Skocz do zawartości

[Do 3000zł] Jazda codzienna, pola i lasy.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zastanawiam się nad wymianą roweru.

W kontekście sportu używam roweru szosowego. MTB używam głównie do codziennej jazdy do pracy 4km i do niedzielnych wypadów do lasu czy w pola.

Obecnie posiadam Cube AIM Disc 29" 2015

Zastanawiam się czy inwestować w ten rower i robić upgrade czy może sprzedać Cube i kupić coś nowego, z lepszą rama pod upgrade. 

Nie chce wydawać fortuny bo MTB nie służy mi do sportu. Nie raz pojadę na pumptruck się powygłupiać. Potrzebuje raczej rower do codziennej jazdy, niezawodny który wjedzie w każdy teren i który warto będzie z czasem rozbudować. 

Myślałem o Marin Bobcat Trail 4 29".

Może macie jakieś inne tańsze propozycje? 

Z góry dziękuję za pomoc! 

Napisano

W tym budżecie ja nie polecę. Do 3000 przede wszystkim Unibike, Rockrider, ale to nie jest kwota, w której kupuję się rowery aby 

Godzinę temu, Danteforum napisał:

z czasem rozbudować. 

Przerzutki, koła owszem, ale z amortyzatorem będzie z czasem coraz gorzej ze względu na brak tapera jak wspomniał @some1.

Napisano

Do 3000 złotych kupisz to samo - napęd średniej klasy, sprężynowy widelec, tanie koła itd. Więc nie ma to większego sensu. 

Ja bym poszukał dobrego widelca powietrznego, Rock Shox/Manitou, do 1500 zł coś spokojnie kupisz. Nie przejmowałbym się zupełnie brakiem taperowanej główki bo serwisowany posłuży Ci latami. Do tego zmiana napędu, na powiedzmy 1x/2x10, Deore M6000 i jak jeździsz po większych górkach to jeszcze dorzuciłbym hamulce, też Deorki M6000. 

Rower zmieni się nie do poznania jeśli o jazdę chodzi. 

Napisano

Można niby reanimować tego Cube ale znaleźć porządnego RS pod tą główkę już teraz graniczy z cudem. Sprzedałbym i kupił rower w nowoczesnych standardach. 

Jeżeli myślisz o rozbudowie taper i sztywne osie to must have.

Napisano

Ten Marin to całkiem fajna opcja jako zabawka na pumptrack i w teren ze względu na trailową ramę o nowoczesnej geometrii. Po prostu kupując trzeba mieć świadomość ograniczeń i raczej porzucić marzenia, że w przyszłości zamontujesz w nim bez kombinacji RS Pike'a ;) Większość rowerów w tej cenie to albo "rekreacyjne MTB" albo rowery z odchyłem w stronę XC.

Na dojazdy do pracy overkill ale z drugiej strony 4 km to na wszystkim przejedziesz. Szkoda co najwyżej opon na asfalt, jeśli jeździsz nim cały rok, deszcz czy śnieg, to może lepiej zostawić sobie tego Cuba na cioranie w złych warunkach. 

Za 4000 możesz polować na https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-am-hardtail/_/R-p-331946?mc=8641876

Napisano
1 godzinę temu, Danteforum napisał:

09.08 mają być dostępne. Pytanie czy nie lepiej celować w jakiś rower bardziej znanej marki? 

Decathlon jest tu często polecany, dobrze wycenione i w miarę sensownie poskładane rowery. Całkiem popularne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...