witkacy7 Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 cześć, przymierzam się do zmiany swojego roweru, którym przejeździłem z sakwami znaczną część Polski (Mongoose Rockadile ALD hardtail po małych modyfikacjach osprzętu), który jednak po pewnym czasie wydaje mi się nieprawidłowy dla mnie rozmiarem (do wzrostu 180cm, dł. wew. nogi 84cm) - rama 17' (M), zmieniony amortyzator z fabrycznego prawdopodobnie 80mm na 100mm, kombinowałem na różne sposoby z mostkami wyższymi i niższymi, krótszymi i dłuższymi, różnymi siodełkami, a i tak po dłuższych przejażdżkach zwykle czułem dyskomfort objawiający się różnymi bólami w okolicy lędźwi, drętwieniem nóg, co często ograniczało możliwość dalszej podróży. Stąd pomysł na często zachwalane rowery typu gravel, oczywiście w rozmiarze adekwatnym do mojego wzrostu i budowy - wg różnych tabelek wychodzi, że powinienem poszukać roweru o rozmiarze 55-56cm długości rury podsiodłowej (lub po prostu L). Jeśli chodzi o przeznaczenie roweru - używam i będę używał w różnych warunkach głównie po szlakach rowerowych, ale z tego, co do tej pory zauważyłem są to raczej drogi utwardzone, często asfalt, szutrowe, sporadycznie zdarzy się wjechać do lasu. Na pewno będę chciał do niego zainstalować bagażnik tylny pod sakwy (w przyszłości pewnie też przedni) i spakować się na dłuższy wyjazd. Wydaje mi się, że mogę zrezygnować z amortyzatora na rzecz lekkiego widelca. Co do napędu - w gravelach i fitnessach często widzę szosowe grupy napędowe - myślę, że Claris lub Sora będą w zupełności wystarczające, ale jeśli się mylę proszę o wyprostowanie. Nie wykluczam też innych klas, w tym przypadku raczej stawiam na Deore Jeśli chodzi o różnice w rowerach typu fitness i gravel - czy zauważyłem prawidłowo, że te gatunki różnią się głównie kierownicą? Poszukuję roweru raczej używanego, podpowiedzcie, proszę, w jakie modele celować, co w budżecie do 2000-2500zł będzie najrozsądniejszym pomysłem? Jeśli po moim opisie powinienem jednak celować w inny typ roweru proszę napiszcie. Co do parametrów kierowcy - wzrost 180cm, dł. wewnętrzna nogi 84cm, waga 85-90kg. Wpadły mi w oko modele Bergamont Grandurance, Sweep 4,5, Fuji Jari, Cube Nuroad, Focus Arriba ale niestety są trudno dostępne na rynku wtórnym. Z góry dzięki za pomoc, pozdrowienia!
Fuxi Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeśli Twoim jedynym problemem są dolegliwości związane z pozycją na rowerze, to nie lepiej zainwestować w profesjonalny fitting? Nowy rower nie musi oznaczać pozbycia się tych problemów. Większość rowerów trzeba w jakiś sposób dostosować do swojej anatomii. Kwestia napędu to indywidualna sprawa, ale w tym Bergamont z GRX to na pewno przełożeń Ci nie zabraknie i to jedna z lepszych grup do tego typu rowerów
witkacy7 Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Napisano 22 Kwietnia 2021 Zdaję sobie sprawę, że niekoniecznie pozbędę się problemów, oczywiście przed zakupem chciałbym potestować parę rowerów, pewnie też wypożyczę Decathlonowski gravel na dzień przekonać się czy się dogadamy z takim typem. Ale nie orientuję się w cenach, nie wiem na co patrzeć w gravelach, dlatego chciałem się dowiedzieć co w tej cenie będzie rozsądnym i dobrym wyborem. Shimano GRX to chyba sporo droższa grupa cenowa od tych, które napisałem - czy Claris lub Sora nie będą rozsądniejsze w kontekście dostępności zamienników (gdzieś czytałem, że w razie uszkodzenia którejś z tych grup można śmiało zakładać coś innego typu Alivio, Deore i lecieć dalej).
Fuxi Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Źle spojrzałem, po prostu wyszukałem rower i wyskoczył mi z napędem GRX. Claris z kompaktową korbą ma mały zakres przełożeń, to już sam musisz ocenić i wyliczyć (są kalkulatory). Niektórzy producenci wsadzają pozagrupowe korby, które poprawiają sytuację. Wszystko z czasem można zmienić w miarę zużywania się elementów. Żeby nie było, że się wymądrzam, nie mam gravela. Ujeżdżam crossa i jeżdżę pewnie podobnie do Ciebie. Robię trasy do 200km. Wszystko jakoś tak poustawiane mam, że daję radę, ale na taki dystans to już z lemondką jeżdżę. Do 100km da się bez, ale też się przydaje. Bedę przerabiał napęd na 1x na test, bo nie używam całego zakresu korby 3x. Takie zabawy pozwalają później lepiej ocenić, czego potrzebujemy od przyszłego roweru. Wg mnie do gravela to albo GRX, albo napęd 1x np. Srama.
