Skocz do zawartości

[korba] Wiana tylko mniejszej zębatki w korbie

Midimaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w mojej szosie mam korbę ULTEGRA FC-6600; Gradacja: 53-39; Długość ramienia: 172,5 mm

Na tylnie kasecie mam 105.

Mam pytanie: czy mogę w korbie wymienić mniejszą zębatkę żeby miała 34 zęby zamiast 39?

Chodzi mi o brakujące przełożenia na ostrych podjazdach. Brakuje mi mocy w nogach😌 Na najmniejszym przełożeniu bardzo ciężko podjechać pod strome podjazdy.

Czy da się zamienić tylko ten mniejszy blat? Jeśli tak to poproszę o kompatybilne zębatki bo nie mogę znaleźć. 

Dodam, że blat 53 jest ok na szybką jazdę i pasuje mi dlatego chciałbym go zostawić.

Napisano

Nie masz mocy na podjazd a masz moc żeby wykorzystać blat 53T... Akurat... :) Aż się prosi o szosowy kompakt 50/34T, 53/39 to jest dla prawdziwych koni, a jeszcze pomiędzy masz 52/36T.

Napisano

Zauważ, że nawet zawodowcy na trudnych, górskich etapach zadowalają się blatem 50T. A dzięki temu mogą mieć mniejszy młynek (34T/110BCD).

Nie jestem kolarzem, a jedynie turystą, więc poszedłem o krok dalej i założyłem blat 46T,  żeby mieć mniejszy przeskok między tarczami. I to był krok w dobrym kierunku. Podjazd 90 m/1,9 km w 7 min. A z górki... Zauważ, że zwiększając prędkość z 60 do 70 km/h zyskujesz 7 s. na kilometrze. Teoretycznie. Jeśli uwzględnisz czas rozpędzania się do takiej prędkości, zakręty, odcinki gorszej nawierzchni - realnie będzie to 0-4 s. Natomiast zwiększając prędkość (pod górkę) z 12 do 15 km/godz - na kilometrze zyskujesz minutę.

Napisano

Ok, dziękuję. 

Wiem to o co mi chodziło. 

Szukam nowej korby skoro nie da się zmienić jednego blatu. A do korby 34/50 nie trzeba mnie przekonywać bo wiem że dla mnie będzie lepsza. 

Temat uważam za zamknięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...