Skocz do zawartości

[amortyzator] Rst Vogue Air - części zamienne

LukaszOkon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Czy wie ktoś gdzie mogę znaleźć drobna część zamienną do amortyzatora Rst Vogue air?

Część nazywa się Rebound Adjust Screw M5GACB1012-01 (nie mylić z pokrętłem rebound knob) - potrzebuję śruby, której odkręcenie umożliwia rozmontowanie amortyzatora. Oryginalna śruba została uszkodzona przez serwis próbujący naprawić amortyzator. 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. 

Edytowane przez LukaszOkon
Uzupełnienie tytułu

3 godziny temu, LukaszOkon napisał:

Jedyny sposób jaki widzę, żeby ją wykręcić, to rozwiercić łeb. 

Daj fotę. Nawet jeżeli z sześciokąta zrobili Ci kółko, to jest jeszcze patent na torxa.

Śruba jest chyba aluminiowa, więc łatwo wejdzie i może się udać.

Jak to zrobić? Dobierasz końcówkę torxa o ciut większym rozmiarze niż imbus na jakiego była śruba.

Pewnie to był imbus 5mm, więc trochę większy torx to chyba T27.

Dobrze jakby to był torx w formie bit'a, a najlepiej taki z kwadratowym gniazdem, np. taki:

https://static.grainger.com/rp/s/is/image/Grainger/12A350_AS02?$zmmain$

Walisz młotem, żeby wszedł jak najgłębiej, możesz psiknąć jakimś penetratorem, żeby cokolwiek dostało się do gwintu, dociskając mocno klucz próbujesz odkręcić, modląc się aby się udało ;)

Jak nie zadziała - to wtedy wiercenie.

3 godziny temu, KSikorski napisał:

Części do rst sprzedaje firma velo sp. z o.o.

Tak, ale jest ich dystrybutorem i nie sprzedaje ich detalicznie.

3 godziny temu, Michal_288 napisał:

Weź się z nimi skontaktuj, ja odpowiedz na emaila już czekam parę miesięcy.

Mają dużo pracy :P, poza tym, jak wyżej.

My jako sklepy nie mamy większego problemu z kontaktem z nimi.

I to za pośrednictwem sklepu współpracującego z Velo @LukaszOkon, powinieneś szukać części.

Czy sklepowi do, którego się odezwiesz, będzie się chciało ogarniać taką "pierdołę"?

To zależy od sklepu i chęci pracownika🙃

Masz farta, że natknąłem się na ten wątek i coś mi się jeszcze chce ;), więc napisz do mnie priva z przypomnieniem, to jutro spróbuję się dowiedzieć ;)

@Maciek.BPrzy okazji, jak jesteś obeznany tak na velo. Sprzedają oni tylko te części co mają wystawione na stronie? Potrzebuję dokupić bieżnie zapadek do piasty aganga ( z modelu ninja) czyli po prostu author, prawdopodobnie pasuje również z sunringle. Jak się nie mylę velo to dystrybutor tych dwóch marek.

Kiedyś znany nam kacperek (znany również na grupach fb) napisał ze kupił właśnie taki pierścień z velo

Jest szansa aby tam takie coś obecnie zdobyć?

Roues, Jantes, Moyeux SUN RINGLÉ - Axoreo

Edytowane przez Michal_288

A trzeba było się nie odzywać ;)

Jeżeli chodzi o taką drobnicę, to na stronie mało co da się znaleźć.

Często takich elementów nie widzimy nawet my w panelu B2B, ale nie tyle jesteśmy obeznani z Velo, co jesteśmy z tymi ludźmi na "Ty" i niekiedy da się załatwić takie pierdoły na zasadzie:

Ja:

"Hej, macie to i to"

Velo:

"Na magazynie nie ma, ale..."

Niekiedy dzięki uprzejmości i dobrej współpracy z serwisem da się sporo pochytać ;)

Tak czy inaczej o ile takie części do piast Dartmoor'a, którego są "producentem" da się ogarnąć, o tyle jeżeli to ma to być coś do piasty agang, który już trochę czasu nie istnieje, to trzeba liczyć jedynie na cud :)

Piszcie priv, to będę miał przypominajkę w postaci nie przeczytanego maila i spróbuję jakoś pomóc.

Edytowane przez Maciek.B
  • +1 pomógł 2

@adas651 jak masz tokarza, któremu będzie się chciało bawić z taką drobnicą w normalnych pieniądzach, to podziel się kontaktem ;)

Też miałem takie "dojścia", ale tacy ludzie to niestety wymierający gatunek.

Rozmawiałem z Velo i...

@Michal_288 niestety nawet na dnie szuflady w serwisie nie znaleźli i nie znajdą, ale chęci były szczere.

@LukaszOkon w Twojej sprawie jest bardziej kolorowo - wysłałem priv.

A dla potomnych, w kwestii odkręcania - można delikatnie podgrzać opalarką, tak aby nadtopić klej do gwintów, który to trzyma, a zarazem żeby nie zdjąć lakieru z dolnych lag.

Pozdrawiam

• +1 pomógł 2

@LukaszOkon pokaż tą śrubkę,  (o ile już zdjętą) i trzpień na którym była może dorobienie jej jest łatwiejsze niż sie wydaje.  

@Maciek.B a kto mówi o normalnych pieniądzach (zresztą pojęcie względne) gdy niesprawny jest sprzęt wartości ok 1tys zł. 

Nie raz dorabiałem nietypowe nakrętki np: lewoskrętną kontre pedału poniżej połowy ich wartości. 

@adas651 temat oryginalnej śruby mamy już wstępnie ogarnięty, ale nawet gdyby to co wykręci @LukaszOkon okazało się nie tym co mogę "załatwić", to faktycznie nie jest to jakaś kosmiczna technologia.

Dawno nie miałem takiego amora w łapach, ale o ile dobrze pamiętam to tam będzie śruba o średnicy gwintu 8mm.

O ile, inżynierowie Royal S**t Technology, nie wykombinowali niczego nietypowego i skok gwintu jest w miarę standardowy, to po najniższej linii oporu może wystarczyć zakup śruby M8 z łbem na imbus 6mm i przewiercenie jej na wylot wiertłem 3.5 - 4mm.

Ale może uda się ogarnąć oryginał - w Velo mi coś znaleźli, tylko czekam na fotki, żeby się upewnić ;)

P.S.

Ten amor nie miał wartości 1000 zł jak był nowy, a teraz ma parę lat i nie do końca jest sprawny, więc nie szalałbym z inwestowaniem w śrubkę jak czekają inne koszty do poniesienia w usprawnienie tego amora :P

Edytowane przez Maciek.B

• 3 tygodnie później...