MariuszOnisk Napisano 10 Maja 2023 Napisano 10 Maja 2023 Jak w temacie, poszukuje pedałów do 200 może 250 zł, jeśli jakoś szczególnie mi się spodobają. Poszukuje pedałów do jazdy rekreacyjno turystycznej, sprawdzonych na łożyskach, z pinami. Proszę o info od osób które przetestowały proponowane produkty a najlepiej je rozebrały i wiedzą że naprawdę są tam łożyska i najlepiej żeby były co najmniej 3. Bo zapewnienie na allegro o trwałości i konstrukcji pedałów są mało warte. Jedne się powyginały, dosłownie powyginały się ośki. Inne miały być na 3 łożyskach, jest na jednym a od korby jest tuleja. Jeszcze inne zaczęły skrzypieć po 60 km niby wszystko w środku jest ok, ale skrzypią. Z innych których nie mogę rozebrać wyciekł jakiś smar i dostały luzów w linii ośki dobre 2-3 mm w prawo i lewo się przesuwają. Dodam że ważę 120 kg. A jeszcze co sądzicie o pedałach shimano (GR400, GR 500, EF202, EF102) ? Niby mają dobre opinię, ale shimano skrzętnie ukrywa co jest w środku, a słyszałem że tam są wianki a nie łożyska. Czy to prawda ? a może są godne uwagi mimo wianków , mój dziadek był listonoszem i jeździł zwykłą ukrainą, też chłop 100+, a tam pedały były na wiankach a on lata całe jeździł na tym bez większych problemów.
Rafu Napisano 10 Maja 2023 Napisano 10 Maja 2023 "Oryginalne" WheelUp na łożyskach przejeździły 2 sezony w trailówce i chyba raz je skręciłem, bo złapały luz. Sprzedałem na OLX i pewnie nadal komuś służą. Kolejne Wheelupy tym razem na łożysku i ślizgu rozleciały się po miesiącu jazdy wokół komina. Dokładniej jeden z pedałów się sam rozkręcił. Reklamowałem, uznali reklamację i je wymienili, ale od razu sprzedałem. Rok przejeździłem na NS Bistro - całkiem fajne piny do jazdy turystycznej, bo nie tyrają butów, ale na bikeparki trzymają za słabo stopę, poza tym pojawiły się odbarwienia plastiku świadczące o zmęczeniu materiału. (łożysko + ślizg). z samym łożyskiem/ślizgiem nie miałem problemów. Zamówiłem też chińczyka z Allego, przypominającego OneUp Composite, ale odesłałem po zapoznaniu się z jakością wykonania. Poprzedni sezon przejeździłem na oryginalnych OneUp Composite i jestem mega zadowolony (łożysko + ślizg). Świetna wielkość i kształt platformy, zero problemów z wyginaniem, luzowaniem, skrzypieniem itp. Są serwisowalne i mają dostępne kit serwisowy. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było je dostać za ~200zł. Generalnie dałem sobie spokój z szukaniem chińskich wynalazków "na łożyskach" po wtopie z WheelUp i jak na razie nie miałem żadnych problemów ze ślizgami.
XC100S Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Polecam pedały z Decathlon, wersja za 140 i 200 PLN. Platformy tańsze są z wyższymi pinami i są winylowe a droższe aluminiowe z niższymi pinami. Piny wymienne, jedno łożysko maszynowe a drugie ślizgowe. używam oba modele ponad rok. Gdyby coś to bez problemu wymieniasz w sklepie na nowe.
graveloiksctrailowka Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Czemu nie spróbujesz z spd?? Konieczności skręcenia stopą w celu wypięcia da się szybko nauczyć. Powiedzmy że pierwsze km pokonasz mając zapiętą jedną nogę.
JWO Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 15 godzin temu, MariuszOnisk napisał: Czy to prawda ? a może są godne uwagi mimo wianków , mój dziadek był listonoszem i jeździł zwykłą ukrainą, też chłop 100+, a tam pedały były na wiankach a on lata całe jeździł na tym bez większych problemów. eee tam... wiekszosc i tak jezdzila wczesniej, czy pozniej na samych oskach. Fotografia, reporterskie, (plfoto.com) Cytat Konieczności skręcenia stopą w celu wypięcia da się szybko nauczyć Wiecej czasu trzeba poswiecic na nauke wpinania, niz wypinania
Gość Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 W dniu 10.05.2023 o 22:43, MariuszOnisk napisał: A jeszcze co sądzicie o pedałach shimano (GR400, GR 500, EF202, EF102) ? Niby mają dobre opinię, ale shimano skrzętnie ukrywa co jest w środku, a słyszałem że tam są wianki a nie łożyska. Niestety kupilem EF202... generalnei moje wrazenia z niim są złe - pierwszy raz nowe, wyjęte z pudełka miały wycuzwalny luz, wygladaja jak kowadła, waża jak kowadła, a do tego bardzo szybko robią sie sliskie. Juz lepiej kupic Dartmoor Stream, wykrecic piny (te ktore się da) - są tansze, lzejsze ...i nie gorsze. No chyba że ktos chce mieć ten grip, i zostawi sobie piny...tak czy siak, Dartmoory ze zdjetymi pinami wymiennymi (nie wszystkie tam sa wymienne) trzymaja lepiej niz EF202.
Gość Napisano 6 Marca 2024 Napisano 6 Marca 2024 Ja również w każdym rowerze mam teraz One Upy Composite. Dodatkowy ich atut to minimalnie większa powierzchnia w stosunku do innych. Z tańszych używałem Rockbrosa - pół roku w górach i śmietnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.