Skocz do zawartości

[Szybkozamykacz] zakładanie tylnego koła

irowerem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy można włożyć tylne koło do widełek i dopiero później włożyć szybkozamykacz? W sensie no całą tą cienką ośkę zakończoną wajchą, ze sprężynkami, nakrętką? Ma to jakieś znaczenie czy nie? Ogólnie chodzi mi o to czy to jest bezpieczne.

Napisano

W tylnym kole właściwie tylko tak się da . W każdym razie tak jest wygodniej . A dlaczego miało by być niebezpieczne ? Wkładasz koło , wkładasz zacisk , dokręcasz , zamykasz . O ile dobrze cię zrozumiałem .

Aha , ja zawsze zakładam koła gdy rower stoi ,,do góry nogami " . Kiedyś mechanik powiedział mi że powinno się to robić w normalnej pozycji . No nie wiem .

Napisano

Nigdy nie wyciągam szpilki. Raz tak zrobiłem w plenerze i było po jednej sprężynce. Zamykam szybko zamykacz jak rower stoi z kołami na ziemi. Mam większą gwarancje, że koło się dobrze ułoży no i jak jesteś w plenerze to ciężko znaleźć miejsce gdzie można postawić obrócony rower aby nie uświnić kierownicy i siodła. Poza tym teraz na kierownicy masz mnóstwo cennych gadżetów i szkoda by było je ubłocić albo poobdzierać. 🙀

Napisano

Szpilkę leciutko posmarować tawotem, a zamykac tak aby było czuć opór na dłoni. Są jakieś teorie jeszcze w jakiej pozycji powinien być motylek, jest pewnie w tym jakiś sens. . 

Napisano

Przednie jak najbardziej da się ze szpilką ale z tyłu mi zawsze jakoś haczy . Zresztą autor tematu nie pytał czy się da z  tylko czy można bez .

Napisano

Dżizas, nawet nie wiedziałem że to można zakładać bez szpilki 🙂 Ja od zawsze, obydwa koła zakładam ze szpilkami - i nigdy nie miałem żadnych problemów.

Napisano

Ja zakładam do góry nogami, ale zakęcam na ziemi. Obrabacam się do tego trzy razy w prawo, a później spluwam przez lewe ramię cztery razy - tak by wyszło w sumie 8. Następnie biorę książkę do matmy, bo zawsze miałem z nią problemy... Łatwizna!

Litości, problemy pierwszego świata...

Napisano

Niestety ale przy tych nowych przerzutkach tylnych ciężko włożyć w ogóle koło tylne. Z zaciskiem to już chyba niemożliwe. Choćby przy mojej Rd m5100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...