Skocz do zawartości

[napęd] nacięcia na bębenku

szczupak56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Normana sprawa. Niektóre kasety kaleczą tak zwłaszcza aluminiowe bębenki. Każdy to przerabiał. U  mnie są jeszcze bardziej " okaleczone" i się tym nie przejmuję.

Napisano

Zaczniesz się przejmować jak przy wymianie kasety będzie trzeba wymienić bębenek, bo stanie się jednością z kasetą 😛

Przy tym bębenku  niestety nie ma rady, ewentualnie lekko szlifnąć zadziory, aby w przyszłości można było rozdzielić kasetę od bębna gdy te wgnioty się pogłębią.

Napisano

Na delikatnym aluminiowym bębenku w 240 mam nalatane około 30kmm w 350  pewnie już dawno 60 kkm a w CK to nawet nie liczę i w każdej są wżery od kasety i nic się nie dzieje. Nie wpadajmy w paranoję.

Napisano

A mój bębenek od DT350 po 10 latach ma nacięcia na ponad 1mm a stosowałem tylko nitowane kasety. Żeby zmienić kasetę, trzeba posiłkować się młotkiem.

Nigdy potem nie zaplotłem już koła na pieście z aluminiowym bębenkiem.

Napisano

Novatec ma stalowy insert, który zapobiega takim sytuacjom. Także są metody. A dlaczego DT tego nie robi? A kto tam wie.

Napisano

Całe dwa lata na nim jeździłem, czyli dychę zrobił. W 2020 roku w czerwcu kupiłem stalowy za jakieś śmieszne pieniądze i latam na nim do dziś. W insetach wkurzało mnie przy zdejmowaniu kasety jak musiałem pilnować pręcików i potem je wkładać.

Swoją drogą dżizas, jak ten czas leci :o

Napisano

No ciężko by było to jakoś na stałe przymocować (może jakieś epoxy? - ale to i tak przy takich siłach po czasie by się wykruszyło) - i podejrzewam, że faktycznie upierdliwe byłoby rozmieszczanie pręcików za każdym zdjęciem kasety.

Czas posuwa wszystkich jednakowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...