Skocz do zawartości

[Gravel 10-15tys] Męski + Damski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Szukam rekomendacji do zakupu dwóch rowerów Gravel Męskiego i Damskiego. 

Najlepiej w dwóch opcjach:

1. Okolice 10 tyś zł

2. Okolice 15 tyś zł.

Jeżeli moglibyście polecić jakieś warte rozpatrzenia konfiguracje :)

Z góry dzięki!

Napisano

Gravel to szerokie pojęcie. Mogą być "sportowe", lub bardziej nastawione na długie wyprawy, mogą być do taplania się w błocie albo do jazdy głównie po asfalcie. Musisz sprecyzować 

Napisano

Coś uniwersalnego. Tak, żeby wjechać z asfaltu na szuter i może na leśną scieżkę (niekoniecznie błoto). Na pewno nie super sportowa opcja (bardziej komfort z jazdy niż sport). 

Napisano

Producent, kolor, wygląd nie mają znaczenia. bardziej chodziło mi o podejście, który producent obecnie oferuje najlepszą pod względem podzespołów konfigurację w przedziałach 10 i 15 tyś ;)

Nie jestem w temacie więc ciężko mi określić, które podzespoły są lepsze, a które gorsze - dlatego pytam Was bo pewnie znacie się znacznie lepiej :)

Napisano
30 minut temu, Prixo napisał:

który producent obecnie oferuje najlepszą pod względem podzespołów konfigurację w przedziałach 10 i 15 tyś

W mojej opinii jest to złe podejście. Odpowiedź @Mihau_ jest jak najbardziej trafna ale Grizl i Grail to zaprzeczenie :

48 minut temu, Prixo napisał:

Na pewno nie super sportowa opcja (bardziej komfort z jazdy niż sport)

Najpierw powinieneś określić, czego potrzebujesz i pod tym kątem zrobić przesiew, a potem dopiero sprawdzać stosunek ceny do jakości.

Napisano

Masz w okolicy jakieś sklepy? Warto byłoby wsiąść na 2-3 modele dla porównania, od razu zorientujesz się w dostępności.

Pomyślałbym też o późniejszym serwisowaniu rowerów -  nie tylko tym gwarancyjnym. Często serwis jest przy sklepie, a ja doszedłem już do wniosku, że warto mieć zaufany sklep/serwis.

Kupowanie roweru to niekoniecznie podstawianie danych do wzoru. Na pewno osoby doświadczone mogą bez ryzyka kupić rower wysylkowo ale Tobie proponuję przymiarki (nawet jwk finalnie zamówisz w necie).

A, i jeszcze jedno - doradzisz coś kobiecie - bedziesz obwinany o całe zło tego świata. Kobieta musi wybrać sama, albo za namową sprzedawcy 😉😁

Napisano

Super, dzięki wielkie za informacje, przeglądam ofertę Canyon - coś wybiorę ;)

Jeszcze jedno pytanie: jak z serwisem gwarancyjnym rowerów? Z tego co widzę tylko AirBike z Piaseczna jest autoryzowanym centrum serwisowym w PL? Czy wygląda to jakoś inaczej i można przeglądy (jeśli są wymagane) realizować gdzieś lokalnie?

• Mod Team
Napisano
2 godziny temu, Prixo napisał:

bardziej komfort z jazdy niż sport

Skieruj swoje oczy ku mtb. Gravel absolutnie nie jest komfortowym rowerem.

Napisano

Gravelem da się komfortowo jeździć, ale wymaga to po prostu większych umiejętności.

Oczywiście z wyłączeniem tras typowo pod mtb.

I podkreślę za kolegą wyżej: Canyony to bardzo sportowo zorientowano gravele.

Napisano

Zobacz warunki gwarancji. Np. Marin wymaga pieczątki w karcie gwarancyjnej że serwis gwarancyjny został przeprowadzony. Mam potwierdzenie od dystrybutora, że może to być dowolny serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...