Skocz do zawartości

[napęd] Fuel ex. - Zmiana blatu

sebastianfrancuz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam Trek Fuel ex. 5. Czasem muszę z rodzinką pojeździć po szutrze i asfalcie i wtedy brakuje mi trochę szybkości. Zastanawiam się czy zmiana przedniego blatu. Teraz mam blat 30T. Ktoś o ile większy mogę założyć tak żeby się zmieścił i żeby miało to sens?

Napisano

Mi żal takiego roweru na spacery z rodzinką, od tego mam crossówkę w cenie kilku kompletów opon do full'a.

Ale 30T to faktycznie mało. Myślę, że 34 byłoby kompromisem, chyba że masz zamiar podjeżdżać pod pionowe ściany.

Napisano

Miałem 30T i dało się spokojnie jeździć w granicach 30 km/h. Może kwestia kadencji?

Napisano

30t z przodu i 10t z tyłu, koło 29x2,4 na prostych z komfortową dla mnie kadencją mam maksymalnie około 38km/h.

Jak jest z górki i równo to brakuje, ale w sumie to rower trailowy, więc nie przeszkadza.

Napisano

Jesteś ojcem Szurkowskiego i Szozdy? Też mam takie przełożenia i jest OK, ba, zmieniłem z 32 na 30. Ale poważnie - nie znam twojej ramy - 34 wejdzie - tu trek o tym pisze (jeśli to twój model): https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/mountain-bikes/trail-mountain-bikes/fuel-ex/fuel-ex-5/p/29459/ . Jak to nie ten, to poszukaj dla swojego.

Kupujesz, montujesz, masz - założyć trzeba o parę ogniw dłuższy łańcuch.

Napisano

Popracuj nad kadencją. Większa zębatka nic nie zmieni.

Napisano
16 godzin temu, sebastianfrancuz napisał:

brakuje mi trochę szybkości

A konkretnie, to o jakich prędkościach mówimy?

Różnica miedzy 30 a 34 to około 13%. Czyli jak na obecnym dajesz radę 30km/h, to wymiana zębatki podniesie do okolic 34km/h. Jeżeli 25km/h to po zmianie będzie 28km/h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...