pawels237 Napisano 29 Czerwca 2023 Napisano 29 Czerwca 2023 Dzień dobry. Wycentrowałem koło z piasta Shimano Alfine 8 i po zamontowaniu w rowerze koło nie jest na środku a wręcz prawie dotyka lewych widełek. Obręcz ustawiłem że w centrownicy z lewej i prawej strony jest 6 cm (obręcz do widełek centrownicy) Czy te piastę trzeba bardziej przesunąć do prawej?
pawels237 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Napisano 29 Czerwca 2023 No tak. Ale ustawiłem w centrownicy na środku to w rowerze też powinno?
marvelo Napisano 29 Czerwca 2023 Napisano 29 Czerwca 2023 45 minut temu, Wojcio napisał: Tak, tylne koła nie są symetryczne. Nie są symetryczne względem kołnierzy piasty, ale względem końców osi powinny być symetryczne. A to na pewno nie jest problem z ułożeniem koła w widełkach? Których lewych widełek dotyka: dolnych, górnych czy obu? Przy piastach wielobiegowych występują często takie napinacze regulowane śrubami - masz tam coś takiego? Kręciłeś tymi śrubami?
pecio Napisano 29 Czerwca 2023 Napisano 29 Czerwca 2023 W tanich centrownicach to jest standard. Koło nigdy nie wyjdzie w osi. Nie ustawia się nigdy że z lewej i prawej po równo. Teraz przymiar centryczności i patrzysz ile przesunięte i taka robisz korektę.
pawels237 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Napisano 29 Czerwca 2023 3 godziny temu, marvelo napisał: Nie są symetryczne względem kołnierzy piasty, ale względem końców osi powinny być symetryczne. A to na pewno nie jest problem z ułożeniem koła w widełkach? Których lewych widełek dotyka: dolnych, górnych czy obu? Przy piastach wielobiegowych występują często takie napinacze regulowane śrubami - masz tam coś takiego? Kręciłeś tymi śrubami? opona prawie dotyka dolnych lewych widełek. Rower to Cube Travel SL rower ma regulację z lewej i prawej strony. Ustawiłem tę śruby jednakowo napięte. Co do centrownicy to bitul zwykła bez zegarów. Chciałem sprawdzić przyrządem do centryczności Minoura FCG-310 ale piasta jest za szeroka.
pecio Napisano 29 Czerwca 2023 Napisano 29 Czerwca 2023 Centrownice "bidula" to garażowy szajs . Są w takich tolerancjach wykonane ,że bez poważnej modyfikacji to można koła od rowerków dla dzieci robić.
Dokumosa Napisano 29 Czerwca 2023 Napisano 29 Czerwca 2023 Wystarczy w tej bida centrownicy odwrócić koło i wyjdzie czy obręcz jest po środku końców osi. Druga sprawa - jakiś promil rowerów faktycznie ma haki asymetryczne. Miało to pomóc w lepszym rozkładzie sił na szprychy napędowe i hamujące. M.in. canondale próbował to forsować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.