pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Witam wszystkich W zimie przymierzam się do wymiany przerzutek w moim Evado 6.0 z ALTUS M370 ( DOLNA OBEJMA ) na Shimano FD-T8000. Z tego co się zorientowałem ten model posiada 3 wersie ( H-3, L-3, L-6 ) różniące się kątem nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta. Związku z tym , czy wszystkie będą pasować do mojej ramy XL, czy tylko L-6
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Pierwszy raz widzę coś takiego, jak kąt nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta. :))) Ciekawe, jak geniusze z Shimano na to wpadli i po co. Trzeba sobie przypomnieć lekcje geometrii i policzyć. Mamy dwa boki trójkąta prostokątnego (BBDrop=50mm i Chainstay=445mm), po wrzuceniu w kalkulator (przecież nie będę tego liczył, zawsze średnio mi szło ) wychodzą kąty jak poniżej: Odejmując interesujące nas 6,41° od kąta podsiodłówki (74°) wychodzi ~67,6°. Czyli wygląda na to, że odpowiednia będzie FD-T8000-L-6, ale niech ktoś to jeszcze zweryfikuje. P.S. Wzory skróconego mnożenia nadal mi się w życiu nie przydały...
Gość Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Będziesz wymieniał cały napęd, czy tylko przerzutkę przednią?
pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 Właśnie dlatego się pytam bo sam się zdziwiłem widząc coś takiego w opisie Shimano. I troszkę zdurniałem na którą wersje się zdecydować Wymieniam cały napęd na: manetki : XT sl-t8000 przerzutki tył: Deore XT T8000 przerzutka przód: FD-T8000 korba : FC-T6010 kaseta : CS-HG81 lub CS-H500 suport: SM-BB52
abdesign Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 dobra... shimano to może i durnie opisuje ale wiadomo o który kąt chodzi i prawie nigdy nie ma go w tabelach producentów ramy - to kąt pomiędzy rurą podsiodłową a wirtualną linią przechodzącą przez środek osi suportu i środek tylnej ośki... trza se samemu zmierzyć.
TheJW Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Wyliczyłem już wyżej. Ale nadal nie rozumiem, po co. Nie mogli zrobić tej specyfikacji dla kątów rur podsiodłowych, które podają wszyscy producenci ram/rowerów? Ja wiem, że żółtki liczą takie rzeczy w pamięci w wieku 4 lat, ale no kurde, to nie ma sensu.
abdesign Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Nie, nie mogli... bo liczy się to jak w stosunku do rury podsiodłowej położony jest napęd. Sam kąt podsiodłówki nic nie da - możesz sobie wyobrazić co się dzieję z tym kątem jak będziesz przesuwał mufę suportu góra-dół na linii wytyczonej przez podsiodłówkę. Edyta: Tak na dobrą sprawę to producenci ram są "fajansami" podając tylko średnio przydatną informację o tym jaki kąt ma podsiodłówka zamiast podać również ten właściwy dla doboru przerzutki żeby człowiek nie musiał sobie tego wyliczać - tu nie Shimano zawiniło...
pietros1 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 Napisałem do Krossa. Zobaczymy, czy pracują tam ogarnięci ludzie😁 i, czy wiedzą co montują w swoich rowerach
marvelo Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Producenci podają jeszcze jeden istotny parametr - Bottom Bracket Drop. Gdyby linia łącząca osie kół przechodziła przez środek osi suportu, to BBDrop wynosiłby zero, a kąt rury podsiodłowej względem ziemi równałby się z kątem pomiędzy rurą podsiodłową a dolnymi widełkami tylnego trójkąta. Z pewnością da się opisać jakimś wzorem, w jaki sposób BBDrop wpływa na ten istotny dla doboru przedniej przerzutki kąt (ale też mi się nie chce liczyć).
wolek Napisano 8 Czerwca 2022 Napisano 8 Czerwca 2022 Obecna przerzutka przednia chyba też występuje w kilku wariantach? Jeśli tak to powinno być na niej oznaczenie z kątem, przynajmniej z takim oznaczeniem spotkałem się w przypadku przerzutek mtb.
pietros1 Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Napisano 9 Czerwca 2022 I nawet się udało. Otrzymałem wiadomość od krosa: Dzień dobry, po konsultacji wracam do Pana z odpowiedzią. Do modelu Evado 6.0 odpowiednia przerzutką będzie L-6 z kątem 66-69. --- Pozdrawiam z Przasnysza, Ewelina Centrum Kontaktu KROSS S.A. Czyli już wiadomo co siedzi w serii Evado co do suportu M800 też rozważałem tą opcję 😄
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.