Skocz do zawartości

[Blokada] Składane zapięcie rowerowe np: Abus Bordo, jaka długość najlepsza, na kluczyk czy szyfr?

rafalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,
mam full, więc mało miejsc do mocowania na ramie i drogi rower.
Wydaje mi się, że blokada składana jak ten Abus powinna być OK, mam jednak kilka wątpliwość zanim ja kupię:

1. Rozumiem, że jak najdłuższa bo nie wiem gdzie się przypnę a to jest tak elastyczne jak łańcuch?
  2. Na klucz czy szyfr? Szyfr wygodniejszy, klucz w blokadzie Abusa jednej już złamałem niestety.

Jaka jest Wasza opinia?

Napisano

Klucz w Bordo działa siermiężnie, często muszę robić kilka podejść bo nie wchodzi płynnie do zamka. Przęsła nie są elastyczne, jednak funkcjonalnie i tak zostawiają u-locka daleko w tyle. Do barierek czy stojaków starcza zawsze.

W przypadku roweru MTB warto wiedzieć że blokada nie trzyma się w uchwycie transportowym na sztywno, bedzie hałasować przy wstrząsach. Najlepiej byłoby ja wozić na takie sytuacje w plecaku/torbie.

Ten typ blokady można łatwo i cicho rozpiąć gdy zna się czuły punkt ;) Jeśli używasz blokady na cały dzień pod jakimś dworcem itp. to lepiej u-locka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za odpowiedź, rozumiem, że jest sposób na rozpięcie połączeń pomiędzy segmentami?
Jak mam wozić coś w plecaku to teraz wożę mega pancerny łańcuch do motoru, chodziło mi własnie o coś co przyczepię do ramy.

W sumie nie wiem w końcu czy kupować czy nie.

Napisano

Do tej pory stosowałem doraźnie linki i ulocka. Generalnie w czasie turystyki, bo na co dzień rowerem jeżdżę tylko na przejażdżki po pracy. Wszystko na kluczyk.

W tym roku kupiłem linkę Abusa do zapinania roweru na szybko, pod sklepem czy na stacji benzynowej na czas zakupów.

Ulocka zamieniłem na takie rozkladane zapięcie - wygodniej przypiąć dwa rowery do barierki bo zasięg wiekszy.

Wybrałem szyfr, bo męczyło mnie pitolenie się z kluczykami. Szyfr znam ja i żona, nie ma stresu, że kluczyk zgubimy i będą jaja ..

Napisano
W dniu 7.06.2023 o 19:44, c1ach napisał:

Ten typ blokady można łatwo i cicho rozpiąć gdy zna się czuły punkt ;)

Zaciekawiłeś mnie - mam składane zapięcie, akurat innej firmy ale teraz zacząłem się z lekka obawiać o rower. Zdaje sobię sprawę, że każde zapięcie da się otworzyć, chociażby akumulatorową szlifierką kątową ale nie spodziewałem się, że można po cichu bo są "czułe punkty"

Napisano

@Greg1 wszystkie tego typu są podatne na atak prasą: 

Ten Abus to już w ogóle ma podatny zamek. To zapięcie w granicach rozsądku ma sens, tak jak pisałem - gdyby codziennie zostawiać rower pod dworcem to trafi się na zawodowca i zapięcie zostanie na pamiątkę po rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...