Skocz do zawartości

[trenażer Elite Suito-T] Problem z montażem

adrian_9908

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie 😕

Kupiłem Elite Suito-T i mam problem z poprawnym montażem, bo coś mi strasznie ciężko zmieniają się biegi, nie działa to jak trzeba.

Kupiłem kasetę Shimano 11-30, taką samą jak mam w Giancie TCR.

Według instrukcji przed największą zębatką nie idzie żaden dystans. Więc normalnie zakładam kasetę, dystanse pomiędzy każdą zębatką, zakładam rower, skręcam do kupy, ale zmiana biegów idzie z ogromnym oporem.

Załączam dwa zdjęcia, jak to wygląda.

Zauważyłem też, że tył ramy musiałby być wygięty do wewnątrz ~2-3 mm, aby mocno trzymał się na trenażerze na szybkozamykaczu.

Nie chcę regulować z tyłu przerzutki, bo jak zrobi się pogoda, to będzie rozregulowana względem koła.

20231213_124506.jpg

20231213_124456.jpg

Napisano

Od strony nienapędowej spróbuj przełożyć srebrną tulejkę/nakrętkę na zewnątrz widełek. Upewnij się że w haki weszło dobrze/prosto. Powinno być zaciśnięte mocno ale bez przesady.

W rowerze nie masz sztywnej osi standardowo przy tarczówkach? Ten sposób podpięcia to jakaś rzeźba czy standard?

Napisano

Przekładałem z dwóch stron tę mają tulejkę - obrazek. Ona musi być od strony kasety, bo jeśli nie jest, to ostatnia zębatka jest za blisko tylnego widelca i ociera się o górną część przerzutki shimano, lecą drobinki wiór plastiku. Także inaczej tego nie założę, ale wówczas nie mam najwyższego biegu 1x1 a jest 2x1 - zdjęcie.

Wydaje mi się, że i tak montaż do widelca jakby brakowało jakiejś konkretnej tulejki, bo otwory wyraźnie nie są spasowane od drugiej strony - obrazek.

W zestawie był jakieś adaptery, ale tylko to pasuje, co założyłem. Pozostałe są za grube, może raczej do XTB niż do szosy.

20231213_132005.jpg

20231213_132227.jpg

20231213_132040.jpg

Napisano

Masz sztywne osie w rowerze a w tym momencie skladasz wszystko na adapterach do qr, nie wiem jak jest w suito ale w direto xr w zestawie przychodza 2 tulejki na kazda ze stron trenazera i skrecasz to wszystko ośką która była zamontowana w kołach w rowerze 

EDIT:

Znalazłem gdzieś w necie zdjęcie z instrukcji - wsadzasz te 2 adapterki które tu widać i wszystko skręcasz ośką która trzymała koło w rowerze

rvz94plp6vg61.jpg.webp

Napisano

Dokładnie tak!

Dziękuję bardzo!

Używałem zacisku na QR, a powinienem na sztywną oś. Teraz wszystko gra i buczy, przerzutki działają elegancko, jest sztywno tak jak miało być :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...