Skocz do zawartości

[2500-3100PLN] MTB do Ostrej jazdy po lesie !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :D

To mój pierwszy raz na forum i początek z przygodą MTB. Jestem totalnie zielony na ten temat.

Poszukuję rower w przedziale 2500-3000pln. Im bardziej oglądam filmiki i czytam porównania tym bardziej staję się niezdecydowany... :) Dodam, że moj wzrost to 187-188cm i waga 83-84kg. Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie, szybkiej + górki.

Na ten moment wypatrzyłem dwa modele: 

1. hard tail Ghost Kato Essential 29 AL https://sklepmartes.pl/rower-hard-tail-kato-essential-29-al-u-93ka107-ghost?gclid=CjwKCAjw8-OhBhB5EiwADyoY1ecDGEQLV-t291YWEckOZrSrEolA14a4oVTBItKqLv1RfxlCUOpt4BoC5ncQAvD_BwE

2. TABOU BLADE 29 2.0 https://www.tabou.pl/produkt/rower-mtb-tabou-blade-29-2-0-2023/

3.Kellys Spider 30 (tutaj nie mam pojęcia co oznaczaja cyferki po nazwie, bo są i 40, 50, 70 itp. :D)  https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-kellys-spider-30-29-czarny-l-13503663248?reco_id=e52eb286-da68-11ed-b50b-0ee3361c8e0d&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Chętnie zobaczę inne oferty ciekawych marek. 

Pozdrawiam i Miłego dzionka. 

Napisano

Niestety muszę cię zmartwić tym, że żyjemy w czasach gdzie za 3000zł kupisz w sklepie coś co litery "MTB" ma tylko w nazwie i jest absolutnym minimum do zwykłej, codziennej jazdy. Ostro na pewno takim rowerem długo i bezpiecznie się nie pojeździ. Szybko pewnie się jakoś da, ale taki bieda osprzęt ma pewne ograniczenia i o ile ma się porównanie z czymś innym, to będzie tylko zabierał frajdę i denerwował częstymi awariami. 

Finał będzie taki, że i tak dosyć szybko wymienisz większość części w rowerze na lepsze, ponosząc przy tym regularne koszta i tracąc cierpliwość. Odpuść nowe. Za 3k szukaj używki z jakimś ogarniętym kolegą, który pomoże w zakupie, albo doskładaj kasy tak do 5,5-6k i wtedy szukaj czegoś pod hasłem "rower XC o agresywnej geometrii na sztywnych osiach z boostem".

Napisano

Ten Expl 520 jest na osiach QR niestety, które do ostrej jazdy raczej będą mało sztywne. Z Deca najtańszy sensowny wszystkomający to XC100 ale on kosztuje około 4500 zł, second life za 4000 zł można wyhaczyć. Ja kupiłem roczną używkę Kellys Gate 30 w perfekcyjnym stanie za 3000 zł - napęd 3x10, sztywne osie boost, powietrzny amor (choć najbardziej budżetowy). Możesz też popatrzeć na używane Indiany X7 lub X8 - też swego czasu były "wszystkomającymi" budżetowcami

Napisano

Dzięki za odpowiedź Panowie.

Tak, w pełni zdaję sobie sprawę z tego, że za 3000pln moge kupić jedynie ,,atrapę" @Brombosz. Kilka lat temu miałem jakąś nadmierną fazę na leśne śmigi rowerem, który miał z 8 lat i kosztował 1700pln. Do takiego stopnia go katowałem, że powyginałem pedały od nadmiernego wjeżdżania pod górki, hamulce całkowicie zniszczone ( zwykłe klocki ^^) nie wspomne o wykrzywionych kołach, ale nie powiem ten rower dał mi frajde przez cały sezon jeżdżenia po lesie i zjeżdżania na pełnej możliwej jak na moje warunki i sprzęt prędkości ( oczywiście moja jazda rowerem też służy robieniu cardio oraz po prostu jako środek do przebywania w naturze, którą uwielbiam) . Dlatego czuję, że rower w takim budżecie da mi co najmniej rok przedniej zabawy, a jeśli poczuję jeszcze większe flow to zapewne kupię już coś lepszego w budżecie 5000-6000. Bardzo mi sie podoba wizualnie ten srebrny z decathlonu  Expl 520 @Greg1 @Kettler , ale rozumiem, że sztywność osi ma duże znaczenie przy agresywniejszym śmiganiu, chociaż tak jak wspominam potrafiłem sie przednio bawić na składaku za 1700 pln, więc przejście na rower za 3 koła jest dla mnie przeskoczeniem o klasę wyżej. Niestety nie mam znajomych, którzy są w tej dziedzinie sportowej związanej z rowerami, więc ciężko będzie znaleźć jakąś fajną schludną używkę i nie dać sie zrobić w bambuko :D . A te modele, które przedstawiłem wyżej odpadają ?( Nie znam się na osprzęcie za bardzo, jedynie wiem, że shimano to legendary marka z dzieciństwa)

Miłego dnia Panowie

Napisano
Cytat

Kilka lat temu miałem jakąś nadmierną fazę na leśne śmigi rowerem, który miał z 8 lat i kosztował 1700pln.

Cytat

więc przejście na rower za 3 koła jest dla mnie przeskoczeniem o klasę wyżej.

Nie wiem czy tak można to odbierać. :) Kilka lat temu, 1700zł to było mniej więcej tyle, ile dzisiaj 3000zł.

Napisano

Główny problem z rowerami z Twojej listy dotyczy napędu a raczej tylnej przerzutki i kasety. Osiem przełożeń z tylu w rowerach MTB było spotykane chyba 20 lat temu.🤔Konfiguracja tych rowerów jest typowa dla rowerów krosowych.
Ja bym kwestii sztywnych osi nie demonizował bo pare lat temu ich nie było i jakoś ludzie śmigali po górach. Jak już pisałem podstawa to hamulce i napęd. 

Możesz poszukać coś używanego ale wiosna to nie jest dobry moment 😕

Napisano
Cytat

Jak już pisałem podstawa to hamulce i napęd.

Ja bym przed nimi wymienił jeszcze koła. To one jako pierwsze weryfikują co jest MTB a co nie jest. ;)

PS. A przepaści technologicznej nie określa się wyglądem, tylko czasem niezawodności i jakością działania... Kot którego chcesz kupić ma ten sam worek, tylko innego koloru.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...