Skocz do zawartości

[tarcze] Jakie tarcze do mechaników Avid BB7?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odwykłem nieco od mechanicznych zacisków, ale, planuję taki retro-powrót. 

Pamiętam z czasów jak miałem jeszcze Hayesy MX czy Avidy BB5 że tarcza przy mechanikach lubi się wyginać nieco bardziej, dopasowując do nieruchomego klocka. Podejrzewam że jej jakość ma znaczenie i sporo się przez te lata zmieniło na rynku. 

Co dobrze dogada się z zaciskiem BB7 MTB? RT66 Shimano, które mam (nowe, nieużywane, więc nie sprawdzę) mogą być, czy może warto iść w tarcze Avida? Albo jeszcze coś innego? 

Napisano
5 godzin temu, tobo napisał:

Tarcza wygina się powiedzmy milimetr, jesli zacisk i klocki są źle ustawione. Znaczenie bez znaczenia

Bardzo możliwe, że w czasach mechaników po prosto miałem je źle ustawione. Ale, z drugiej strony - jeśli jeden klocek jest nieruchomy musi się odkształcać za każdym razem jak się hamulce. 

Tak czy inaczej, po mechanikach zostało po wspomnienie dzwoniących tarcz i chciałbym tego uniknąć. 

Napisano

Czasami tarcza plus klocek się nie dogada, tak było z oryginalną od najstarszych bb7…  

Sam bardzo lubię ażurowe Ashimy z metalicznym klockiem. Po dotarciu jest świetnie. Na początku tak sobie. Jeśli dobrze pamiętam to ten zestaw najbardziej w górach !

Shimano rt 75 najdłuższe wspomnienia na zmianę xt i BB7 śmiało polecam, w Mtb 180/160 p/t…

Awidy HS 1 (160mm dawali w zestawie z BB7 ) mam teraz , zrobiły w ostrej gieni 800 km ,  są używane dość mocno w górach ( kiedyś) zagrzewanie jak patelnia, trzymają brzytwa ale pulsują, może klocek zbiera kawałek pająka ( mniej starty)  ponieważ to ostre to  hamowania mam malutko nie rozkminiłem skąd ten pulsator. 

Twoich tarcz nie mam, jeśli nie są nitowane to powinny być ok,

W dobrze ustawionych Awidach nic nie dzwoni chyba, że piach i błoto.  
Za sztywna tarcza na aluminiowym pająku może pulsować ?  , ale rt 66 alu nie mają. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...