epon Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Czy ktoś może podzielić się opinią na temat https://www.topeak.com/global/en/products/125-Storage-Stands/991-SOLO-BIKE-HOLDER ? Do tej pory rower trzymałem w specjalnie do tego przygotowanym miejscu, ale po przeprowadzce nie mam już takiej możliwości i musze przenieść do mieszkania. Ciekawi mnie jak się sprawdza taki uchwyt, nie musi być konkretnie ten model, chętnie też zobaczę inne propozcyje.
Lezia Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Tu , w innym temacie masz trochę pomysłów ( co prawda chodzi o uchwyt w garażu/piwnicy ale pomysły są rożne).
Kajgana Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Ja trzymam rower na takim: https://www.decathlon.pl/p/uchwyt-scienny-na-rower-czarny/_/R-p-X8607916 Po wymianie kołków montażowych na solidniejsze rower jest pewnie przymocowany. A gdy nie ma roweru dość estetycznie to wygląda.
MikeSkywalker Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Sprawdza się, tak po prostu. Kwestia odpowiednie uchwytu, zabezpieczonego przed porysowaniem ramy, i ustawienia tego na ścianie w ten sposób żeby rower wisiał stabilnie. Tego konkretnego Topeak nie używałem, fajny, ładny, ale kosztuje jak na Topeak przystało. Bardzo dobrze wykorzystuje przestrzeń uchwyt w stylu podlinkowanego wyżej z Decathlonu - czyli szyna w którą stawia się rower, i haczyk na ścianie na przykład do zawieszenia kawałka miękkiego sznurka czy czegokolwiek innego trzymającego rower pod skosem - albo uchwyt do złapania za ramę, za pedał. Rower nie odstaje aż tak od ściany i można zmieścić nawet kilka na kawałku ściany.
epon Napisano 8 Lutego 2022 Autor Napisano 8 Lutego 2022 No właśnie to z Decthlonu oglądałem wcześniej, ale mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt, a raczej w to wątpię. Wolałbym prawdę mówiąc takie rozwiązanie żeby właśnie uniknąć rysowania lakieru.
MikeSkywalker Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 To najbezpieczniej jest złapać za sztycę, pętelką z linki, może być dodatkowo nasunięty na nią kawałek węża, wygląda to w ten sposób Tylko że zamiast łańcucha dajesz linkę polipropylenową, a to wszystko mocuje się w haku sufitowym wkręconym w ścianę.
gyrill Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Hej. Ja mam w mieszkaniu dwa rodzaje uchwytów: Kikuty - Tacx Gem Bikebracket - system podobny jak Topeak Szyna - jak z Decathlona Jeśli miałbym coś polecić to jednak szyna lepsza, i można zarówno platformę jak i SPD w nią wpiąć. Porównanie zamieszczam Ci poniżej, może pomoże w decyzji Plusy i minusy szyny: + sztywniejsze połączenie ze ścianą i roweru z wieszakiem + mniej miejsca w przestrzeni użytkowej + można bardziej "wtopić" w otoczenie - ja kupiłem białe na Allegro + pasuje do szos i MTB w każdym kształcie ramy i slopingu + wiele rowerów na jedno ustawienie - jak zmienisz rower to na 95% będzie pasował następny - ściana na pewno się pobrudzi bo nie zawsze trafisz oponą w szynę - więcej kołków i otworów - większa siła działa na wieszak gdzie są pedały - zwróc uwagę na kołki odpowiednie do podłoża ogólnie lepsze do małych przestrzeni żeby upakować sprzety na małej powierzchni podłogi Cechy kikutów: + brudny rower nie dotyka ściany + mniej otworów + można coś jeszcze powiesić w przestrzeni między rowerem a ścianą - trzeba wymierzyć umiejscowienie dokładnie pod typ ramy - tylko jeden rower pasuje - jak zmienisz rower nie wiadomo czy następny przypasuje ogólnie lepsze do przestronnych wnętrz żeby rower zdobił ścianę
marcesco Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 45 minut temu, epon napisał: mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt Piszą byle pisać. Mam bliźniaczy uchwyt kupiony na allegro. Dwa rowery zamontowane kaskadowo (jak @MikeSkywalker pokazał), jeden na platformach, drugi SPD. Używam od roku i jest jak najbardziej w porządku.
vpablov Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 Ja mam mocowanie, na grubej gumce i wkręcony w ścianę haczyk.
Kajgana Napisano 8 Lutego 2022 Napisano 8 Lutego 2022 51 minut temu, epon napisał: No właśnie to z Decthlonu oglądałem wcześniej, ale mają napisane że jest przeznaczone do platform, nie wiem czy spd też da odpowiedni uchwyt, a raczej w to wątpię. Wolałbym prawdę mówiąc takie rozwiązanie żeby właśnie uniknąć rysowania lakieru. Ja wieszam za spd. Tam nie ma różnicy co w to wsadzisz bo to widełki są.
epon Napisano 8 Lutego 2022 Autor Napisano 8 Lutego 2022 Super, dziękuję wszystkim. W takim razie stawiam na szyny, bo w zasadzie to chyba faktycznie lepsze rozwiązanie! Raz jeszcze dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.