Skocz do zawartości

[MTB] +/- 6tys co szukać,kilka pomysłów,pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bierz ten który Ci się podoba, a najlepiej przymierz do wymienionych modeli, salonów Speca, Gianta czy Orbei w Warszawie i okolicach jest sporo. Przy obecnych cenach naprawdę jest w czym wybierać, a koledzy wymienili sporo świetnych okazji. Ten karbonowy XTC i Epic to bardzo dobre propozycje, jak zamierzasz wymieniać jak coś się zepsuje.

Napisano
Godzinę temu, mareckiabc napisał:

i uwierz za każdym razem jak spojrzysz na Speca usmiech nie zejdzie z twarzy

A jak inni na niego spojrzą to urośniesz o 5 cm :) 

Bierz Speca - plus 100% do szacunku na dzielni.

Jest też Chisel w wersji srebrnej a nie czerwonej:

https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-chisel-ht-comp-29-nx-2022-mtb-rower/138267701/p?queryID=6ed77301f7de4548c7aece26229de088&buscador_search

Dosatkowo na plus to o ile dobrze widzę nie mają jeż suportu pressfit tylko normalny, gwintowany i fajne opony Specialized Fast Track 2,35"

Napisano

a Meridy?big nine limited albo big nine Pro cenowo 4,5tys i 6tys

Wiem ze amor za slaby pod moja wagę i hamulce szroty ale reszta wypada bardzo solidnie

nie dość ze ładne to jeszcze dość tanie i dobre lekkie ramy

3 minuty temu, Greg1 napisał:

https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-chisel-ht-comp-29-nx-2022-mtb-rower/138267701/p?queryID=6ed77301f7de4548c7aece26229de088&buscador_search

Dosatkowo na plus to o ile dobrze widzę nie mają jeż suportu pressfit tylko normalny, gwintowany i fajne opony Specialized Fast Track 2,35"

No jest ładny nie powiem ze nie👍ale amor judy odradzali i nie ma rozmiaru XL 

Napisano
6 minut temu, Greg1 napisał:

Myślę, że kupujac Speca nie o szacunek chodzi 😉 bo to bardzo dobre rowery i tyle w temacie 😊

Napisano

https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/scott-scale-960-29-sx-eagle-trigger-12s-składane-rowery-elektryczne/140237188/p?_gl=1*wapy8x*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWRUeTYUL6ZM_YHWUayr5FXOnwgDNgzs8w0NtnXt00EkyHV4biC1UcgaAhKEEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

co to wogole za strona i skad to przywożą? zamawial tam ktoś już?

a co do wymienianych wcześniej to zapomnieli juz wszyscy o scott czy po prostu coś nie tam z nimi? bo kiedys to dopiero byl respekt jak ktos mial scotta👍

Nigdzie nie ma tego roweru🤣Przynajmniej nie w wersji XL Specialized Chisel

Ale serio jak byl by w tym kolorze srebrnym to bym go wzial w tej cenie jeszcze dzis

Napisano

Hiszpania. Wysyłka za free sam zamawiałem ostatnio jak i bardzo dużo osób. Sklep polecany i pewny. Uzupelniają rozmiarowke co jakis czas a i cena potrafi bardzo spaść trzeba obserwować.  

Judy gold jest już ok.

Do tego nigdy nie kupisz skladaka, że wszystko będzie w nim naj.

Napisano

Pewnie że jest szansa bo co chwile tam się to zmienia. Wczesniej działał tam jeszcze kod -10% więc tez próbuj. 

Widze działa nadal więc Chisel Comp niecałe 5.

Screenshot_20231213-151914_Chrome.jpg

Napisano

Scott w przeciwieństwie do wymienionych wcześniej marek nie daje dożywotniej gwarancji na ramę, jak to coś zmienia. Z tego co widzę to nie posiada bębenka XD pod sensowne kasety 12 rzędowe. Do tego jest jednym z najdroższych rowerów z wymienionych w tym temacie. Żeby to jeszcze karbonowe było...

Napisano

No mówię serio XL będzie dobre.przekrok też jest odpowiedni.zawsze miałem ten rozmiar i było dobrze więc niewiem czemu uważasz że L jest dla mnie

Napisano

Mi wg rozmiarówki Cube wychodziło L - mam 183 cm wzrostu i 87 cm przekrok, a jak wsiadłem na L-kę to czułem się jak na jakimś wielkim monstrum. Finalnie kupiłem Kellysa Gate 30 w rozmiarze M, więc, tak jak pisze kolega powyżej, trzeba się przymierzyć 

Napisano

Kurde no byłoby fajnie przymierzyć tylko jest problem bo niema gdzie😔rowerek sztos jak kolega pisał i mi też się mega podoba szczególnie ten metaliczny. w L przekrok jest 817 ja mam 850 a XL ma 840 więc myślę że spoko

Napisano

Słuchaj z przymiarką roweru to jest nalepsza rada jaką dostałeś w tym wątku. Pytasz to Ci ludzie doradzają. Zobacz sobie, ze jeździłeś na rowerze o kwadratowej geometrii. W rozmiarze XL  w tej meridzie rura górna jest krótsza niż w chiselu w rozmiarze L nie wiele ale jest. Tam samo reach chisel L - 455 w XL 480 ten Twój big nine XL 429 . Nie patrz co jest na metce bo ja np mam jedne podkoszulki S a drugią L mimo, że mój rozmiar to M.
Kumpel kupował przy 188 XTC SLR i ja mu mówiłem XL na bank, poszedł do sklepu to na XL wisiał na jajach, kupił L i jest zadowolony.

