8mimi8 Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 Witam, podczas czytania w internecie natknąłem się na pojęcie męskiej i damskiej osi tylnej, czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć różnice?
Gość Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 W życiu o tym nie słyszałem. Możesz wrzucić jakiś kawałek gdzie pada to stwierdzenie?
MikeSkywalker Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 Jedyne co przychodzi mi do głowy to zwykłe QR - oś męska, wystająca, sztywna oś - żeńska, bo piasta ma jedynie przelotowy otwór. Ale to faktycznie stwierdzenie które pierwsze słyszę.
Mihau_ Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 musisz zacząć szukać info na www dotyczących rowerów a nie spraw damsko-męskich
MikeSkywalker Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 Damsko-męskie określenia na gniazda i wtyczki funkcjonują w wielu branżach.
kamilmozej Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 Stawiam że te określenia to udziwnione tłumaczenie z obcojęzycznych artykułów.
Gość Napisano 31 Października 2021 Napisano 31 Października 2021 Też tak pomyślałem. Ewentualnie jakieś mądrości domorosłych mechaników.
8mimi8 Napisano 2 Listopada 2021 Autor Napisano 2 Listopada 2021 Spotkałem się z tym czytając na temat zastosowania zamkniętych haków tylnej ramy, i właśnie w anglojęzycznych artykułach pisano, że wymaga to zastosowania damskiej osi... Wydaje mi sie, że chodzi o oś przelotową...
Gość Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 To musiał to pisać jakiś "znawca". Przeglądam dużo po Angielsku ( fora, artykuły) i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Oś 9mm nazywają QR, tak jak my, sztywną oś Thru axle o ile pamiętam.
some1 Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 To jest oczywiście kalka z angielskiego, ale tam jest używane do określenia osi w BMX'ach. Tam są inne standardy niż w dużych rowerach i faktycznie jest podział na osie męskie (z nakrętką) i żeńskie, mocowane śrubą wkręcaną w oś. Może też w jakichś rowerach vintage czy ostre koło też padają takie określenia, w końcu QR nie jest jedynym standardem na świecie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.