Mondeus87 Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 Witam serdecznie, stoje przed zakupem roweru MTB w granicach 9000zl. Zainteresowalem sie 2 modelami i na pewno chcialbym wybrac jeden z nich, ale...no wlasnie pojawilo sie to ale... Potrzebuje waszej pomocy i porady. Zaznacze ze potrzebuje roweru do amatorskiej jazdy po lasach i szutrach. Nie biore udzialu w maratonach, zawodach XC, itd.. Ktory z modeli mi polecicie, full czy hardtail? Do wyboru mam Treka Procaliber 9.5 na weglowej ramie i Gianta Anthem 2 2021. Z gory dziekuje za wasza pomoc i opinie !
kipcior Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 Jak się nie ścigasz to full. Tym bardziej, że ten Trek w stosunku do tego co oferuje ma cenę z miejsca, gdzie plecy kończą swoją nazwę.
Mod Team bogus Napisano 7 Lutego 2021 Mod Team Napisano 7 Lutego 2021 Odpowiedz sobie jaki jest osprzęt w jednym i drugim rowerze, porównaj wagę i oceń jak ważna jest lekkość roweru w ogólnym rozrachunku. Jeśli szybkie pokonywanie terenu ala ścigany to Trek, jeśli mozolne przemierzanie terenu w komforcie to Giant. Ponadto tak jak @kipcior napisał.
Accent_Szaj Napisano 7 Lutego 2021 Napisano 7 Lutego 2021 1 godzinę temu, Mondeus87 napisał: full czy hardtail? Ten Trek, to nie do końca HT. Oba mają bardzo podobny osprzęt(Deore M6100), Heble w szału nie ma i ja bym wymienił. Full - serwis dużo bardziej skomplikowany i więcej rzeczy może paść, ale... Wiadomo, Full, to Full, siedzisz jak na fotelu i dużo lepiej pokonuje przeszkody ,jego właśnie bym wybrał. Za HT przemawia, dużo lepsza waga, dodatkowo Trek ma IsoSpeed, które jest środkiem pomiędzy HT i fulem. W sumie nie dziwie się twojemu dylematowi. Tak czy inaczej co byś nie kupił, obie opcję bardzo dobre
Mod Team bogus Napisano 8 Lutego 2021 Mod Team Napisano 8 Lutego 2021 Nie czaruj, że IsoSpeed robi aż taka różnice, że na HT jedzie się jak na fullu. Niektóre opinie są takie, że nie czuć różnicy pomiędzy klasycznym HT a HT z patentem Treka.
erzurum Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 Jeździłem na tym isospeed, nie zwróciłem na to kompletnie uwagi, sztywniak to sztywniak, na fulu zawsze przyjemniej.
Mondeus87 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Napisano 8 Lutego 2021 8 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Ten Trek, to nie do końca HT. Oba mają bardzo podobny osprzęt(Deore M6100), Heble w szału nie ma i ja bym wymienił. Full - serwis dużo bardziej skomplikowany i więcej rzeczy może paść, ale... Wiadomo, Full, to Full, siedzisz jak na fotelu i dużo lepiej pokonuje przeszkody ,jego właśnie bym wybrał. Za HT przemawia, dużo lepsza waga, dodatkowo Trek ma IsoSpeed, które jest środkiem pomiędzy HT i fulem. W sumie nie dziwie się twojemu dylematowi. Tak czy inaczej co byś nie kupił, obie opcję bardzo dobre Heble XT juz czekaja na montaz :)
tomrok Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 Ja oddaję głos za Anthem 2. Po przesiadce a fulla jeździ się o wiele przyjemniej zwłaszcza w górach. Dodatkowo Anthem ma Recona z lagami 32, lepszym tłumikiem i jednak ciut lepsze hamulce.
kemot1974 Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 @Mondeus87 - dwa lata ujeżdżałem Gianta Anthema, bardzo fajny i wygodny rower, system Gianta Maestro naprawdę dobrze działa. Rower był ze mną kilka razy w górach, a na co dzień jeżdżony po Wielkopolsce. Jednocześnie miałem HT Focusa Ravena , typowa maszyna XC ( jest jeszcze gdzieś w zakładce ,, Mania Lekkości,, ). Tak jak napisali Koledzy, jeżeli się nie ścigasz , to bierz Full-a. Piszę jako osoba która posiadała Full-a i HT , dodatkowo ściągałem się w maratonach. Gdybym dzisiaj stał przed podobnym dylematem i nie ścigał sie w maratonach kupiłbym bym Gianta . Odnośnie IsoSpeed - od roku jeżdzę na Treku Domane ( dwa Isospeedy) i osobiście odczuwam różnicę w w pochłanianiu drgań w porównaniu do podobnych rowerów które posiadałem i mam porównanie ( Giant Defy, Focus Cayo) . Oczywieście za chwilę kilku Kolegów odpisze, że to Marketing, pewnie tak , ale u mnie działa Ps. Rower nie wymaga większego serwisu niż pozostałe rowery.
