Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Evado 6.0 Wymiana na wyższą grupę

pietros1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

W zimie przymierzam się do wymiany przerzutek w moim Evado 6.0 z  ALTUS M370 ( DOLNA OBEJMA ) na Shimano FD-T8000.

Z tego co się zorientowałem ten model posiada 3 wersie ( H-3, L-3, L-6 ) różniące się kątem nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta.

Związku z tym , czy wszystkie będą pasować do mojej ramy XL, czy tylko L-6 

1955865388_geoevado4.thumb.jpg.5529a831d35b10d2e198e5418f9b9edf.jpg

Napisano

Pierwszy raz widzę coś takiego, jak kąt nachylenia dolnej rury tylnego trójkąta. :))) Ciekawe, jak geniusze z Shimano na to wpadli i po co. :D

Trzeba sobie przypomnieć lekcje geometrii i policzyć. Mamy dwa boki trójkąta prostokątnego (BBDrop=50mm i Chainstay=445mm), po wrzuceniu w kalkulator (przecież nie będę tego liczył, zawsze średnio mi szło ;)) wychodzą kąty jak poniżej:

obraz.png.75bbe565b79675b13c9b4d0608937e68.png

Odejmując interesujące nas 6,41° od kąta podsiodłówki (74°) wychodzi ~67,6°.

Czyli wygląda na to, że odpowiednia będzie FD-T8000-L-6, ale niech ktoś to jeszcze zweryfikuje. :D

P.S. Wzory skróconego mnożenia nadal mi się w życiu nie przydały... ;)

Napisano

Będziesz wymieniał cały napęd, czy tylko przerzutkę przednią?

Napisano

Właśnie dlatego się pytam bo sam się zdziwiłem widząc coś takiego w opisie Shimano. I troszkę zdurniałem na którą wersje się zdecydować

Wymieniam cały napęd na: 

manetki : XT sl-t8000

przerzutki  tył: Deore XT T8000

przerzutka przód: FD-T8000

korba : FC-T6010 

kaseta : CS-HG81 lub CS-H500

suport: SM-BB52

Napisano

dobra...

shimano to może i durnie opisuje ale wiadomo o który kąt chodzi i prawie nigdy nie ma go w tabelach producentów ramy - to kąt pomiędzy rurą podsiodłową a wirtualną linią przechodzącą przez środek osi suportu i środek tylnej ośki... :) trza se samemu zmierzyć. 

525.jpg

Napisano

Wyliczyłem już wyżej.
Ale nadal nie rozumiem, po co. Nie mogli zrobić tej specyfikacji dla kątów rur podsiodłowych, które podają wszyscy producenci ram/rowerów? :D

Ja wiem, że żółtki liczą takie rzeczy w pamięci w wieku 4 lat, ale no kurde, to nie ma sensu. :D

Napisano

Nie, nie mogli... bo liczy się to jak w stosunku do rury podsiodłowej położony jest napęd. Sam kąt podsiodłówki nic nie da - możesz sobie wyobrazić co się dzieję z tym kątem jak będziesz przesuwał mufę suportu góra-dół na linii wytyczonej przez podsiodłówkę.

Edyta: Tak na dobrą sprawę to producenci ram są "fajansami" podając tylko średnio przydatną informację o tym jaki kąt ma podsiodłówka zamiast podać również ten właściwy dla doboru przerzutki żeby człowiek nie musiał sobie tego wyliczać - tu nie Shimano zawiniło...

Napisano

Producenci podają jeszcze jeden istotny parametr - Bottom Bracket Drop. Gdyby linia łącząca osie kół przechodziła przez środek osi suportu, to BBDrop wynosiłby zero, a kąt rury podsiodłowej  względem ziemi równałby się z kątem pomiędzy rurą podsiodłową a dolnymi widełkami tylnego trójkąta. Z pewnością da się opisać jakimś wzorem, w jaki sposób BBDrop wpływa na ten istotny dla doboru przedniej przerzutki kąt (ale też mi się nie chce liczyć).

Napisano

Obecna przerzutka przednia chyba też występuje w kilku wariantach? Jeśli tak to powinno być na niej oznaczenie z kątem, przynajmniej z takim oznaczeniem spotkałem się w przypadku przerzutek mtb. 

Napisano

I nawet się udało. Otrzymałem wiadomość od krosa: 

Dzień dobry,

po konsultacji wracam do Pana z odpowiedzią.

Do modelu Evado 6.0 odpowiednia przerzutką będzie L-6 z kątem 66-69.
---

Pozdrawiam z Przasnysza,

Ewelina
Centrum Kontaktu KROSS S.A. 

Czyli już wiadomo co siedzi w serii Evado

co do suportu M800 też rozważałem tą opcję 😄

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...