Masito Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 Cześć, Szukam roweru głównie do jazdy po asfalcie, tak bym powiedział w 98% jest to asfalt, aczkolwiek różnej jakości, są momenty prostej drogi, ale część z nich to nierówności, dziury, slalom: tak ktoś dosyć trafnie nazwał segment na stravie 😆 Mój wzrost ~169cm, 63 kg. Aktualny rower ma już swoje lata, chyba 12? Kross crow steppen, takie informacje można znaleźć na jego oponie: 37 - 622 ( 28 x 1 5/6 x 1 3/8 - 700 - 35C) GS 115. W tym roku robiłem sobie nim przejażdżki po ok. 30-40 km, udało się również zrobić 50, moim celem jest zrobienie 100 km. W temacie wypisałem kilka rodzajów rowerów, ponieważ nie wiem, który najlepiej będzie wybrać, jeździłem tylko na prostej kierownicy, nie miałem styczności z barankiem. Interesuje mnie rower na którym nie będę miał bardzo agresywnej/aerodynamicznej sylwetki, oczywiście nie szukam 90 stopni jak na rowerze miejskim, ale wolałbym nie robić krzywdy moim plecom. Z tego co czytałem to Gravel oraz Endurance pomimo, że wyglądają jak szosówki to mają lepszy komfort jazdy/ bardziej wyprostowana pozycja podczas jazdy, lecz pewnie w porównaniu do pozycji jaką mam na aktualnym rowerze to będą one o wiele bardziej agresywne. Za to rower fitnessowy z tego co piszą ma prostą kierownicę i wygodną pozycję jazdy, więc możliwe, że szukam jakiegoś roweru z tej kategorii. Jeśli chodzi o gravele to głównie przewijają mi się tribany, jest jeszcze marin four corners, który podobno ma bardzo wygodną geometrię, lecz opony w tym rowerze od razu leciałyby do wymiany 42 mm, grubsze od moich i ten bieżnik. Tak więc: - wygodna pozycja - jazda głównie po asfalcie różnej jakości 😐 - przejażdżki 30-50 km z końcowym celem 100 km Druga sprawa to trenażer, jako że jest już zimno a chciałbym jeździć dalej, zastanawiałem się nad rowerem spinningowym ale z tego co wyczytałem jest to o wiele droższa zabawa niż rower + trenażer. Chciałbym jakiś trenażer interaktywny by móc korzystać z zwift/my e-training/rouvy i innych tego typu aplikacji. Np. taki: Tacx Flow Smart. Budżet 4000-5000 zł, mniej więcej widzę to tak 3000-4000 zł rower, i ok 1000zł trenażer. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu.
BartekMM Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 szosa typu allroad np Giant Contend AR powinna spełnić Twoje oczekiwania
Mihau_ Napisano 25 Października 2021 Napisano 25 Października 2021 1 godzinę temu, Masito napisał: Z tego co czytałem to Gravel oraz Endurance pomimo, że wyglądają jak szosówki to mają lepszy komfort jazdy/ bardziej wyprostowana pozycja podczas jazdy endurance to rodzaj geometrii roweru szosowego (więc nie "wygląda jak szosówka" tylko nią jest), który oznacza troszkę bardziej wyprostowaną pozycję gravel to typ roweru i ta nazwa nijak nie ma związku z pozycją jaką masz na rowerze bardziej wyprostowana pozycja nie zawsze oznacza większy komfort (u mnie np. wcale tak nie jest) 1 godzinę temu, Masito napisał: Jeśli chodzi o gravele to głównie przewijają mi się tribany, jest jeszcze marin four corners, który podobno ma bardzo wygodną geometrię, lecz opony w tym rowerze od razu leciałyby do wymiany 42 mm, grubsze od moich i ten bieżnik. triban to nie gravel, szosa z możliwością montażu trochę szerszych opon, coś jak wspomniany wyżej contend ar czy cube attain, generalnie triban opórcz ceny sprzed pandemii (bo poszła w górę) niewiele ma zalet, lepiej wybrać coś od "normalnych" producentów four corners to w ogóle frankenstein i jeśli nie zależy ci na stalowej ramie to nie ma sensu zgłębiać tematu, tym bardziej, że waży pewnie podobnie co twój obecny rower
m0d Napisano 26 Października 2021 Napisano 26 Października 2021 Drogi autorze tematu, rower szosowy nie jest z założenia niewygodny, a pochylając się nie robisz krzywdy swoim plecom - wręcz przeciwnie
hulk14 Napisano 26 Października 2021 Napisano 26 Października 2021 Ja bym w tym budżecie i przy braku aspiracji sportowych wybrał rower typu fitness. Cena/waga/osprzęt będzie miał najlepszy, za klamkomanetki trzeba sporo dopłacić. Np. Merida speeder 500, jeżeli ma być trenażer, to model odpowiednio niższy.
Masito Napisano 24 Listopada 2021 Autor Napisano 24 Listopada 2021 Słabo trochę z dostępnością rowerów. Giant contend ar 4 znalazłem na jednej stronie za 4395 zł, lecz o rozmiarze M, który po sprawdzeniu zakresu rozmiarówki, może być za duży: S 165 cm - 175 cm M 171 cm - 181 cm Cube attain z dostępnych modeli jest zbyt drogi. Co powiecie na podany powyżej model Merida speeder 200? Jest dostępna jedna sztuka rozmiar S-M za 3599 zł. Celowałbym chyba bardziej w jakiś fitnesowy, obawiam się trochę postawy/geometrii na allroadzie/endurance, najlepiej byłoby na takiego wsiąść i sprawdzić, ale ciężko z aktualną dostępnością.
keltu Napisano 24 Listopada 2021 Napisano 24 Listopada 2021 Może Muirwoods? Chyba jeszcze można kupić rocznik 2021 bez większego problemu. Edit: Tak szukałem, szukałem i zupełnie przypadkowo znalazłem... rocznik 2022. WTF? https://centerbike.pl/pl/p/Marin-Muirwoods/9122
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.