Mondeus87 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Napisano 8 Lutego 2021 Super, dzieki za opinie. Dodam ze do dzisiaj jezdze na 16 letnim fullu, Trek Top Fuel 110 Generalnie nie znam odczuc z jazdy na Hardtailu wiec tym bardziej troszke sie sklaniam w strone Fulla a przyznam ze ten Anthem to bardzo ciekawa oferta w stosunku jakosci do ceny. Troszke obawiam sie wagi, 13.9kg to sporo, ale biorac pod uwage ze to rama aluminiowa to mozna powiedziec ze nawet dobry wynik. Dodatkowo w przyszlosci mozna sie pobawic w wymiane amortyzatora na lzejszy i zaoszczedzic jakies 0.5kg. Jestem przyzwyczajony do karbonu w moim treku i dlatego tez nie wiem czego oczekiwac od aluminium. Wiem ze Giant ma naprawdę wysokiej jakosci stop i zaawansowana technologie wiec raczej nie powinienem odczuc tu wiekszej roznicy przy jazdach po lasach w rekreacyjnym celu
erzurum Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 @kemot1974 isospeed w szosie to zupełnie co innego, tam taki bajer pewnie daje radę. W mtb masz oponę 2,25 cala i ciśnienie 1,5-2 atmosfery, same opony więcej tłumią niż te wynalazki.
KNKS Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Trek ma IsoSpeed, które jest środkiem pomiędzy HT i fulem. Od razu widać, że nie miałeś nigdy styczności z IsoSpeed. Pisanie o tym wynalazku, że jest to "środek" pomiędzy HT a FS jest wierutną bzdurą. Miałem węglowego ProCalibra 9,7 oraz aluminiowego Procalibra 6. Oba z IsoSpeed, i musze powiedzieć że jego działanie jest, jakby to powiedzieć, iluzoryczne. O ile przy karbonowej ramie, gdzie trekowski węgiel dosyć ładnie "pracuje" ktoś może się nabrać, to przy aluminium nie ma żadnych wątpliwości. W szosie działa to w sposób zauważalny, ale szosa to inna bajka. Jak chcesz "półśrodków" to bardziej SuperCaliber albo LUX...
Mondeus87 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Napisano 8 Lutego 2021 41 minut temu, tomrok napisał: Ja oddaję głos za Anthem 2. Po przesiadce a fulla jeździ się o wiele przyjemniej zwłaszcza w górach. Dodatkowo Anthem ma Recona z lagami 32, lepszym tłumikiem i jednak ciut lepsze hamulce. dzieki za opinie, jesli chodzi o hamulce to bede tam wstawial XT, te juz czekaja na rowerek
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 @Mondeus87 Ten Trek jest tragiczny. Dać 9tys za rower z tak badziewną specyfikacją.... nie idzcie tą drogą! Rozumiem ze masz starego Treka, jestes zadowolony i stąd zainteresowanie takim wyborem.
Mondeus87 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Napisano 8 Lutego 2021 Prawda jest ze w tym Treku jedynie rama jest dobra, reszte z czasem bedzie trzeba wymienic :/
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 Tak szczerze to nie widzę większego sensu by wydawać aż tak dużo pieniędzy. Okolice 10tys to naprawdę dużo, starczy spokojnie na to by kupić dwa rowery - i fajnego fulla i fajnego gravela. W porównaniu do 16letniego fulla różnica i tak będzie ogromna a posiadanie dwóch rowerów otwiera przed Tobą zupełnie nowe rowerowe doznania Jeśli w grę wchodza tylko te modele które podałeś to Giant.
woojj Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 3 minuty temu, komandosek napisał: Okolice 10tys to naprawdę dużo, starczy spokojnie na to by kupić dwa rowery - i fajnego fulla i fajnego gravela. ...przy obecnych trendach to raczej używki ;-(((
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 czemu, np Romet Boreas 1 + Rockrider xc100s. Starczy jeszcze na waciki
woojj Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 .....dla mnie oba rowery to najtańsze propozycje. Da się do przodu pojechać ale frajdy z tego nie będzie. Wolę 1 ;-))
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 A jezdziłeś? Bo choćby Romet Boreas jest super. To taka najtańsza ale bardzo sensowna propozycja bez kompleksów
Accent_Szaj Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 Godzinę temu, Mondeus87 napisał: bede tam wstawial XT To zacnie 5 godzin temu, bogus92 napisał: HT jedzie się jak na fullu. Broń Boże, nic takiego nie napisałem. Napisałem tylko, że to nie jest 100% HT. W dalszym Ciągu, tak jak pisałem - Ja wybrałbym Giant. Trek na pewno będzie lepiej podjeżdżał i będzie lepszy na długie jazdy. Za to Giant na zjazdy bez porównania
woojj Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 .....czy muszę jeździć na wszystkim ???? Nie będę gnoił Boreas-a tylko dlatego że mi się nie podoba, ale zawsze będzie taki dylemat- czy wziąć dwa najtańsze rowery czy 1 topowy. Giant Anthem to świetna sprawdzona konstrukcja. I wolę takie rozwiązanie niż dwa niskobudżetowe rozwiązania. Robię w branży rowerowej jakieś 25 lat i mogę być lekko zmanierowany....;-) .....osobiście jak miałbym wydać na nowy rower około 10 tys, to byłby to stalowy hardtail, lub stalowy gravel.
Accent_Szaj Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 8 minut temu, komandosek napisał: czemu Jak się wydaje tyle kasy na rower, to myślę, że kolega poświecił dużo swojego czasu na zawężenie wyboru do tych dwóch. Dlatego raczej wybierzmy jeden z proponowanych, a nie od nowa mieszajmy
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Napisano 8 Lutego 2021 Ja wspomniałem właśnie dlatego że jeździłem I zrobił na mnie super wrażenie. Najbardziej chyba rama bo ma piękne spawy, wygląda jakby miała kosztować 2x tyle. "Zaznacze ze potrzebuje roweru do amatorskiej jazdy po lasach i szutrach. Nie biore udzialu w maratonach, zawodach XC, itd.." Gdyby jeszcze ten Giant był rzeczywiście topowy.. a choćby koła ma słabsze niż w tym xc100s.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.