gilbert0 Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Hej, Serdeczna prośba o pomoc i wsparcie - sztukam roweru mtb, w granicach 2-3k. Wzrost 180, waga około 130kg - więc tutaj mamy ograniczenie, musi to być solidny sprzęt, żeby uciągnął.. Chciałbym jeździć głównie po lesie, błoto, itd, oczywiście w jakiejś częsci równiez asfalt. Nie mam niestety żadnego doświadczenia w temacie - ze wstepnego rozeznania przeczytałem, że koła raczej 27,5 niż 29 - ze wzgledu na wytrzymałośc. Wg. kalkulatorów, rama przy tym wzroście - M/L ? Da rade coś sensownego znaleźć, biorąc pod uwagę wymagania? Dzieki za pomoc.
Mihau_ Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Koła to będzie pierwsza rzecz jaka się podda przy tej masie. Prędzej czy później będziesz musiał zamówić składane więc nie ma sensu pchać się w 27,5 do których komponentów jest nieporównywalnie mniej niż do 29
MikeSkywalker Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Teoretycznie mniejsze koło, na krótszych szprychach jest sztywniejsze, ale przy takim wzroście nie ma sensu pchać się w koło 27,5 - jak zostało wspomniane odeszło praktycznie w niepamięć, choć szumu narobiło. I bliżej mu do 26 niż 28. Klasycznie polecę Unibike, podaje maksymalną wagę użytkownika 120kg, koła są na solidnych nierdzewnych szprychach, nie powinno być z nimi problemów. Postawiłbym na model Fusion i jak coś padnie - czy koła, czy widelec wymienił. Rama 19 cali.
chudzinki Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Nie mam doświadczenia z taką wagą, ale mam podobny wzrost i nie wiem czy nie wolałbym czegoś w tym stylu https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-larkspur-1, przynajmniej na początek żeby pozbyć się kg.
Mihau_ Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Przy takiej wadze (jeśli się tylko pilnuje żarcia) można "zdrowo" zbijać 5-6 kg miesięcznie więc chyba nie ma sensu bawić się w przejściowe rozwiązania. * o ile oczywiście istnieją plany zrzucania balastu
gilbert0 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Napisano 10 Lutego 2022 Jasne, plany istnieją, i rower ma być jednym z narzędzi. Nie mniej, jakoś na początku musi dać radę. Dzięki za polecenie Unibike Fusion, wygląda fajnie, i mieści się w budżecie.
MikeSkywalker Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Da radę, już niejeden konkretny zawodnik jeździ na takim rowerze. Ważne jest wpaść na przegląd gwarancyjny tak po 300-500 km żeby ktoś dobrze wycentrował koło, skorygował ewentualne wady a będą służyć. Taki uniwersalny góral jest też dobrym punktem wyjścia żeby zdecydować w jaki rower można iść w przyszłości, czy dalej coś MTB czy jakiś uniwersalny cross, czy jeszcze coś innego. Te rowery są na tyle solidne że nawet niższy model Shadow jest na 120kg przewidziany, o ile nic nie pozmieniali w specyfikacji.
dovectra Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 2 godziny temu, gilbert0 napisał: rower ma być jednym z narzędzi Samym jeżdżeniem się nie schudnie, pamiętaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.