Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Wymiana w rowerze Romet Wagant 3 2019

kermu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję wymienić przerzutkę tylną w rowerze ROMET WAGANT 3 model z 2019 roku

Aktualnie posiada on fabrycznie zamontowaną przerzutkę SHIMANO ALIVIO RD-T4000

współpracującą z 8 - rzędową kasetą Shimano CS-HG200 12-32.

Czy w tej konfiguracji będzie prawidłowo działać przerzutka SHIMANO Deore RD-M592 ?

Krzysztof

Napisano

Przerzutka działa ale przyszłościowo myślę nad upgrade całości do DEORE alby na długich trasach nie było problemów.

Napisano
43 minuty temu, PiotrWie napisał:

Ale chodzi ci tylko o przerzutkę czy chcesz pełnego upgradu napędu? Bo zmiana przerzutki niewiele da. Jaki napęd chcesz docelowo uzyskać?

Docelowo chcę przejść w całości na DEORE + łańcuch KMC.

29 minut temu, uzurpator napisał:

Taki upgrade jest bez sensu.

Dlaczego ?
Mam w MTB DEORE i widzę różnicę w kulturze pracy napędów z korzyścią na DEORE.

Napisano

Ale w jakiej konfiguracji - ile biegów? I co rozumiesz przez długie trasy - jazdę z sakwami czy osiąganie jak najlepszych wyników ( prędkości, waty, przebiegi)

Różnicę widzisz bo pewnie w MTB masz pełne Deore, a tu najtańszą kasetę, łańcuch i manetkę a do tego przerzutkę Alivio - to typowe dla wielu producentów. Różnica pomiędzy pełnym Alivio a Deore jest prawie nieodczuwalna.

Napisano

Podróże z sakwami w przyszłym roku na dystansach 50-60 km dziennie po Polsce gdzie nie chciałbym mieć problemów z napędem dlatego na spokojnie myślę o tym teraz aby przez okres zimowy zrobić upgrade.

Napisano
Godzinę temu, kermu napisał:

Docelowo chcę przejść w całości na DEORE + łańcuch KMC.

Dlaczego ?
Mam w MTB DEORE i widzę różnicę w kulturze pracy napędów z korzyścią na DEORE.

Nazwa grupy ma się nijak do jej kultury pracy, zaś przerzutka to jest po prostu nagłupsza część w całym mechaniźmie. Grupy 8/9 rzędowe pracują pi*drzwi tak samo. Wzrost kultury pracy jest dopiero po przejściu na system Dyna-Sys ( czyli deore 10 rzędowe w górę ), ze względu na kierunkowy łańcuch i bardziej finezyjne kształtowanie kasety.

Napisano

Jeśli chcesz zostawić 8 rzędów to zmiana da niewiele - nie kupisz obecnie dobrej manetki ani kasety na ten standard - producenci traktują go już jako " supermarketowy " - ma być tanio. 

Jeśli planujesz upgrade na 9 rzędów to dziś jeszcze może gdzieś znajdziesz z niesprzedanych zapasów manetkę Deore i kasetę lepszej jakości, ale w bliskiej przyszłości będzie jak z 8 rzędami. Jak chcesz mieć dobry napęd to przejdź na LinkGlide - moja żona ma Deore LG 10 rzędowe i jest zadowolona. Działa precyzyjnie, po początkowej regulacji jak dotychczas nie potrzebowaliśmy poprawiania ( przebieg jak na razie 2500km ) a moja żona wie jak powinien działać dobry napęd - w poprzednich dwóch rowerach miała pełną grupę Deore XT.

W tym roku Shimano wypuściło więcej podzespołów z LG - nazywa się Cues i nie jest kompatybilna z Hyperglide. 

Wybierz optymalny dla Ciebie rozmiar napędu i zmień wszystko - wtedy w przyszłości będziesz mógł wymieniać pojedyncze elementy na podobnej jakości - bo dotychczasowe systemy zostaną tylko w obu skrajnościach - albo 12 rzędowy Deore XT albo najniższej jakości chłam.

Napisano

Może to głupie pytanie ale czy zmiana z 3x8 na 3x10 w rowerze trekkingowym to dobry pomysł ?

Konstrukcje powyżej 9 rzędów ze względu na znaczny przekos łańcucha w skrajnych przełożeniach wymagają

chyba innej konstrukcji kasety z tyłu i blatów z przodu ?

Wchodząc na napęd 10 rzędowy musiałbym również wymienić korbę która ma inną geometrię zębatek i łańcuch ?
Obecnie mam korbę SUNTOUR XCC 48/38/28.

Napisano

Raczej tak, sensowna by była wymiana na całość z serii U6000 10 rzędowej, jak nie chcesz tyle inwestować w ten rower to wymień kasetę na najlepszą 8 rzędową jaką dostaniesz ( może być Shimano a może też być SRAM czy inna ) i łańcuch - wymiana przerzutki nic nie da- byłoby odczuwalne gdybyś miał lepszą o niej manetkę, kasetę i łańcuch - napęd działa jako całość, na poziomie najsłabszego elementu. Dlatego ja preferuję napęd z 1 grupy, wtedy działa najlepiej.

Napisano

Ale cues to chyba jeszcze nie jest do dostania? Sprawdzałem ostatnio allegro, i tam jest tego jak na lekarstwo.

Też jestem na etapie zmiany napędu z 3x8 na coś lepszego. Wstępnie myślę o 2x10 Deore. Właśnie ze względu na to że cues jeszcze jest mało dostępne.

Napisano

Manetki, przerzutki, łańcuch , kasetę można znaleźć bez problemu. To na pierwszy rzut wystarczy - w rowerze mojej żony z przodu jest zwykłą tarcza NarrowWide, nawet nie Shimano. Jeśli jesteś zadowolony z roweru i chcesz mieć go dłużej niż 1 napęd to albo decyduj się na Linkglide albo kup na zapas manetkę i przerzutkę - kasetę i łańcuch zawsze możesz kupić innej firmy.

Nie szukaj Cues - szukaj Linkglide, grupy Deore 10 i Deore XT 11 są dostępne już od końca 2021, więc i na rynku jest ich więcej.

Napisano

Czy są dostępne jakieś zestawy (przerzutka przód, tył, manetki, blat, łańcuch) 2x10 SHIMANO Linkglide, grupy Deore 10  czy trzeba samemu składać ?

Napisano

Ja nie widziałem - ale też nie widziałem w ogóle blatów i przedniej przerzutki ( tylko w katalogu) Myślę że na dostępność trzeba poczekać - może i do przyszłego roku.

Dlatego pytałem co się stało z dotychczasową przerzutką - czy możesz poczekać do przyszłego roku.

Napisano

Mogę poczekać.
Wszystko działa ale liczyłem na to że w okresie zimowym, po sezonie uda się coś taniej kupić i złożyć albo zlecić serwisowi który będzie miał więcej czasu się tym zająć niż latem kiedy rowerzyści atakują :)

Napisano
3 godziny temu, kermu napisał:

Może to głupie pytanie ale czy zmiana z 3x8 na 3x10 w rowerze trekkingowym to dobry pomysł ?

Twój rower, więc możesz sobie założyć co Ci się podoba, ale... jeżeli obecne najmiększe przełożenie 28x32 jest dla Ciebie wystarczające, a tarczy 48t pewnie nie używasz (bo i po co w takim rowerze) to pomyśl nad 1xx. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...