Skocz do zawartości

[tubeless] czy to się uszczelniwycieki przy obręczy)?

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Obręcz XM421 + CST Jack Rabbit II PRO 3C Eps (nie TLR- model TR-CS515). Załączam zdjęcie. Wycieki są w kilku miejscach, na obu kołach. Przy pierwszym pompowaniu to było nieciekawie. Później trochę się pouszczelniało. Po kilku godzinach powietrze schodzi (tak do 0,8 bar) i jak napompuje do 2,0 bara to znowu się gotuje przy rantach. Mleko stans. Czy jest szansa, że to się pozakleja? Super mi się jeździ na tych oponach i szkoda byłoby z nich rezygnować ;/

IMG_20230322_211306.jpg

Napisano
Cytat

Super mi się jeździ na tych oponach i szkoda byłoby z nich rezygnować ;/

No to przecież możesz na nich jeździć nadal. Wystarczy założyć dętki 🤣

Napisano

dziękuję bardzo za radę, może nie potrzebnie zamieściłem ten komentarz o rezygnacji.

Temat jednak jest o uszczelnieniu takiego koła

Napisano

Nie uszczelni się i tyle, nie wiem jakiej odpowiedzi oczekiwałeś. Po prostu konfiguracja stopki tej opony i tego rantu obręczy ze sobą nie gra 

Napisano

Miałem podobny motyw z CST trail fiend.

Po tygodniu dopompowywania i dodawania małych ilości mleka uszczelniło się w sposób trwały. Potem do zajechania opony już jej nie zdejmowałem. Mleko to było expand sealant.

Napisano

Przerabiałem kilka kompletów TR-CS515  z różnymi obręczami, głównie na mleku Stan's, i prędzej czy później zawsze się uszczelniały.
Napompuj do 2,5-3bar (jeśli obręcz pozwala), zrób porządny "taniec bezdętki", żeby mleko wewnątrz opony się wymieszało i zalało krawędzie. Możesz też się kawałek przejechać. Zostaw koło na noc, możesz też nim w międzyczasie parę razy obrócić, żeby do nieszczelności dostała się kolejna porcja mleka.

W jednym z kompletów miałem problem z nietrzymaniem przy pionowych nadlewach na rancie opony, musiałem je usunąć cążkami. Ale w Twoim przypadku, a przynajmniej na zdjęciu, tego nie ma.

Napisano

Nie będę się kopał z koniem. Sprzedawca w opisie informował że opona jest bezdętkowa. Spójrzcie jak wygląda stopka mezcala tnt, a jak wygląda stopka tego CST (te "szwy") . Próbowałem jeszcze ponownie założyć królika i nawet z kompresorem jest ciężko. Barzo TNT napompowałem ręczną pompką bez kropli mleka i trzyma. To jest to o czym @TheJW wspominałeś.

IMG_20230323_213318_copy_1500x2000.thumb.jpg.611f857b6057d7140c239e0fddd0af02.jpgIMG_20230323_213229_copy_1500x2000.thumb.jpg.41238e1756b51295eab7df07e6a70ddc.jpgIMG_20230323_213146_copy_1500x2000.thumb.jpg.9fadda37a1d3058962a8407eb2164bcc.jpg

Napisano

Dziwne opona niewątpliwie Tubeless, widać że pociła się w wielu miejscach a nie tylko w pokazanym przez Ciebie miejscu. Wygląda jakby na całym obwodzie osnowa nie była przykryta gumą.

Jeżeli nie możesz jej zwrócić ja bym spróbował zeszlifować te nierówności.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...