Sarmata Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Witam, Czy ktoś z forumowiczów miał podobnie wygiętą zębatkę w kasecie lub wie jaka może być tego przyczyna? W moim przypadku nie było kija w łańcuchu. Będę wdzięczny za podpowiedź, żeby unikanąć podobnego przypadku w przyszłości.
Tyfon79 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Zdarzają się czasem takie przypadki. Być może gdzieś mocniej depnąłeś nieco niefartownym ułożeniem łańcuch i poszła w bok. W elektrykach zdarza się to częściej i wina leży zarówno po stronie siły napędu jak i materiału zębatki.
Sarmata Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 To chyba jedyne wytrzymaczenie. Musiałem chyba w momencie zmiany zębatki mocniej depnąć na podjeździe. Niestety to juz drugi mój taki przypadek ale poprzednią kasetę deore udało się odratować, teraz nie ma już szans.
Tyfon79 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Nie ma innego bo zdarzają się też ułamane zęby i też wynika to z faktu pewnego zbiegu okoliczności. Teraz pomyśl, że masz kasetę 11-ową na przykład a tam największa koronka jest z aluminium.
Sobek82 Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Zablokuj sobie przerzutkę do 9 koronki, będziesz miał napęd 9s. Wygięła się na zewnątrz, więc wygląda jakby łańcuch miał spaść, zblokował się na przerzutce, przez dodanie siły na korbę, wygięło ją, po czym puściło i efekt jest znany.
Alsew Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 53 minuty temu, Sarmata napisał: Musiałem chyba w momencie zmiany zębatki mocniej depnąć na podjeździe. No no... to ciekawe jak wygląda Alu bębenek z tej dt350 jak masz tak ciężką nogę że aż stalowe zębatki kasety się pod nią gną 😉
Sarmata Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 Niestety 9s nie da rady bo 32t tez nie działa 😉 Aż się boję ściągać z tego bębenka tą kasetę bo jak nie da rady normalnie zdjąć to używka która mam na podmiankę może nie przyjąć lancucha a wtedy nowa kaseta to teraz ponad 3 stówy i nie wiadomo czy nie coś więcej. To już kasa prawie jak przy 1x12, ale przy kasecie slx 12s w moim przypadku z alu zębatką aż się boję😉
abdesign Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Wjazd w korbach i zerwanie trakcji na luźnym podłożu - zmiana biegu na lżejszy pod bardzo dużym obciążeniem jako ratowanie się z opresji.
Alsew Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 24 minuty temu, Sarmata napisał: Aż się boję ściągać z tego bębenka tą kasetę bo jak nie da rady normalnie zdjąć to używka która mam na podmiankę może nie przyjąć lancucha a wtedy nowa kaseta to teraz ponad 3 stówy Trzeba spróbować... No chyba że wolisz 2x8 😉 15 minut temu, abdesign napisał: Z czego oni robią te kasety... masakra
Sarmata Napisano 7 Marca 2021 Autor Napisano 7 Marca 2021 Faktycznie wygląda to słabo, jedyne wytłumaczenie, że gdzieś musi być słabszy element żeby się przerzutka nie rozleciała albo lancuch nie zerwał. Tak czy inaczej trzeba z napędem jak z jajkiem bo inaczej tak się to kończy. Udało się wymienić pająk z 3 zębatkami i lancuch działa 😀 Dziękuję wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.