Skocz do zawartości

[5000] Szosa

PawelW84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za podpowiedź. 

Zastanawiam się tylko cz biorąc pod uwagę mój użytek ( trenażer + kilka przejażdżek w roku ) zauważę różnicę między nimi.

Cenowo na pewno bo to ponad 2 000 zł 

Napisano

Zdecydowałem się na Rose

Dziś jeszcze raz zmierzyłem długość nogi i wyszło mi 90, może 91, przy wzroście  190 cm i wadze 85 kg. 93 to już jest taki mój max ;)

Jaki rozmiar ramy wybrać  59 cm czy 61 ??

Rose podpowiada 61 dla nogi 91-93 cm i 59 dla nogi 88-90 cm

niby 2 cm a tyle rozkminki ;) 

Próbowałem się podpierać geometrią XC 900 w rozmiarze XL ale chyba się nie da 

rower-gorski-mtb-xc-900-29-karbon-gx-eagle-lunar.thumb.jpg.5b87e01d15639fb283079dd1dec81dac.jpg

Napisano
59 minut temu, clavdivs napisał:

Mam podobne wymiary co Ty i wybrał bym 61. Jeszcze poszukaj opini innych, tylko warto brać pod uwagę opinie tych co są podobnego wzrostu.

Odpisali z Rose że doradzają 61 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć 

Rower przyszedł. Mam jednak wrażenie, że zamówiony przeze mnie rozmiar (stack 61 cm https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-2693206 ) jest za mały.

Do tej pory jeździłem na Rockrider XC 900 w rozmiarze XL i w porównaniu do niego Rose wydaje się jakieś krótki 

Mój wzrost 190, przekrok 91-92. waga 85kg. Rose potwierdziło że prawidłowy rozmiar dla mnie to 61

Czy to ja mam za dużego XC czy ten Rose jest za mały ?? :)

rower-gorski-mtb-xc-900-29-karbon-gx-eagle-lunar.jpg.3790aca2a3052bef4e36d28e0912fdc4.jpg

rose.jpg

Napisano

Nie sądzę żeby był za mały. Porównywanie XC z szosą kompletnie nie ma sensu. W żadnym aspekcie.

Napisano

Bo szosa to jest "zbity" rower, zupełnie inny niż XC, które na dodatek aktualnie coraz bardziej się rozrasta. Zobacz sobie jak wyglądały XC na kołach 26', a jakie są teraz.

Miałem szosę Race i do tego XC 26' też zbudowane do sportu. Rowery były porównywalnej wielkości, nie czuło się tak wielkiego przeskoku. Jeździłem też na Enduro 26', było inaczej, ale bez przesady. Kupiłem Traila 29' i nagle okazało się, że tamte są wielkości rowerów dla dzieci. Przesiadka z MTB na szosę to zawsze był gigantyczny szok, tak że musiałem się od nowa przyzwyczajać.

Napisano

Czyli zostaje sie przyzwyczaić :) 

Wczoraj pierwsze 11 km wykręcone, rozpędza się to jak szatan. 

Powiedzcie tylko czy to normalne że przednia przerzutka haczy przy dużych przekosach, a napęd działa dość głośno, czy jest to do wyregulowani ???  

W MTB mam 1x12 i w porównaniu z 2x11 działa bardzo cicho, fakt że regulowałem go bardzo długo włącznie z prostowaniem nowego haka. Tu mam problem z przednim prowadnikiem przy trymowaniu na dużej zębatce z przodu i najwiekszej z tyłu łańcuch trze o ślizg. To samo jest przy trymowaniu na małej zebatce z przodu i najmniejszej z tyłu 😕

Napisano

Do regulacji. Właściwie nie powinieneś nic słyszeć. Ja mam 2x10 i już nie raz mi się zdarzyło zapomnieć o trymowaniu, a jechałem z blatu i największej z tyłu.

Napisano

Otwórz instrukcję Shimano. Masz tam dokładny opis jak to regulować, czasami nawet z "trikami" jak coś zrobić łatwiej.

Napisano

Odnośnie rozmiaru: jak usiądziesz i chwycisz na klamkomanetkach to kierownica powinna ci zasłaniać widok na przednią piastę. Kiedyś się spotkałem z takim twierdzeniem i u mnie to się zgadza a rower wygodnie mi leży.

Napisano
59 minut temu, PawelW84 napisał:

Pwiedzcie tylko czy to normalne że przednia przerzutka haczy przy dużych przekosach, a napęd działa dość głośno, czy jest to do wyregulowani ??? 

😕

Z przednią czeka Cię wyzwanie. :)

Ogólnie nie powinno się używać przekosow, czy warto więc spinać się aby łańcuch nie ocierał w takiej konfiguracji?

Napisano

Właśnie patrzyłem w instrukcję Shimano.

Prowadnik ma być ustawiony 1-3 mm nad zębem największego blatu, równolegle do jego płaszczyzny z jakimś 0-1mm przekosem jego końca od strony przerzutki tylnej w kierunku osi roweru ( czyli do wewnątrz ) 

Na kasecie wrzucamy największa koronkę

Łańcuch wrzucamy na największy blat, manetkę ustawiamy na trymowanie , naciągamy linkę, regulujemy znaki śrubą regulacyjną żeby pokryły się w jedną linie.

Prawą śrubą regulacyjną ustawiamy żeby łańcuch nie ocierał o prowadnik.

Zrzucamy łańcuch z dużego blatu na najmniejszą zębatkę i lewą śrubą ustawiamy tak żeby łańcuch nie tarł o prowadnik od strony osi roweru

Coś pominąłem ? 

Trochę słabo że dla przedniej przerzutki nie znalazłem nigdzie baryłki a dla tylnej jest tylko przy przerzutce. Nie da się doregulować bez zsiadania z roweru :(

Napisano

Nie masz tam przypadkiem zintegrowanego mechanizmu naciągania linki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...