalniaczami i w góry sie nie nadają. Raczej na płaski teren, dojazdy do pracy, po bułki, itp.

Przecież chce hydrauliczne 

Napisano
12 godzin temu, Greg1 napisał:

Ja bym nie przesadzał z tym spowalnianiem, mialem mt201 w Almie M50 i dawały rade, a jestem z duzych chlopakow o wadze 90kg+  co sporo jezdza na szosie, nie uwazam sie za ogórka/trzepaka  i te hamulce dla wiekszosci ludzi sa wystarczajace.

Napisano

Zgadzam sie, też mam mt200 w mtb i Tektro w fitnessie, też ważę 92 kg i tak jak napisałem są one raczej na płaski teren. Tu się sprawdzają ale nie mam też porównania z lepszymi, nie jeżdżę też po górach ale powszechnie się czyta, że w "prawdziwe" góry raczej są przez użytkowników rekomendowane minimum Deore, czyli 6100. Myślisz, że dlaczego jest tak dużo tych hamulców na olx z demontażu z nowych rowerów? Zresztą na konkurencyjnym forum jest wątek, gdzie forumowicz testował w górach kilka hamulców, począwszy od mt200, Tektro, przez mt499 czy 500 po m6100 czy nawet wyższy model, m8100 chyba i przedstawił swoje subiektywne wnioski

Napisano
12 godzin temu, keltu napisał:

Ale on chciał do 200 zł. a nie 200 EUR. 😁

Moja wina, myślałem że 200 zł na przód i 200 na tył:D

Jeśli full używany zgodnie z przeznaczeniem, to jednak warto się zastanowić czy nie dopłacić.

Napisano
2 godziny temu, Greg1 napisał:

Zgadzam sie, też mam mt200 w mtb i Tektro w fitnessie, też ważę 92 kg i tak jak napisałem są one raczej na płaski teren. Tu się sprawdzają ale nie mam też porównania z lepszymi, nie jeżdżę też po górach ale powszechnie się czyta, że w "prawdziwe" góry raczej są przez użytkowników rekomendowane minimum Deore, czyli 6100. Myślisz, że dlaczego jest tak dużo tych hamulców na olx z demontażu z nowych rowerów? Zresztą na konkurencyjnym forum jest wątek, gdzie forumowicz testował w górach kilka hamulców, począwszy od mt200, Tektro, przez mt499 czy 500 po m6100 czy nawet wyższy model, m8100 chyba i przedstawił swoje subiektywne wnioski

Ja Ci moge powiedziec dlaczego moje  mt201 też zostały zdjete, bo moj rower ma zasadzie  naped DEore + przerzutka SLX  , i zwyczajnie lubie mieć zunifikowane klamoty na rowerze..ot takie widzi mi się, ze poniżej DEORE nie wieszam rzeczy na moich ramach. 😉 Do tego oprocz samej jazdy,  takżę modyfikowanie/ulepszanie to część mojego hobby 😉

Równocześnie w drugim rowerze mam M8100, a w crossie Deorki M615 - i te mt201 wcale nie sa jakies najgorszze porownujac do XT/SLX/Deore - daja rade. Mysle ze wiekszy skok zrobisz zmeiniac tarze na jakies conajmniej Icetech, niz wymieniajac mt201 na DEore.

Dla mnie jedyny minus gruby minus mt201/mt200 to ergo klamki mt201. Jak ktos się przyzwyczaił do małych ergo klamek shimano ...to ta długa mt201 wyglada słabo, nie ma tej chemii miedzy palcami a klamką. 

Ale tu juz wchodzimy w niuanse, co komu bardziej lezy w rekach... tak czy siak, jak ktos nie jezdzi tak na codzien ze jego tarcze robia sie czerwone, ...to spokojnie te mt201/200 beda dobre.

Napisano

https://www.olx.pl/d/oferta/rezerwacja-komplet-hamulcow-p-t-shimano-br-m445-CID767-IDTVV4m.html takie będą git?

W dniu 10.01.2024 o 12:06, NerfMe napisał:

Moja wina, myślałem że 200 zł na przód i 200 na tył:D

Jeśli full używany zgodnie z przeznaczeniem, to jednak warto się zastanowić czy nie dopłacić.

https://www.olx.pl/d/oferta/rezerwacja-komplet-hamulcow-p-t-shimano-br-m445-CID767-IDTVV4m.html takie będą git?

Napisano

Jak nie możesz dołożyć to kupuj nowe mt200, jak koledzy wyżej pisali.

Te co wyżej wymieniłeś są używane, nie wiadomo w jakim stanie, wcale nie lepsze i niewiele tańsze od nowych mt200.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...