Skocz do zawartości

[suport] 137 mm

XC100S

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie bo nie ogarniam tematu. 

Czy suport na kwadrat 68 x 137 mm to jakiś wyjątek wśród suportów, na kwadrat ? 

Rower z Decathlon, część zamówiona u nich za około 60 PLN ale czas dostawy to dwa tygodnie. 

Najdłuższy jaki znalazłem to 133 mm, czy te kilka milimetrów ma znaczenia ???

Screenshot_20230330_120624.jpg

Napisano

Pewnie że tak ale tylne koło jest z silnikiem i ma wolnobieg. 

Jak by to wyglądało, chyba słabo. 

Natomiast ten suport wytrzymał prawie trzy lata i jego koszty to kilkadziesiąt PLN, tylko. 

Czy suport 133 mm będzie pasował w miejsce 137 mm ??? 

Napisano

Pasować to on będzie. Tylko zmienisz linię łańcucha o 4mm. Na najmniejszej zębatce z tyłu będzie większe przekoszenie. Mogą być kłopoty ze zmianą przełożeń, może ocierać o przednią przerzutkę (jesli ją masz). Mozna spróbowac to skorygować podkładkami pod suport.

Napisano

Ale te 4 mm to jest o tyle krótsza oś? 

Czyli 4 na pół to korba napędowa będzie 2 mm bliżej środka suportu ??? 

Podkładki na oś żeby korba do końca się nie nasunęła ??? 

Napisano

Ale te 4 mm to jest o tyle krótsza oś?

Tak

Czyli 4 na pół to korba napędowa będzie 2 mm bliżej środka suportu ??? 

Zalezy od suportu. Przy symetrycznym bedzie 2mm, przy asymetrycznym może być 4mm:

image.png.d16557107440a1d5dd04b792a19263e2.png

Podkładki na oś żeby korba do końca się nie nasunęła ???

Nie podkładki pod prawe łożysko (miedzy mufę a obudowę łozyska). Wtedy przesuwasz cały suport w prawo. Nie możesz podłożyć nic pod korbę, bo nie zacisniesz jej na "piramidzie" na końcu osi. Korba bedzie luźna, będzie spadać, a w końcu tak wybije gniazdo, że będzie do wyrzucenia.

Napisano

Dokończę temat. 

Debile z serwisu Decathlon poinformowali mnie, a pytałem ze dwa razy, że oś suportu ma 137 mm w tym rowerze. 

Z Allegro przyszedł 133 mm i zabrałem się do pracy. 

Wykręcam i już myślałem że ściągacz do korby za 26 PLN poległ ale kręcę dalej i, i zaczęła jednak korba schodzić. 

To gwint na ściągaczu jest taki drobny i ... 

Wykręcam suport i ... moim oczom ukazuje się napis 127,5 

Ten 137 mm zrezygnowałem i w ten sam dzień Decathlon zwrócił kasę ale tylko za przedmiot a za przesyłkę zostawili sobie a przecież jeszcze nie wysłali. 

Złodzieje ? 

Przecież to z winy debila w ich serwisie. 

Suport z roweru okazał się prawie cały sprawny bo łożysko od strony napędowej robi dobre wrażenie a z drugiej strony hałasowało. 

Akurat łatwo je otworzyłem i ... zrobiłem. 

Całość zmontowałem i na rower. 

Zamówiłem 127,5 i gdyby coś to szybko już to zamienię. 

Mieli mi jeszcze przy wymianie widelca zmienic stery z skręcanych na pół zintegrowane ale też sam to zrobiłem bo ... 

Napisano

Już nie ma co demonizować tych 2-4mm. ;) Przy takiej odległości zębatek od siebie jaką oferuje wolnobieg, nie ma co się tym przejmować. Co najwyżej zakres przedniej przerzutki, o ile taka jest, trzeba będzie korygować śrubkami.

Napisano

Problemem jest to że serwis wprowadza w błąd. 

Ale, nie ma tego złego ... 

Przez brak zaufania do nich sam robię a to jest b. przyjemne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...