Skocz do zawartości

[wieszak] Topeak Solo

epon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś może podzielić się opinią na temat https://www.topeak.com/global/en/products/125-Storage-Stands/991-SOLO-BIKE-HOLDER ? 

Do tej pory rower trzymałem w specjalnie do tego przygotowanym miejscu, ale po przeprowadzce nie mam już takiej możliwości i musze przenieść do mieszkania.
Ciekawi mnie jak się sprawdza taki uchwyt, nie musi być konkretnie ten model, chętnie też zobaczę inne propozcyje.

Napisano

Tu , w innym temacie masz trochę pomysłów ( co prawda chodzi o uchwyt w garażu/piwnicy ale pomysły są rożne).

Napisano

Sprawdza się, tak po prostu. Kwestia odpowiednie uchwytu, zabezpieczonego przed porysowaniem ramy, i ustawienia tego na ścianie w ten sposób żeby rower wisiał stabilnie. 

Tego konkretnego Topeak nie używałem, fajny, ładny, ale kosztuje jak na Topeak przystało. 

Bardzo dobrze wykorzystuje przestrzeń uchwyt w stylu podlinkowanego wyżej z Decathlonu - czyli szyna w którą stawia się rower, i haczyk na ścianie na przykład do zawieszenia kawałka miękkiego sznurka czy czegokolwiek innego trzymającego rower pod skosem - albo uchwyt do złapania za ramę, za pedał.

Rower nie odstaje aż tak od ściany i można zmieścić nawet kilka na kawałku ściany. 

7df702b8ef91a9205d4cd3ebdfd8db1b.jpg

Napisano

No właśnie to z Decthlonu oglądałem wcześniej, ale mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt, a raczej w to wątpię.

Wolałbym prawdę mówiąc takie rozwiązanie żeby właśnie uniknąć rysowania lakieru.

Napisano

To najbezpieczniej jest złapać za sztycę, pętelką z linki, może być dodatkowo nasunięty na nią kawałek węża, wygląda to w ten sposób 

Lancuch_zabezpieczajacy_Smith___Locke_10

Tylko że zamiast łańcucha dajesz linkę polipropylenową, a to wszystko mocuje się w haku sufitowym wkręconym w ścianę. 

Napisano

Hej. Ja mam w mieszkaniu dwa rodzaje uchwytów: 

•  Kikuty - Tacx Gem Bikebracket - system podobny jak Topeak
  • Szyna - jak z Decathlona

Jeśli miałbym coś polecić to jednak szyna lepsza, i można zarówno platformę jak i SPD w nią wpiąć. Porównanie zamieszczam Ci poniżej, może pomoże w decyzji :)

Plusy i minusy szyny: 

• + sztywniejsze połączenie ze ścianą i roweru z wieszakiem 
  • + mniej miejsca w przestrzeni użytkowej
  • + można bardziej "wtopić" w otoczenie - ja kupiłem białe na Allegro
  • + pasuje do szos i MTB w każdym kształcie ramy i slopingu
  • + wiele rowerów na jedno ustawienie - jak zmienisz rower to na 95% będzie pasował następny
  • - ściana na pewno się pobrudzi bo nie zawsze trafisz oponą w szynę
  • - więcej kołków i otworów
  • - większa siła działa na wieszak gdzie są pedały - zwróc uwagę na kołki odpowiednie do podłoża
  • ogólnie lepsze do małych przestrzeni żeby upakować sprzety na małej powierzchni podłogi

Cechy kikutów:

• + brudny rower nie dotyka ściany 
  • + mniej otworów
  • + można coś jeszcze powiesić w przestrzeni między rowerem a ścianą
  • - trzeba wymierzyć umiejscowienie dokładnie pod typ ramy  
  • - tylko jeden rower pasuje - jak zmienisz rower nie wiadomo czy następny przypasuje
  • ogólnie lepsze do przestronnych wnętrz żeby rower zdobił ścianę

2022-02-08_12-21-25.jpg

2022-02-08_12-20-45.jpg

Napisano
45 minut temu, epon napisał:

mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt

Piszą byle pisać. Mam bliźniaczy uchwyt kupiony na allegro. Dwa rowery zamontowane kaskadowo (jak @MikeSkywalker pokazał), jeden na platformach, drugi SPD. Używam od roku i jest jak najbardziej w porządku.

Napisano
51 minut temu, epon napisał:

No właśnie to z Decthlonu oglądałem wcześniej, ale mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt, a raczej w to wątpię.

Wolałbym prawdę mówiąc takie rozwiązanie żeby właśnie uniknąć rysowania lakieru.

Ja wieszam za spd. Tam nie ma różnicy co w to wsadzisz bo to widełki są.

Napisano

Super, dziękuję wszystkim. 

W takim razie stawiam na szyny, bo w zasadzie to chyba faktycznie lepsze rozwiązanie! 

Raz jeszcze dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...