Skocz do zawartości

[Okulary] Kategoria 1 z ramką korekcyjną

Setorix

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czy znacie jakiś model okularów rowerowych ze szkłami kategorii 1 czyli takie lekko przydymione ale nie takie żółte kontrastowe tylko ciemne? Idealnie gdyby była możliwość zamontowania wkładki korekcyjnej ale nie jest to wymagane. Przekopałem internet i nie znalazłem takowych a szkła kat 2 lub 3 są dla mnie zbyt ciemne. Fotochromy również wchodzą w grę ale również kat. 0->1. Budżet nie jest w żaden sposób ograniczony.

Edytowane przez Setorix

Jak chcesz korektę i budżet nieograniczony, to idź do optyka. Poszukaj takiego, co będzie potrafił dobrać szkła do sportowej oprawki.
Dobranie przyciemnienia nie powinno wtedy stanowić problemu. Czy fotochromy w takim przedziale nie wiem ale z praktyki jak jeździ się w kasku z daszkiem, to ciężko w pełni przyciemnić.

11 godzin temu, Setorix napisał:

Hej, czy znacie jakiś model okularów rowerowych ze szkłami kategorii 1 czyli takie lekko przydymione ale nie takie żółte kontrastowe tylko ciemne?

Każdy liczący się producent okularów ma coś takiego w ofercie. Zacznij od znalezienia modeli z dedykowaną wkładką korekcyjną a później zajmij się szkłami, np. https://albaoptics.cc/optical-clip/

Pierwsze pytanie - enduro/trail czy szosa/XC :) kwestia stylu. Ja polecam Rudy Project - mam takie okulary jakieś 18 lat (jedne i te same, zmieniałem szybki i raz nosek) - nadal można kupić zamienne szybki albo gumki noska. Szybki są w każdym kolorze, także fotochromy (mam) i polaryzacyjne. Są też białe. Wymiana łatwa. W ubiegłym roku z powodu starości (mojej, nie okularów) potrzebowałem korekcji. Do moich starych okularów mogłem kupić albo wkładkę na małe soczewki, albo "soczewko-oprawki" - ramki na soczewkę montowane zamiast standardowych szybek. Ostatecznie jednak kupiłem inne ramki Rudy Project z dociętymi na wymiar fotochromowymi szkłami optycznymi - nikt nie zgadnie, że to okulary optyczne, do tego jest znakomicie działający fotochrom. Takie rzeczy robi Doctor Optic na Wołoskiej. Przyznam jednak, że żona (oszczędna osoba) kupiła fotochromowe Uvexy w cenie samych fotochromowych (nie korekcyjnych) szkieł do Rudy Project i swoje RP przekazała córce - działanie i wygląd na razie konkurencyjny. 

• +1 pomógł 1

• 3 miesiące temu...