Skocz do zawartości

[4500-5000] MTB sportowa pozycja, sztywne osie, gwintowany suport, taperowana główka, xxl ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak w temacie, czy może ktoś coś polecić? fajnie byłoby,  gdyby nie ważył pół tony. 🙂

szukam, szukam i nic. jak ma sztywne osie, to wtedy suport pressfit. jak duża rama, to wtedy brak poszerzanej główki ramy - i tak w kółko...

Napisano

@Maciek.B jak znam życie sam z pressfitem sobie nie poradze, a ciagle majdrowanie przy tym grozi uszkodzeniem ramy i finito

glosno myslac, dostałem cenowa propozycje nie do odrzucenia: markowy rower z suportem bsa, mój rozmiar, osie niestety QR i bez taperowanej główki. za to najlżejszy w swojej klasie.

wlasnie wyobraziłem sobie siebie w upale sierpniowym, na podjeździe na przełęcz karkonoska - i ta niska waga bardzo do mnie przemawia.

Napisano
49 minut temu, 345872 napisał:

dostałem cenowa propozycje nie do odrzucenia: markowy rower z suportem bsa, mój rozmiar, osie niestety QR i bez taperowanej główki. za to najlżejszy w swojej klasie.

wlasnie wyobraziłem sobie siebie w upale sierpniowym, na podjeździe na przełęcz karkonoska - i ta niska waga bardzo do mnie przemawia.

A jaka to niby waga? Rozumiem że historię o tym że jest to rower "najlżejszy w swojej klasie" opowiedział ci sprzedawca, a ty w to uwierzyłeś... 

Napisano
56 minut temu, 345872 napisał:

glosno myslac, dostałem cenowa propozycje nie do odrzucenia: markowy rower z suportem bsa, mój rozmiar, osie niestety QR i bez taperowanej główki. za to najlżejszy w swojej klasie.

Nie interesują mnie ceny ani kto złożył propozycję. Interesuje mnie, to co za świetny sprzęt. :) To chyba żadna tajemnica, szczególnie, że oczekujesz naszej pomocy, więc podziel się proszę z nami tą informacją.

Napisano

Sam sobie odpowiedz. Niby zaczynasz temat z konkretnymi wymaganiami, które są zresztą sensowne a późnej te wymagania olewasz bo masz "ofertę nie do odrzucenia" na rower, który jest "najlżejszy w swojej klasie". Robisz z tego jakąś tajemnicę jakby ktoś ci chciał ten genialny sprzęt podkupić. 

A generalnie każdy jest ciekawy czym są w ogóle te klasy rowerów i w jakiej niby klasie model X miałby być najlżejszy + oczywiście o ile lżejszy od średniej dla "danej klasy" 

Napisano

aha, o to cho. właśnie dlatego nie chciałem wyjezdzac z całkiem innym rowerem, który przeczy moim wstępnym założeniom. tajemnica żadna, rh elite od speca. muszę dodać, ze są pewnie fajne rowery spełniającete  moje (wygórowane cenowo) założenia, ale w rozmiarze maksymalnie xl. a ja potrzebuje rzeczywiście xxl, chociaż z tym nazewnictwem tez różnie bywa...

Napisano

A dlaczego niby ten rower miałby być najlżejszy w danym przedziale cenowym, skoro najwięcej płacisz u Speca za nalepkę na ramie? Na XXL pewnie zrobili ci jakaś super cenę, bo ciężko sprzedać taki rozmiar. 

Napisano

Wg. artykułów w sieci waży 13,2 w jakimś tam średnim rozmiarze. To już pierwszy z brzegu decathlonowy xc100 waży 12,5🤣

Do tego chciałeś mieć ponoć sportową pozycję

Napisano

Rower z suportem na kwadrat i 2,5 kg amorem, ciężką w pip kasetą 11-51, dętkami i innymi budżetowymi gratami, na pewno nie będzie ważył 13,2 kg z pedałami. Bardziej 14,5kg. To nie jest Chisel, ta rama waży tyle co inne aluminiowe ramy czyli okolice 2kg.

Napisano

Bez pedałów też nie waży 13,2 , tak samo jak Rockrider nie waży 12,5kg 😋 O ściemnianiu DECA w kwestii wagi nie raz było pisane na tym forum. No i kolega chciał mieć wszystko, a okazało się że wystarczy piękny napis na ramie 🤨

Napisano

ta kursująca tutaj waga 13kg plus minus to raczej w rozmiarze M. rozmiarów xxl nikt nie podaje,  ja nie znalazłem.  ze "najlżejszy w swojej klasie" - tak to podają różne strony w necie, gdzie testowano ten model (anglojęzyczne).

rower jest do kupienia od ręki za około 5 tyś i tyle na pewno nie jest wart,  mam teraz ofertę na 4 i to już jest inna rozmowa. pytanie tylko czy sprzedawca jest w stanie dostarczyć, może jakaś podpucha.

jakos tak się zrobiła teraz rozmowa o tym nieszczęsnym specu, i całkiem odbiegliśmy od tematu. proponowany wyżej polygon wyglada ciekawie, ale nie znam tej marki i trochę bym się obawiał. może być fajny, ale nie musi. poprzez analogie do zakupow z innych branży wole jednak produkty tzw. markowe. 

p.s. decathlon ma pressfit i beznadziejne prowadzenie linek pod ramą, jakieś odpadające, plastikowe motylki. to tak a propos naklejki na ramie, jak tu ktos wyżej gardłował.

Napisano
24 minuty temu, 345872 napisał:

poprzez analogie do zakupow z innych branży wole jednak produkty tzw. markowe. 

To teraz pomyśl co jest "markowego" w specu czego nie ma u innego producenta. 

Napisano

nie wiem, co jest markowego w specu. może nie bedzie w topy z jakimiś łożyskami, które gdzie indziej padają po roku?  rama nie peknie? dobre opony i siodełko (detale, ale tez kosztują)? prowadzenie przewodów na pewno jest tu fajnie rozwiązane, i ponoć nie hałasują w ramie (jak np w treku mojej dziewczyny).

canyon: a jak sie ma ten widelec suntoura tutaj do widelca w specu (RockShox Judy)? no i ten Canyon chyba jeszcze nie był przeceniony jak ostatnio sprawdzałem

Napisano

To może najpierw sprawdź co w tym specu masz zamontowane? Rama to ci w żadnym z takich rowerów nie pęknie, kawał grubego aluminium i tyle. A opony czy siodełko "marki specialized" to wiesz dlaczego się wkłada, żeby było taniej a nie lepiej

Napisano

no tak, jak czytam o tym canyonie, to jakby koniec dyskusji. 🙂 a czy wiadomo coś o kolach w tym modelu, solidne?

jeszcze lookne na geometrię i adios specialized...

Napisano

Jeśli twierdzisz że potrzebujesz roweru XXL to znaczy, że kawał z ciebie chłopa, zapewne waga też nie jest piórkowa, wiec amortyzator o goleniach 30mm (Judy) może okazać się zbyt wiotki. XCR ma golenie 32mm więc w teorii powinien być sztywniejszy. Fakt że z XCRair się nie miałem styczności... Oba to budżetowe amory. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...