Skocz do zawartości

[modyfikacja] MTB-Unibike Fusion 29er!

BlakelyLondon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Jestem posiadaczem roweru UNIBIKE Fusion 29er na oryginalnym osprzęcie producenta ale chciałbym go trochę zmodyfikować pod zawody MTB na amatorskim szczeblu. I tutaj pojawia się moje pytanie, co wymienić w pierwszej kolejności a co później? Chce po prostu co jakiś czas coś wymieniać żeby na przestrzeni 2-3 lat mieć już zmodyfikowany rower w miarę swoich możliwości budżetowych.

Czekam na wasze porady.

Amatorsko możesz startować na tym co jest. Szkoda pakować w ten rower cokolwiek więcej niż ew. zestaw ogumienia. Rower ma  bardzo ograniczony potencjał rozwojowy - do tej ramy nie założysz lepszego amortyzatora itd. a wszystko w nim jest skrajnie podstawowe od kół, amora, napędu, hamulców...

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1

Najwięcej zyskasz inwestując w siebie. Kup porządny pulsometr i licznik umożliwiający ćwiczenie interwałów.
Trener "zdalny" to koszt zaczynający się od 200-300zł miesięcznie.
Licznik z czujnikami 350zł: https://allegro.pl/oferta/licznik-rowerowy-gps-magene-c406-lite-bundle-10842375372
Pulsometr 160zł: https://allegro.pl/oferta/magene-h603-czujnik-tetna-do-garmin-polar-ant-bt-11368387963
Powyższego zestawu używam i jestem zadowolony.

Współpracę z trenerką zacząłem w październiku. Zrobiliśmy test na charakterystycznym podjeździe, jak szybko dam radę pojechać go "w trupa".
Teraz w tym samym tempie, co na jesieni "w trupa" robię serię 7 podjazdów jeden po drugim...

• +1 pomógł 1

Godzinę temu, BlakelyLondon napisał:

ale chciałbym go trochę zmodyfikować pod zawody MTB na amatorskim szczeblu

Ścigałeś się już, czy dopiero planujesz zacząć?
Może się okazać, że Ci się to nie spodoba i wszystko pójdzie się kochać. :)

A jak złapiesz bakcyla, to z czasem i tak będziesz chciał kupić lepszy sprzęt, więc moim zdaniem - jeździj na tym co masz odkładając na nowy rower. :)

• +1 pomógł 3

Ja bym zmienił widelec - i zajeździł to co jest. 

Założyć coś powietrznego, nawet używanego, i różnica w porównaniu do tego co jest będzie bardzo duża. Aż tak źle jeszcze nie jest żeby nie można było kupić niczego pod prostą rurę i oś 9mm. 

Ale, celowałbym w używany. Choć to trzeba kupić z pewnego źródła, żeby nie był zajechany. Do poważniejszej jazdy sprężyna i brak konkretnego tłumienia to nieporozumienie. 

A potem - jak się wkręcisz, zacząć od solidnej bazy i rozbudowywać. Takiego ulepszonego Fusiona bez problemu uda się sprzedać - kwestia tego jak bardzo będzie zajechany.