Skocz do zawartości

[4000] 15 km do pracy, wyprostowana pozycja, damski

PaulinaPC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

czytam posty szukamy próbuję być mądrzejsza...ale ja się chyba kompletnie nie znam na rowerach :(

Poszukuję roweru do jady do pracy, jakieś 15 kn w jedną stronę. Swoje lata już mam więc chciałabym żeby rower był wygodny, najlepiej w pozycji wyprostowanej.

Jeździłam na Krosie Trans i wydawało się ok, ale z czasem, może przez wiek roweru (był serwisowany) jechało się bardzo ciężko i bolał mnie po jeździe kręgosłup.

Dlatego planuję wymianę proszę o pomocy. Moje potrzeby

1. to w miarę prosta pozycja

2. raczej lekkie szybki rower

3. dobrze jakby miał niską ramę

4. i na lata, zebym zaraz nie musiała go wymieniać

Mam 46 lat, nie jestem kanapowcem, trochę biegam, 63 kg, 166 cm

Z tego co polecacie to wyczytałam, że  decathlonowy elops 900 jest ok

Budżet do 4 tyś, ale mogę coś dorzucić

Dzięki za pomoc.

Napisano

Z Elopsem 900 nie będzie wyprostowanej pozycji. To musi być trekking? Jeśli nie to ja od siebie polecałbym coś w rodzaje tego Marina jest akurat ostatnio sztuka w twoim rozmiarze w bardzo dobrej cenie. :) https://bike-project.pl/pl/p/MARIN-STINSON-ST-2/5383

Poza bardzo komfortową geometrią ma szerokie kapcie co też przełoży się na komfort. Za resztę doposażyć go wedle uznania. (błotniki, bagażnik, oświetlenie itp.)

Napisano

Codziennie w drodze do pracy mijam panią, która jedzie... nie... walczy z oporami i na siłę próbuje się pochylić aby jakoś ten jej kloc się toczył, a jest to właśnie Trans.

Wyprostowana pozycja jest dobra do wcinania chipsów siedząc na kanapie, a nie do wprawiania roweru w ruch.

Oczywiście nie można popadać w skrajności, bo rower o geometrii, która wymusza pochyloną sylwetkę na dłuższą metę też nie będzie wygodny.

Powinnaś celować w rower crossowy / fitnes. Nie sugeruj się brakiem akcesoriów typu błotniki itp. bo do każdego da się domontować, a nawet po dodaniu niezbędnych nie dobijesz do wagi trekkinga.

Zaraz będą Ci polecane rowery ze sztywnym widelcem, bo wg. wielu amor o skoku 60mm to tylko zbędny balast i owszem to prawda o ile rower jeździ po gładkich jak stół ulicach, ale jeżeli masz zamiar jeździć choć trochę po szutrach, czy nawet po bruku, to nawet podstawowy amor w crossówce coś daje.

Napisano

@PaulinaPC zielony trans 3.0 to Ty? :D

Przymierz się do Author'a Integra.

Nie jest to jakiś wypas, ale... 

Jest lekką crossówką z bardzo fajnie = płynnie i miękko pracującym amorem nawet pod niską wagą użytkkwnika, a przy okazji oferuje mocno wyprostowaną pozycję jak na tego typu rower i jest dość lekki + jest typową damką. Co prawda nie ma podgiętej górnej rury jak w transach, ale jak nie masz endoprotez obu stawów biodrowych to ogarniesz ;)

Napisano

Poczytaj o pozycja h na rowerze - całkiem wyprostowaną ( Comfort) to tylko ma krótkie, kilkukilometrowe przejazdy, trochę pochyloną ( Moderate) do wygodnej dłuższej jazdy ( np 15 km) , mocniej pochylona ( Sport) do szybkiej, ale niezbyt wygodnej jazdy. Ale zawsze można trochę skorygować mostkiem.

Napisano

Witam. A ja się dołączę do dyskusji- także poszukuję praktycznie takiego samego roweru dla mojej - dokładnie takie same wymagania.( waga wzrost ) 

Jazda szosowo leśna - nic więcej. MOże bioder nie ma wymienionych ale inne przypadłości wymuszające jazdę w miarę wyprostowaną. 

Na dzień dzisiejszy mocno zmodernizowany mostek  ( wysokość, pochył ) w 15 letnim rowerze.

Napisano
5 godzin temu, PaulinaPC napisał:

Cześć,

czytam posty szukamy próbuję być mądrzejsza...ale ja się chyba kompletnie nie znam na rowerach :(

Poszukuję roweru do jady do pracy, jakieś 15 kn w jedną stronę. Swoje lata już mam więc chciałabym żeby rower był wygodny, najlepiej w pozycji wyprostowanej.

Jeździłam na Krosie Trans i wydawało się ok, ale z czasem, może przez wiek roweru (był serwisowany) jechało się bardzo ciężko i bolał mnie po jeździe kręgosłup.

Dotychczas jeździłaś te 30 km dziennie na tym Krossie Trans czy dopiero zamierzasz zacząć jeździć do pracy rowerem?

Napisano

Miałem okazję jeździć na Trans 4 damskim i krótka jazda była nawet przyjemna, ojciec po 4 km nawet myślał czy sobie nie kupić takiego, ale mu powiedziałem żeby poczekał z oceną jak wrócimy. Po 16km już nie chciał, nawet pod górkę miał problemy podjechać i musiał rower prowadzić a i pozycja już mu przeszkadzała a miał porównanie na tej trasie ze swoim obecnym rowerem gdzie podjeżdżał bez problemu i wygodnie. Jazda prawie wyprostowana na krotkim dystansie jest fajna ale jak nie jest jedyną opcją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...