Skocz do zawartości

[Rower zakup] Jakie rowery kupić?

KiP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy Forumowicze,

Od 3 miesięcy razem z żoną szukamy rowerów i po wizytach już chyba w większości znanych sklepów jesteśmy totalnie ogłupieni.

Pewnie nasz problem polega na tym, że szukamy roweru "do wszystkiego" a tak się nie da. Generalnie szukamy po prostu roweru MTB z dobrym wyposażeniem bez szczególnego profilu rajdowego itp ;)

Jeździmy głównie po chodnikach/kostce, ubitych drogach, lesie (np. Kampinos) mniej po górach a jeśli już to raczej po łagodnych- i zazwyczaj wszystko w czasie jednej wycieczki. Nie ma mowy o szaleńczych rajdach po stromych zboczach (a szkoda).

Byliśmy już bliscy kupienie Treka X-Caliber 9 jednak znajomy postukał się w czoło twierdząc, że to rower do wyścigów górskich. Co sądzicie o tym rowerze? Jaki inny byście doradzili?

Dziękuję za pomoc. Przemek

Napisano

Ewentualnie jak już się upieracie na mtb to tzw. rekreacyjne mtb. Przykładem takiego rekreacyjnego mtb, o łagodnej rekreacyjnej geometrii, często nazywany wręcz crossem na oponach mtb jest Cube Aim lub Attention 

Napisano

Jakbym kupował rower MTB do takich zastosowań, to poszedłbym do sklepu, przejechał się na 2-3 modelach rowerów o różnych geometriach ramy i wybrał ten model, na którym jest mi najwygodniej. Jak już wiesz jaki model Ci pasuje, to wybierasz wyposażenie. Jeśli jeździcie sporo po asfaltach to lepiej wziąć rower z korbą z dwiema zębatkami, jeśli nie, to może być korba z jedną zębatką. Osprzęt na poziomie Deore pewnie będzie aż za dobry. Jak coś wybierzesz, to daj znać, a forumowicze ocenią wybór.

Jakiegokolwiek Treka brał bym tylko po dobrej przecenie.

Napisano

Dziękuję za Wasze uwagi.

Oczywiście rowery testujemy tyle, że przez 5 minut przejażdżki nie da się ocenić roweru. Plecy zaczynają boleć po 3 kwadransach ;)

Przymierzymy się do polecanych Scottów. Sensa już nie ma wymiarówki.

To właśnie X-caliber ma wielką zniżkę.

Napisano

Jest jeszcze taka sensa. 

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-livigno-evo-comp-grey/

W domu są jeszcze 2 treki. 
Trek marlin 6 gen3 oraz Trek marlin 7 gen2

I napisze szczerze, ze nie potrafię na nich jeździć. Geometria jest po prostu straszna. Rower ma być dla mnie a nie ja dla roweru. 

Bardzo trafnie napisałeś. Po kilku minutach nie jesteś w stanie ocenić czy dany sprzęt jest dobry dla Ciebie. 

Sense wzialem w ciemno i to był strzał w 10. Płacisz za osprzęt, niektórzy mawiają, ze rame w gratisie dostajesz 🤷‍♂️💪😉

Napisano

Da się ocenić, czy wolę pozycję pochyloną, czy wyprostowaną. Jak bolą mięśnie pleców, to najlepiej zacząć od sprawdzenia w jakim stanie są te mięśnie.

Napisano
23 godziny temu, KiP napisał:

mniej po górach a jeśli już to raczej po łagodnych- i zazwyczaj wszystko w czasie jednej wycieczki.

Jeżeli to są szutrówki i sporadycznie jakieś kamienie, korzenie to Giant Roam 1.

Napisano

Dziękuję za Wasze uwagi i pomoc.

Wybór chyba się dokonał. Żona pozostała przy Treku a ja, za Waszą radą, wybrałem Cube Attention.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...