A co do samego Chisela to po za ramą on nie ma nic lepszego od tej Almy h20 no może opony więc rama super - pod dalsze upgrady tak. Ale pierwszy to będą koła za 2 koła więc przemyśl sprawę.

Napisano
Godzinę temu, Greg1 napisał:

Mi wg rozmiarówki Cube wychodziło L - mam 183 cm wzrostu i 87 cm przekrok, a jak wsiadłem na L-kę to czułem się jak na jakimś wielkim monstrum. Finalnie kupiłem Kellysa Gate 30 w rozmiarze M, więc, tak jak pisze kolega powyżej, trzeba się przymierzyć 

Ten Gate 30 w białym kolorku piękny👏👍

11 minut temu, marcin_ostrów napisał:

Chisel , nie słynący ze sztywności i 115 kg .... hmmmm :)

No sorry.postaram się dociąć do wiosny👍

Ale tak poważnie to wychodzi że jednak ciężko coś dobrać dla byka jak ja.takze słucham dalej chociaż ten spec mega fajny

56 minut temu, Molekpl napisał:

Słuchaj z przymiarką roweru to jest nalepsza rada jaką dostałeś w tym wątku. Pytasz to Ci ludzie doradzają. Zobacz sobie, ze jeździłeś na rowerze o kwadratowej geometrii. W rozmiarze XL  w tej meridzie rura górna jest krótsza niż w chiselu w rozmiarze L nie wiele ale jest. Tam samo reach chisel L - 455 w XL 480 ten Twój big nine XL 429 . Nie patrz co jest na metce bo ja np mam jedne podkoszulki S a drugią L mimo, że mój rozmiar to M.
Kumpel kupował przy 188 XTC SLR i ja mu mówiłem XL na bank, poszedł do sklepu to na XL wisiał na jajach, kupił L i jest zadowolony.

A co do samego Chisela to po za ramą on nie ma nic lepszego od tej Almy h20 no może opony więc rama super - pod dalsze upgrady tak. Ale pierwszy to będą koła za 2 koła więc przemyśl sprawę.

Moja Merida była właśnie idealna w wersji xl i jaja miałem na 85cm na środku ramy.najgorsze jest to że nie ma gdzie tych specy przymierzyć bo ciężko je dostać.ewentualnie może inne 

• Mod Team
Napisano

Co komu pasuje...  186 cm i XL ?  Przypuszczam, że wątpię, ale co kto lubi...  Przekrok 85 ?  Przykładowo ja mam 84 przy 1.8 m, i Scale M, tyle że tak miało być (L mierzony pro forma był za duży - delikatnie czułem górną rurę, a dla mnie to od razu dyskwalifikuje).  1 cm zapasu może być, ale na pewno nie w MTB, chyba że to będzie bułkowóz...  Oczywiście rower rowerowi nierówny, ale w większości przypadków XL nie jest dla osób o podobnych wymiarach - chyba, że ktoś ma wyjątkowo długie kończyny, a z danych wynika, że tak nie jest w tym przypadku.

Napisano

Słuchajcie

Jeśli ktoś mi pomoże i mnie bardzo pokieruje w wyborze to kupię wszystko co trzeba i złożymy rower mega 👍 przyjadę na weekend z częściami i wszystko co trzeba👍co wy na to? Biorę wszystko na swoje barki w kwestii wszystkiego👍 ktoś chętny?

Napisano
2 godziny temu, grzes2035 napisał:

Ten Gate 30 w białym kolorku piękny

Ja akurat mam zielonego, rocznik 2020, jeszcze z napędem 2x10 na którym bardzo mi zależało. Ten biały wszedł w 2021 i miał już napęd 1x a ja kupowałem w listopadzie 2021 i udało mi się znaleźć jeszcze ten model z 2020 roku z napędem 2x chociaż były to czasy w których wszystko szybko znikało z powodu pandemii, bardziej w 2020 a w 2021 już się powoli uspokajało

Napisano

Kto kupuje rower MTB patrząc na jakiś przekrok? To nie lata 90. Tym bardziej w Specu gdzie rury podsiodłowe są niskie i rower dobiera się wyłącznie długością a nie jego przekrokiem…

To właśnie jest problem wielu amatorów zwykłych MTB, a już większą padaczką się robi jak inni tacy sami zaczynają doradzać. 
Do autora: dowiedz się co to jest reach, stack, ETT, jak te wartości wpływają na rower w pozycji siedzącej i stojącej. Jest mnóstwo artykułów, filmów na YT które to objaśniają. Przeważnie będą to opracowania bardziej pod kątem rowerów z pełną zawiechą i prawdopodobnie enduro ale to bez znaczenia. Wtedy sam dojdziesz do wniosku jaki rozmiar będzie dobry. 
Na 1enduro Michał napisał obszerny wpis o geometrii i doborze rozmiaru rowerów z dzisiejszą geometrią. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...