Skocz do zawartości

[5000-5500zł] mtb

m4ttty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Mam zamiar kupić rower MTB za zamiarem jeżdżenia troszkę szybszych tras po lesie w 80%, reszta asfalt na różnego rodzaju dojazdy.

Mój wybór padł na Meride Big Nine 500 lite lecz z dostępnością tego modelu jest problem. Napisałem maila do producenta, w odpowiedzi dostałem informacje, że nie wiadomo kiedy model ten trafi do sprzedaży.

W lokalnym sklepie w mojej miejscowości jest dostępny model Big Nine 300 lite w cenie 5000zł i w rozmiarze, który mnie interesuje (L), mój wzrost 185cm.

Moje pytanie brzmi, czy lepiej czekać i nie mieć pewności czy będzie dostępny na wiosnę model 500 lite i dopłacać do niego te 500zł bo zgaduję, że cena się nie zmieni czyli 5500zł czy brać w tym momencie 300tke lite?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Jeśli możesz poczekać to ja bym wolał dopłacić do 500 lite względem 300 lite. Jednak w momencie kiedy nie miałbym na czym jeździć to rozważyłbym niższy model.

Nie myślałeś nad Rockriderem XC500 lub XC120? Ostatnio oba w rozmiarze L były dostępne na stronie Decathlonu.

Napisano

Po moich poprzednich przygodach z rockriderami jestem negatywnie nastawiony do tej marki.

A jeżeli chodzi o osprzęt to zauważę różnicę między 300 a 500 ?

Niezbyt znam się na osprzęcie dlatego też pytam.

Napisano

A jakiś godny polecenia mtb do tych około 5000zl możecie polecić oprócz meridy i rockridera? Tak jak pisałem chciałbym trochę szybciej pojeździć po lasach i szutrach ale również w małym procencie po asfalcie. 

Napisano

Witam! 
Pisałem poprzednio temat odnośnie wyboru między Giantem big nine 500 lite a 300 lite, a teraz chciałbym się zapytać czy w podobnych widełkach cenowych znajdę coś lepszego lub godnego uwagi. Dodam, że moja niechęć oraz niemiłe wspomnienia z rockriderami raczej je wykluczają.

Stąd moje pytanie, czy polecacie jakieś sprawdzone modele na dobrym osprzęcie w okolicach tych 5000zł.

Rowerem chce jeździć głównie po szutrach i lasach oraz w małym procencie po asfalcie (dojazdy np. na siłownie itp.) Dodam, że chce się uczyć troszkę szybszej jazdy w terenie.

Mój wzrost 185cm, waga 95kg.

Zastanawiałem się np. nad Talonem 0 lub 1, ale byłbym wdzięczny za każdą radę oraz podrzucony model sprzętu.

Z takich podstawowych rzeczy, chciałbym mieć sztywne ośki oraz oczywiście koła 29" ale teraz to raczej podstawa.

Pozdrawiam!

Napisano

A Unibike flite jeżeli gdziekolwiek go dostanę lub uda się zarezerwować będzie dobrym wyborem? Bo z tego co widzę po recenzjach osprzęt poza amorem jest top.

Napisano

Również widziałem ten sprzęt lecz tak mnie razi to malowanie, mimo że powinno się patrzeć na osprzęt to za bardzo mnie kłuje w oczy.

A myślicie że Kellys Gate 30 rocznik 2021 w cenie 5000zl będzie dobrym wyborem? Bo ja na razie ku temu się skłaniam a widze też że jest dostępny.

• Mod Team
Napisano

Propozycja dosyć dobra. Szkoda, że hamulce jak wszędzie są z niższym modelem niż pozostały osprzęt, jednak taki rynek, że każdy na tym przycina koszty.

• Mod Team
Napisano

Recona jest dosyć sztywny, w końcu ma golenie 32 mm, więc do XC nic więcej nie potrzeba.

Obręcze nie mają tutaj wiele do rzeczy, kwestia jakości zaplotu, bo od tego zależy wytrzymałość koła. Generalnie to wyjdzie w trakcie eksploatacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...