keltu Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Do zastosowań o których napisałeś świetnie spisałby się Muirwoods, znany i ceniony rower na tym forum. To jest taki Commuter, Fitness, Wycieczkowiec i Retro MTB w jednym. Mega uniwersalny rower i świetna baza do ew. rozbudowy. Nie wiem jak wygląda rynek używek ale nowy kosztuje 2790 zł. i można go chyba nawet kupić, na razie. Edit: MARIN Muirwoods 2021 hydrauliczne hamulce! Stal - ideał pod sakwy sklep PRIMAL.PL
witkacy7 Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Napisano 22 Kwietnia 2021 Za tę kwotę nie znajdę czegoś używanego z nieco lepszym osprzętem? w jaki lepiej celować - przełożenia z tych szosowych (tiagra, sora, claris) czy deore, alivio?
m0d Napisano 23 Kwietnia 2021 Napisano 23 Kwietnia 2021 To poszukaj używanego Muirwoodsa, może będzie od razu z "lepszym" osprzętem :) To serio świetny rower turystyczno-wycieczkowy.
witkacy7 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Napisano 23 Kwietnia 2021 Szukam w takim razie, widzę że mocno polecacie konkretnie ten model. Jakieś alternatywne modele? Coś od Cube, Fuji, KTM, Stevens?
m0d Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisano 25 Kwietnia 2021 Żeby była jasność - Muirwoods ma swoje "zady i walety" Chociażby to, że jest stalowy to dla jednego super a dla drugiego kloc i technologia jak za króla ćwieczka. I nie oglądaj się aż tak za osprzętem, jeśli z szosowych wystarczy Ci Claris/Sora, to to jest właśnie poziom gratów obecnych w Muirwoodsie. To co warto w nim zmienić to co najwyżej korba (bo jest rzeczywiście taka se i do tego 3-rzędowa) i opony na lżejsze/bardziej dostosowane do nawierzchni na których będziesz się poruszał. Sam go używałem w konfiguracji jak poniżej.
witkacy7 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Napisano 25 Kwietnia 2021 Dzięki za informację, faktycznie doszedłem do wniosku, że z napędu claris lub Sora będą zupełnie ok, ale jeśli chodzi o korbę to przede wszystkim musi być mocowana na hollowtech. Zaczynam szukać muirwoodsa.
stpman Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisano 25 Kwietnia 2021 @witkacy7 odezwij się na stpman.olyrulez@gmail.com mam fajnego Muirwoodsa na sprzedaż w sumie
m0d Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 17 godzin temu, witkacy7 napisał: mocowana na hollowtech. A wiesz, że korba widoczna na zdjęciu to jest Hollowtech i jednocześnie ma mocowanie Octalink? To co szukasz to po prostu korba ze zintegrowaną osią, potocznie choć mylnie wszyscy nazywają to HT2. HT to nie jest nazwa typu mocowania. Hollowtech samo w sobie oznacza "puste" ramiona i tylko tyle. Korba nie musi być HT i może mieć zintegrowaną oś, Shimano nazywa to wtedy "two piece crankset" bez używania nazwy Hollowtech.
witkacy7 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Napisano 26 Kwietnia 2021 Zgadza się, nie doczytałem - korba ze zintegrowaną osią dzięki, pytanie jeszcze odnośnie przerzutek planetarnych - warto brać to pod uwagę? znalazłem bardzo fajny model na przerzutce Alfine 11, jak się to sprawuje, zachowuje przy większym obciążeniu?
witkacy7 Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 Cześć ponownie - znalazłem interesujący mnie model i przymierzam się do przymiarki - wrzucam zdjęcie z ogłoszenia marina muirwoodsa 29er. Kształt ramy, przede wszystkim tylnego trójkąta sugeruje jeden ze starszych modeli, ktoś się orientuje? warto się pakować w kilkunastoletni model czy szukać coś nowego?
keltu Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Wygląda jak ten. (2015) Marin Bikes | 2015 Muirwoods 29er
witkacy7 Napisano 5 Maja 2021 Autor Napisano 5 Maja 2021 Być może ten, albo jeszcze starszy. Pytanie - interesować się starym Muirwoodsem na stalowej ramie prawdopodobnie nawet kilku/kilkunastoletniej, z fajnym osprzętem Deore czy na przykład nowszym rowerem typu Cube SL Road (rama aluminium) na osprzęcie Claris, Sora? drugie pytanie - ktoś z forumowiczów miał kontakt z rowerem firmy Tours de Suisse (Speed drive) ?
keltu Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 Rama to była by ostatnia rzecz o którą bym się martwił w przypadku Muirwoodsa chyba że ktoś go przechowywał przez x lat na zewnątrz w deszczu albo w solance.
witkacy7 Napisano 5 Maja 2021 Autor Napisano 5 Maja 2021 Bardziej muszę zwrócić na pewno uwagę na ewentualne uszkodzenia, pęknięcia, spawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.